Kivágták az ország karácsonyfáját

A 18 méter magas lucfenyő a Vas megyei Felsőcsatárról érkezik a Kossuth téri Mesevárosba.

Adventi kastélynapok Gödöllőn

Ünnepi műsorral készül a Gödöllői kastély a karácsonyra: az adventi készülődés során bábszínház, koncertek, színházi előadások, opera és kosztümös tárlatvezetések várják a látogatókat.

Luca-nap Ipolytarnócon

4-dimenziós mozi, kézműves vásár és színházi előadás is várja a látogatókat Ipolytarnócon.

Óriás-betlehem a Kis-Balatonnál

Idén is készült óriás-betlehem a Somogy megyei Vörs községben. A Jézus születését ötven négyzetméteren bemutató alkotás alighanem a világ legnagyobb templomi Betleheme. Azért csak alighanem, mert a Guinness Rekordok Könyvének szerkesztősége úgy nyilatkozott: nem létezik olyan kategória, hogy „a világ legnagyobb templomban épített Betleheme."

Puncsgőzös bécsi advent - Videó

- Több a magyar a bécsi vásárokban, mint a Vörösmarty téren - hallottuk a városháza előtti Wiener Christkindlmarkt-en. Az epés megjegyzés gazdája tényleg nem túlzott. Varázslatos forralt puncs, páratlan édességek, esti fények, csodás hangulat - ezeket sorolták fel honfitársaink, miért érdemes elutazni a bécsi karácsonyi vásárokba, amelyekből legalább tizenegyről tudunk.

 

Elkészült a gödöllői kastély díszkivilágítása

A kastélypark 300 millió forintba kerülő felújítása még csak kétharmadánál tart, de a gesztenyefasor mellett húzódó több tucat korhű kandelábert már felavatják.

Elkészült a nagyrekonstrukció alatt álló Gödöllői Királyi Kastély parkjának díszkivilágítása, melynek ünnepélyes avatását szerdán sötétedéskor tartják. Bár a kastélypark 300 millió forintba kerülő felújítása még csak kétharmadánál tart, a gesztenyefasor mellett húzódó több tucat korhű kandelábert szerdán 17 órakor ünnepélyes keretek között felavatják - mondta Révész T. Mihály, a kastély ügyvezető igazgatója. A kastély történetében újdonságszámba menő szabadtéri fénypompa az energiatakarékos megoldásnak köszönhetően nem kerül sokba.

A romantikus stílusban újjávarázsolt kertet jövő év áprilisában avatják. A remek kertészeti összkép részben a "finom hullámzású mikrodomboknak", részben a nagy számban beültetett növényeknek köszönhető. Egyebek mellett 174 facsemete, 10 ezer cserje, 5000 hagymás növény, 50 ezer évelő került a földbe, tavasszal pedig 1500 egynyári virágot ültetnek el a kertészek.

A megfelelő vízellátás érdekében 7,5 kilométernyi csőhálózatot fektettek le, 5 kilométernyi csepegtetőt építettek ki és 400 öntöző szórófejet szereltek fel, így - az időre elkészülő pázsitot is beszámítva - minden adott lesz a kellemes tavaszi-nyári estékhez.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül végzett kastélyberuházás során a park 52 ezer négyzetmétere mellett az épületen belül 1800 négyzetméternyi terület nyeri el újra régi pompáját. Az építkezés a tervek szerint halad: a homlokzati felújítással már végeztek, a tél folyamán a belső terek születnek újjá. Egy hónap múlva a megszépült Erzsébet veranda átadása következik, majd sorban a többi egységet is birtokba veheti a nagyközönség. A rekonstrukció összesen 1 milliárd 660 millió forintba kerül.

 

Top cikkek