Algyő: jön a vihar, strandidő

Egyre közelebbről zeng az ég, viharfelhők gyülekeznek, amikor a törülközőt a csomagtartóba dobjuk.

Séta Soroksár zöld kertjében

Ha valaki ebben a hatvanhektáros soroksári botanikus kertben sétálgat, egyúttal a világot is bejárja.

Martfű is gyógyhely lett

A nyolcezer lelkes Szolnok megyei település, Martfű, amely eddig főként iparáról volt híres, új lehetőségeket talált az idegenforgalomban: hatvanhét fokos, gyógyászati célokra is kiválóan alkalmas vizük főként a mozgásszervi és bőrbetegségeket enyhíti.

Hamburg a víz felől

A halpiacon rockizni is lehet.

Komp helyett - kétéltű látványosság

Igazi vízibusz, mert úgy néz ki, mint egy busz, de úszni is tud.

 

Fadd-Dombori: kinek a nyugalom, kinek a buli

Tolna megyében, a Holt-Duna partján fekszik Fadd-Dombori, az igen kedvelt üdülőfalu. A gyerekesek, a pihenni vágyók szívesen töltenek ott nyaranta egy-két hetet, azért is, mert kiépített strandja ingyenes, lehet csónakázni, kajakozni, miközben semmiféle veszély nem leselkedik a kicsinyekre, és a nyugalom az úr. Vannak, akik luxusapartmant bérelnek, de sok a kiadó üdülőház, sőt kemping is van.

Minden esztendőben, néhány napra megélénkül az üdülőtelep hangulata. Ilyenkor reggeltől estig programok garmadája várja a nyaralókat. Kialakítják a sétálóutcát, lesznek élő koncertek, tánc- és szépségverseny, kirakodóvásár, sportprogramok, halfőzőverseny és minden, ami szem-szájnak ingere. Sok ezren érkeznek ezekben a napokban Domboriba, hogy részesei legyenek a rockbandák koncertjeinek.

Akik hosszabb időt töltenek a kellemes üdülőhelyen, azok feltétlenül iktassanak be egy kerékpártúrát a közeli Gemencbe, de érdemes megismerkedni a környék gazdag kínálatával. A néhány kilométerre levő Faddon a magyar népmesei hangulatot sugárzó, egyedülálló Mítosz Mesegalériában - akár az esti órákban is - szeretettel várja a bejelentkezőket (74/447-756) Gáti Mariann képzőművész, s megmutatja a naiv festményekből, parasztikonokból, szobrokból álló gyűjteményét, majd a gyerekeknek mesét mond, sőt kézműves-bemutatót is tart. A horgászok, a vízi túrát kedvelők és a kirándulás szerelmesei ne hagyják ki a háborítatlan természet vadregényes gyöngyszemét, a Volent-öblöt sem, ahol a DK Centerben cukorbeteg gyermekeknek és felnőtteknek tartanak bentlakásos életmódtanfolyamokat, egyébként bárki megszállhat az éttermet is működtető panzióban.

Faddhoz szintén közel van Tolna város, ahol szintén számos látnivaló várja a kirándulókat. A ligetek övezte Holt-Duna mellékágai, a kiépített parkok kellemes időtöltést ígérnek, s érdemes megnézni a halászok hajdani bárkájának nem rég elkészült és vízre bocsátott hasonmását. A szobrok, emlékművek, templomok megtekintése után jó betérni a szintén régmúltat idéző kékfestő műhelybe. S ha már a textíliáknál tartunk, akkor jöjjön a selyem! Bezerédj Pál az 1880-as évek végén nemcsak létrehozta hazánkban a hernyóselyem-tenyésztést és a gubó feldolgozását, hanem a kiváló selyemfonallal kivívta a világ vezető hernyóselyem feldolgozóinak az elismerését is. E munkának a legfontosabb hazai színhelye a tolnai (több szempontból is minta) fonoda volt. A hernyóselyemgyártás 1971-ben végleg befejeződött Magyarországon, ám a műveletek sorával bárki megismerkedhet a volt cérnázó épületében létrehozott kiállításon, ami ipartörténeti ritkaság. A selyemgyári "gépkezelői tanfolyam" után vegyük az irányt az 1894 nyarán átadott huszárlaktanyához, amit a város felújíttatott, s ma sport- és szabadidőközpontként működik.

Akinek a gazdag programok után még marad ideje, az Gerjenből komppal átmehet a Duna túloldalára, Kalocsára.

Info

A DK Centerben a 2 ágyas szoba - reggelivel - tízezer forintba kerül. (74/447-458) Tolnán, a háromcsillagos Hotel Thelenában 2-3-4 ágyas szobák ára svédasztalos reggelivel együtt 14 ezer és 16 500 forint közötti összegbe kerülnek. A dombori strandon nem szednek belépődíjat.

Horgászidill a Volent-öbölben
Top cikkek