Megújul a kőszegi vár

A történelmi kisváros műemlékekben az ország ötödik leggazdagabb városa. Jövő tavaszra megszépül a Jurisics tér és a vár is, de ha idén ősszel tervezünk ide kirándulást, azt sem bánjuk meg.

Márton-nap: az újbor és a libasült ünnepe

November 11. dologtiltó nap: a munka helyett a vigasság ideje. Ehhez ajánlunk néhány programot a gazdag kínálatból, többfogásos lakomától a skanzenek programjáig.

Kisvárosi érdekességek Vépen

–Ha nem nagyvárosi idillre, vidéki természeti környezetre vágysz, netán lovagolni akarsz, vagy jobb időben teniszezni, focizni, pecázni, tekézni, strandröplabdázni, esetleg kipróbálni, milyen egy erdei tornapálya, akkor menj el Vépre – mondta egyszer egy szombathelyi ismerősöm. Így lett a kíváncsiságból örök barátság.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

Medvehagyma-fesztivált rendeznek Orfűn

Gasztronómiai különlegességekkel és színes programokkal várja vendégeit Orfű az idei Medvehagyma-fesztiválon április 10. és 11. között.

 

A szőlő jövését ünneplik Kőszegen a hétvégén

A hagyományokat követően Szent György napján idén is berajzolják a friss szőlőhajtásokat a Szőlő Jövésének könyvébe Kőszegen. A kisvárosban borversenyt is rendeznek.

A hagyományokat követve szombaton Szent György napján idén is berajzolják a friss szőlőhajtásokat a Szőlő Jövésének könyvébe Kőszegen.

 A történelmi kisvárosban 1740-től él ez a nemes hagyomány, amely szerint a helyi boros gazdák Szent György napján mutatják be a hajtásokat a város elöljáróinak, megfigyeléseiket pedig bejegyzik egy könyvbe.

Szombat reggel zenés, táncos kísérettel viszik a városháza elé a hajtásokat, amelyeket a polgármester a népes ünneplő közönség előtt megszemlél, majd a Jurisics vár lovagtermébe vonulnak, ahol ünnepélyes keretek között rajzolják be a hajtásokat a díszes könyvbe.

 Az eredeti Szőlő Jövésének könyve már betelt, Kőszeg 1991-ben testvérvárosától, a német Vaihingen an der Enz tanácsától kapott egy díszes, a kódexekhez hasonlító könyvet, azóta ebben örökítetik meg a hajtásokat. Az eseményhez - mint minden évben - borverseny is kapcsolódik, amelynek eredményhirdetését is az ünnepségen tartják, illetve ezen a napon tesznek esküt a kőszegi borbarát nők egyletének új tagjai is.

Top cikkek