Haldoklik Párizs éjszakai élete?

Petíciót kezdeményezett az éjszakában dolgozók Technopol nevű egyesülete Párizs éjszakai életének megmentésére. A hatóságok "represszív és moralizáló" eljárásai elleni tiltakozást eddig 13 ezren írtak alá.

Sztrájkolnak a legismertebb párizsi múzeumok

A kulturális minisztérium alá tartozó dolgozókat tömörítő összes szakszervezet sztrájkba lépett. Múlt héten zárva volt a Louvre, Versailles, de a Musée d’Orsay is: vasárnap úgy tűnt, hogy a sztrájk véget ér, most azonban inkább úgy látszik, hogy új lendületet kap.

Puncsgőzös bécsi advent - Videó

- Több a magyar a bécsi vásárokban, mint a Vörösmarty téren - hallottuk a városháza előtti Wiener Christkindlmarkt-en. Az epés megjegyzés gazdája tényleg nem túlzott. Varázslatos forralt puncs, páratlan édességek, esti fények, csodás hangulat - ezeket sorolták fel honfitársaink, miért érdemes elutazni a bécsi karácsonyi vásárokba, amelyekből legalább tizenegyről tudunk.

Jelentős fennakadások a párizsi repülőtereken

A havazás miatt pénteken is jelentősek voltak a fennakadások a párizsi repülőtereken. Az előző nap törölt járatok utasainak egy része a terminálokban várakozva töltötte az éjszakát.

Párizsban együnk úgy, mint a párizsiak!

Ha Párizsban járunk, semmiképpen ne mulasszuk el kipróbálni a valódi francia konyhát, és persze mindezt tegyük lehetőleg elérhető árakon. A választási lehetőségek végtelensége ugyan némileg sokkoló, miközben két csapdát kell elkerülnünk: a túlzottan turistahelyeket és a szemérmetlenül drágákat.

 

A fényt ünneplik Lyonban

Négy napra fényárba öltözött Lyon: a látványosságra körülbelül négymillió turista érkezett a francia városba. A Fény Ünnepén Szűz Máriára emlékeznek.

Körülbelül négy millióan vettek részt a hétvégi ünnepségen Lyonban, írja a euronews.com. A keresztény vallási tradíciókhoz szorosan kötődő Fény Ünnepét 1852 óta ünneplik a francia városban, Szűz Máriára emlékezve - ekkor emelték a Fourvière bazilika melletti téren látható Mária-szobrot.

A szobrot eredetileg szeptember nyolcadikán tervezték felavatni, ám a Saône-folyó áradása miatt az átadást december nyolcadikára halasztották, amely régi keresztény ünnepnek számít: világszerte több országban ekkor ünneplik a szeplőtelen fogantatást.

Az ünnep eredete más források szerint egyébként egészen a 17. századra nyúlik vissza, amikor a pestisjárvány idején a város lakói elhatározták, ha megmenekülnek a fekete haláltól, minden évben hálát adnak Szűz Máriának.

Idén több mint 70 művész érkezett a világ minden tájáról, hogy Lyon épületeit fénykoszorúba vonja, de ilyenkor a helyi lakosok is gyertyákkal díszítik az ablakokat - így valóban az egész város fényben úszik. A város egyik védjegyének számító óriáskerékre is fényinstallációkat vetítenek.

A fesztivál honlapja szerint az ablakokban körülbelül 80 millió gyertya ég a négynapos ünnep alatt,  a Guardian cikke szerint az ünnep alatt a lyoni éttermek és kávézók négyszeres forgalmat bonyolítanak. A december 5-e óta tartó ünnepség fénypontja a keddi este lesz.

A szervezők a fenntarthatóság jegyében arra is ügyelnek, hogy ne pazarolják az energiát: az energiatakerékos fényforrásoknak köszünhetően az ünnep során a város éves világításához szükséges áramfogyasztásnak csak a 0,1 százalékát használják fel.

France, Rhone, Lyon, historical site listed as World Heritage by UNESCO, Fete des Lumieres (Light Festival), Saint Jean Cathedral
France, Rhone, Lyon, historical site listed as World Heritage by UNESCO, Fete des Lumieres (Light Festival), Saint Jean Cathedral
Top cikkek