Kőlevesfesztivált rendeznek Szilaspogonyban

A Kőleves Fesztivált hét éve a kőleves meséjére alapozva indították el. A kőleves készítésének szabályait hét pontban rögzítették, ezek egyike szerint kőlevest főzni bármiből lehet, az egyetlen kötelezően betartandó előírás: a Kiskő-hegy vulkanikus kődarabját, mely a készülő leves névadója, bele kell mártani a még hideg főzővízbe.

A fényt ünneplik Mátészalkán

A helyiek négynapos szórakoztató rendezvénnyel emlékeznek arra, hogy a településen 1888-ban, Magyarországon elsőként gyulladt ki az utcákon az elektromos közvilágítás.

Lecsófesztivál Békéscsabán

Már hetven csapat nevezett a hagyományos lecsófesztivál főzőversenyére. Többek között a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnökének lecsóját is megkóstolhatjuk.

Reformkori séta Balatonfüreden

Szeptember 25. és 27. között reformkori hangulat várja a látogatókat Balatonfüreden: zenei és irodalmi műsorok, bemutatók idézik a történelmi időket.

Rejtett kincsek tárulnak fel hétvégén

A Kulturális Örökség Napjai országszerte meglepetéseket tartogatnak, de lesz gasztronómiai parádé és színházi fesztivál is.

 

Bányarémfesztivált rendeznek Salgótarjánban

Lesz jelmezverseny, és megnyitják a bányarém művészeti kiállítást is. A palóc hiedelemvilágban létező bányarémek megjelenítésére a nyár elején hirdetett művészeti pályázatot Salgótarján önkormányzata.

Bányarémfesztivált rendeznek szeptember 4. és 6. között Salgótarjánban. A programon lesz jelmezverseny, és megnyitják a bányarém művészeti kiállítást is.

A palóc hiedelemvilágban létező bányarémek megjelenítésére a nyár elején hirdetett művészeti pályázatot Salgótarján önkormányzata. Az alkotóknak azt kellett elképzelniük és kitalálniuk, hogyan nézhettek ki ezek a rémek, hiszen az irodalmi források tanúsága szerint néhány évtizeddel ezelőtt az itt élő bányamunkások még hittek különös lényekben, a bányákban felbukkanó titokzatos vizes emberekben. A palócok hiedelemvilágában élt a morkoláb, a gyerekeket ijesztgető kókó és a zsákos ember is.

A pályázatra készült CD-kből, szobrokból és kétdimenziós alkotásokból pénteken nyitnak meg kiállítást a József Attila Művelődési és Konferenciaközpontban. Ezen a napon avatnak bányászemlékhelyet is: az ÉMÁSZ épületére felkerülő emléktábla elkészítését a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezetének salgótarjáni nyugdíjas alapszervezete kezdeményezte. A táblával az 1859-1972 között művelt szénbányászatra és az egykori bányászokra emlékeznek a Forgách-telepi bányanyitás 150. évfordulóján.

Szombaton Bányaváros-bányászemlékek címmel általános és középiskolás diákoknak rendeznek történelmi-geológiai-természetismereti akadályversenyt a Karancs-Medves tájvédelmi körzetben. A Fő téri bányarém-jelmezversenyt és az utcabált megelőzően serdülő és öregfiúk labdarúgótorna lesz a városi sportcsarnokban a házigazda SBTC mellett Siófok, Tatabánya, Dorog, Putnok és Nagybátony csapatainak részvételével.

Régi idők hangulatát idézi majd a vasárnapi zenés ébresztő, a Bányász-Kohász zenekar a város több pontján ébreszti a salgótarjániakat. Ezt követi a koncert fúvószenekar és a mazsorett-csoport felvonulása Salgótarján főutcáján, majd elkezdődik a főtéri rendezvények kavalkádja, a bányászkórusok és a gyöngyösi Bányász Kultúráért Alapítvány fúvószenekarának műsora.

A főtéren egész nap bányászételek, lélekerősítők, borkóstolók, hagyományőrzők, zenészek, és bányászok biztosítják a jó hangulatot.

Top cikkek