Bányarémfesztivált rendeznek Salgótarjánban

Lesz jelmezverseny, és megnyitják a bányarém művészeti kiállítást is. A palóc hiedelemvilágban létező bányarémek megjelenítésére a nyár elején hirdetett művészeti pályázatot Salgótarján önkormányzata.

Kőlevesfesztivált rendeznek Szilaspogonyban

A Kőleves Fesztivált hét éve a kőleves meséjére alapozva indították el. A kőleves készítésének szabályait hét pontban rögzítették, ezek egyike szerint kőlevest főzni bármiből lehet, az egyetlen kötelezően betartandó előírás: a Kiskő-hegy vulkanikus kődarabját, mely a készülő leves névadója, bele kell mártani a még hideg főzővízbe.

Reformkori séta Balatonfüreden

Szeptember 25. és 27. között reformkori hangulat várja a látogatókat Balatonfüreden: zenei és irodalmi műsorok, bemutatók idézik a történelmi időket.

Rejtett kincsek tárulnak fel hétvégén

A Kulturális Örökség Napjai országszerte meglepetéseket tartogatnak, de lesz gasztronómiai parádé és színházi fesztivál is.

Pálinkapromenádra invitálnak Pestre

A pálinka divatossá lett. Lehet pálinkázni, illik megkülönböztetni a főzdéket is. A kisüsti hívei a hét végén pálinkapromenádon is részt vehetnek Budapesten.

 

A fényt ünneplik Mátészalkán

A mátészalkaiak négynapos szórakoztató rendezvénnyel emlékeznek arra, hogy a településen 1888-ban, Magyarországon elsőként gyulladt ki az utcákon az elektromos közvilágítás. A mátészalkai Fényes Napokon a programok között fényszobrászat, holdfénytúra és árnyjáték is szerepel, de helyi étel- és italkülönlegességeket is kóstolhatunk.

A fényt ünneplik szeptember 3. és 6. között Mátészalkán. A város négynapos szórakoztató rendezvénnyel emlékezik arra, hogy a településen 1888-ban, Magyarországon elsőként gyulladt ki az utcákon az elektromos közvilágítás.

A polgármester tájékoztatása szerint a vasárnapig tartó rendezvényen lesz fényszobrászat, fényfestés, fénygrafika, holdfénytúra, fényfürdő, árnyjáték, péntek este pedig utcai karnevál, fáklyás felvonulás várja a látogatókat.

Csütörtökön 19.00 órától a helyi zsinagógában koncertet ad Hauser Adrienna zongoraművész, pénteken 17.00 órától pedig komolyzenei estet Horgas Eszter előadóművész. Szombaton 21.00 órától a művelődési ház melletti nagyszínpadon Zsédenyi Adrienn (Zséda) koncertjét rendezik meg. A programban fellép a Csík zenekar, a homonnai Múzaband Tánc és Énekegyüttes, a Mundi zenekar, a munkácsi Fúvós Esztrád és a környék több művészeti csoportja is.

A programot vasárnap a Gergely Theáter zárja, a néhai táncdalénekes, Szécsi Pál szerelmei címei című darabban fellép Gergely Róbert, Radó Denise, Nádas György, Maronka Csilla és Borbáth Ottilia.

A mátészalkai Fényes Napokon gasztronómiai bemutató és kóstoló is várja az ínyenceket, a Hungaricumok terén, ahol pénteken és szombaton egész nap szatmári ételkülönlegességeket, pálinkát, bort kínálnak, zeneszó kíséretében.

Top cikkek