Nofertiti fél szemmel is csábító

A bal szeme hiányzik, de a jobb gyönyörű. Telt ajkaival, arisztokratikus arcvonásaival Nofertiti a szépség csábító erejű megtestesítője. S egyben az október közepén megnyílt berlini Neues Museum sztárja.

Kússzon, másszon a volt berlini fal mentén!

.

Dominók a fal helyén - Ünnepi összeállítás Berlinből

A berlini fal leomlásának huszadik évfordulóját ünneplik Németországban, méghozzá úgy, hogy a világtörténelmi esemény jubileumára újjáépítették a hidegháború és a német megosztottság jelképét.

A Szabadság ünnepe Berlinben

A Reichstag és a Potsdamer Platz között felállított több mint ezer dominó azon a hétfő esti ünnepségen dőlt el, amely keretében megemlékeztek a hidegháború szimbólumának húsz évvel ezelőtti leomlásáról.

Focival jobban fogy a koncertjegy

Néhány utazási iroda kínálatában szerepelnek ugyan komolyzenei koncerteket is tartalmazó csomagok, de a legtöbb esetben nem fő attrakcióként: sokszor csak a Milánóban vagy Londonban meccset néző férjjel utazó feleségek vigaszdíja egy nagyszabású előadás, főként opera.

 

Világkörüli útra indulnak a Berlini fal dominókockái

A fal leomlásának 20. évfordulóján felállított, majd ledöntött dominók közül néhány hamarosan világ körüli útra indul. Izrael, Dél-Korea, Mexikó, Jemen, Ciprus és Kína is jelezte, hogy hogy kiállítaná a dominóköveket.

Világkörüli útra indul a német fővárost csaknem három évtizeden keresztül elválasztó Berlini fal hasonmása, az a dominókövekből készült falutánzat, amelyet az 1989 november 9-i történelmi falbontás 20. évfordulóján, a hét elején tartott megemlékezés során bontottak le.

Dőlnek a dominók, a fal lebontásának huszadik évfordulójára épített hatalmas berlini installáció
People take pictures as domino pieces fall during celebrations to mark the 20th anniversary of the fall of the Berlin Wall in Berlin November 9, 2009. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY ANNIVERSARY POLITICS IMAGES OF THE DAY)

Nemcsak Németország, hanem - a televíziós közvetítéseknek köszönhetően - az egész világ láthatta, amint az 1000 elemből dominófal kártyavárként omlik össze. Ezt megelőzően a berliniek és külföldi turisták tízezrei csodálhatták meg a különleges műanyagból készült, egyenként két és fél méter magas, mintegy 20 kilós, színes ruhába öltöztetett dominóköveket.

Az elemeket német és külföldi diákok díszítették rajzaikkal, illetve írták tele őket az egykori fallal kapcsolatos gondolataikkal, és mindazzal, ami a határzárról eszükbe jutott. Külön érdekesség, hogy a hírek szerint többségben olyan fiatalok voltak a "falpingálók", akik 1989 után születtek, így az akkor történtekről csak különböző beszámolókból értesülhettek.

Így jött létre az a páratlan dominógaléria, amely múzeumba kerül, és nem csupán németországiba. Néhány dominómementóért már bejelentkezett a bonni történeti múzeum, és a hírek szerint a ledöntött dominótéglákért sorban állnak más múzeumok is. Sőt a szervezők szerint külföldről is nagy az érdeklődés: ezért döntöttek úgy, hogy néhány dominó hamarosan világ körüli útra indul. Izrael, Dél-Korea, Mexikó, Jemen, Ciprus és Kína már jelezték, hogy kiállítanának dominóköveket.

A hatalmas érdeklődést jelzi az is, hogy a dominófalat az évfordulós ünnepségen jóformán még le sem döntötték, a különös galériáról máris könyv jelent meg. A kötet felidézi a 20 évvel ezelőtt történteket, bemutatja a falutánzatot alkotó 1000 elemet és az azokon szereplő, sokak szerint egyformán szellemes, tanulságos és olykor rendkívül bölcs szövegeket alkotóikkal együtt.

Néhány példa a feliratok közül: "A szabadság titka a bátorság"; "A változás a fejekben kezdődik". Egy, az egykori NDK hírhedt vezetőjének, Erich Honeckernek küldött üzenet pedig úgy hangzik: "Erich! Kapcsold le a villanyt! Te leszel az utolsó!

Top cikkek