Márton-nap: az újbor és a libasült ünnepe

November 11. dologtiltó nap: a munka helyett a vigasság ideje. Ehhez ajánlunk néhány programot a gazdag kínálatból, többfogásos lakomától a skanzenek programjáig.

Luca-nap Ipolytarnócon

4-dimenziós mozi, kézműves vásár és színházi előadás is várja a látogatókat Ipolytarnócon.

Óriás-betlehem a Kis-Balatonnál

Idén is készült óriás-betlehem a Somogy megyei Vörs községben. A Jézus születését ötven négyzetméteren bemutató alkotás alighanem a világ legnagyobb templomi Betleheme. Azért csak alighanem, mert a Guinness Rekordok Könyvének szerkesztősége úgy nyilatkozott: nem létezik olyan kategória, hogy „a világ legnagyobb templomban épített Betleheme."

Elkészült a gödöllői kastély díszkivilágítása

A kastélypark 300 millió forintba kerülő felújítása még csak kétharmadánál tart, de a gesztenyefasor mellett húzódó több tucat korhű kandelábert már felavatják.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

 

Adventi kastélynapok Gödöllőn

Ünnepi műsorral készül a Gödöllői kastély a karácsonyra: az adventi készülődés során bábszínház, koncertek, színházi előadások, opera és kosztümös tárlatvezetések várják a látogatókat.

Az 1800-as évek karácsonyait a „Királyi Karácsonyok a Kastélyban" c. program előadásokkal és játszóházzal idézi, december 29-30-án. Az ünnepi hangulatot fokozza a kosztümös tárlatvezetés a kastélytermekben, a Barokk színházban és az igényes karácsonyi ajándékot kínáló kézműves-vásár a díszudvaron. Erzsébet királyné, azaz Sisi különös kedvvel töltötte a karácsonyokat a Gödöllői Királyi Kastélyban, meghitt családi körben.

Az Adventi Kastélynapok (december 5-6, 12-13) során a színházi előadások, mesejátékok, a „Betlehemi történetet" eltáncoló bábszínház, Gryllus Vilmos ünnepi műsora és a Diótörő meseelőadása mellett várják a kicsiket Paprika Jancsi csúzlizdájába, a „kastély gyermekszemmel" tárlatvezetésre, a „Hóbarát jóbarát" színpadi előadásra, a mesesarokba, Weöres Sándor verseiből idéző gyermekkoncertre, a jászolhoz a kastélyparkba, s ha mindebbe belefáradtak, az ingyenes kézműves foglalkozásokra.

A zenekedvelőket szinte minden műfajban ínyencség várja: december 5-én Bogányi Gergely zongoraművész, 6-án Várdai István gordonkaművész karácsonyi hangversenye, 20-án a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Haydn estje a program. A Magyar Állami Operaház Gödöllőre költözik 6 estére, hogy Mozart Cosi fan tutte c. vígoperáját, december 12, 13, 27, 28 és 29-én és Donizetti: Viva La Mamma vígoperáját december 19-én mutassa be a barokk kor hangulatát és pompáját idéző, európai ritkaságnak számító Barokk színházban. Gitárkoncert, leánykórusok, rézfúvós kvintett, kórushangverseny követik egymást, a klasszikusok és kortárs szerzők művei egy különleges hangszeren, csengettyűn is megszólalnak.

 

 

Top cikkek