galéria megtekintése

A Leszálló Sárkány drágakövei

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 10. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Az úgy volt, hogy amikor Vietnam még nem is volt, csak úgy alakulgatott, nagyon szorongatta az ellenség. Amikor már nagyon nagy volt a baj, az égből leszállt egy hatalmas anyasárkány a családjával, és drágaköveket kezdett köpködni a tengerbe. A drágakövek a vízben hegyes kis szi­getekké váltak, és az ellenség hajói sorra nekiütköztek a sziklaláncolatnak, Vietnam megmenekült.

Azóta is a Leszálló Sárkány, azaz Ha Long öblének hívják, és a világ egyik legcsodálatosabb turistalátványossága: a nagyjából három budapestnyi vízfelületen mintegy kétezer, a Gellért-hegyre emlékeztető, meredek, fehér mészkő falú, a tetején zöld trópusi növényzetet hordozó sziget emelkedik ki a tengerből.

Hue, az egykori császárváros
Hue, az egykori császárváros
Fotó: Vietnámi Turisztikai Hivatal

Negyed századdal ezelőtt Vietnam még egyáltalán nem szerepelt a turisztikai célországok között, ám tavalyra már mintegy kilencmillió látogató érkezett, és a következő évekre stabilan 10­20 százalékos növekedéssel számolnak. A hosszú és költséges repülőút miatt nyilván nem éri meg csak a Ha Long-­öböl miatt ideutazni, de ott van még a nyüzsgő Saigon, a Mekong-delta vízi dzsungele, az egykori császári székhely Hue, Danang tengerpartja, a Bangkokhoz képest meglepően tiszta és szép Hanoi, valamint az eredeti kulturális és emberi élményeket kínáló északi hegyvidék.

 

Aki rászánja magát a vietnami turistaútra, akár egy kambodzsai vagy thaiföldi pihenéssel összekötve, semmiképpen se hagyja ki a két­ vagy háromnapos tengeri kirándulást: ilyet máshol nem lát.

A Tonkini­ öböl északnyugati partjánál elterülő Ha Long belső, mintegy 330 négyzetkilométeres magját 775, sűrűn egymás mellett meredező sziget képezi. A turisták zömét ide hozzák a jelképes barna vitorlás, de természetesen motorral közlekedő turistahajók.

Úszó falvak

Már a beszállás is különleges: ottjártunkkor a szomszédos hajó vendégeit óriásdobokkal és sárkányt imitáló selyemszalagokat lobogtatva invitálták a fedélzetre, a mi legénységünk szerényebben, ám kedvesen felsorakozva és kórusban köszönve fogadta utasait.

Tavasszal, ősszel

Ha Long környékén csak két évszak van, a forró és esős nyár, illetve a hűvös (bár nem jeges) szeleket és apró szemű, kellemetlen esőt hozó tél. Jóllehet a turisztikai ipar egész évben zakatol, európai utazóknak a legkedvezőbb az április–májusi, illetve az október–novemberi időjárás, amikor kellemes, napos időre és fürdésre kiválóan alkalmas hőfokú tengerre lehet számítani. Napozókrémet azonban mindenképpen vigyünk, mert a trópusi nap és a tenger akár pár óra alatt is bőrgyógyászati „csodákra” képes.

A hajók kajütjei tágasak, és kis erkélyük, de legalábbis nagy ablakuk nyílik a tengerre. Általában egy vagy két emeleten sorakoznak, felettük van az étkezde-­társalgó­-bár, illetve a nyitott fedélzet. Gyakorlatilag mindegyiknek a tatján van egy kis hely masszázsra, és a korán kelők reggel tajcsi tornával köszönthetik a napfelkeltét.

A személyzet mosolygós, csendes, hatékony és udvarias – az egyetlen probléma a nyelvtudás hiánya, amit segítőkész hozzáállással és ritka barátságos arckifejezéssel pótolnak. A szakács ebédre és vacsorára frissen fogott és gyönyörűen tálalt tengeri herkentyűkkel szolgál – Vietnamba már csak az ételek és italok miatt is érdemes ellátogatni, de aki nem szereti a halat, a rákot meg a polipot, annak nem lesz könnyű sorsa, bár menedéknek mindig ott van a csirke…

s ólepárlás ősi módszerrel
Sólepárlás ősi módszerrel
Vietnami Turisztikai Hivatal

A távolságok nem túl nagyok, így nem érdemes sokórás nyílt tengeri hajózásra számítani. Az öbölben négy úszó településen mintegy 1500-1600-an laknak állandó jelleggel. Az úszó házak és összekötözött kis hajók, csónakok népe a tengerből és persze a turistákból él. Kis ladikjaikon furcsán, lábbal evezve közlekednek, a dolgot nyilván a rákoktól lesték el. A turistákat nagyjából két dollárnak megfelelő dongért viszik félórás vízi kirándulásra – ebből viszonylag simán összejön a 200-300 dolláros havi átlagbér, amiből persze nem kell költeni se lakbérre, se – talán a rizsen kívül – élelmiszerre.

Repülővel, busszal

Bangkokig sok magyar eljutott, tudjuk, milyen messze van (nagyon). Onnan már csak egy óra repülőút Saigon, Vietnam déli fővárosa. A Leszálló Sárkány öble azonban északon van, vagyis még két órát kell repülni Hanoiba, ahonnan végre már csak 165 kilométeres autó- vagy buszút van hátra. Az utak nem rosszak, ám fél távnál jövet-menet számítsunk hosszabb megállóra a turisták számára létesített, kulturált, de nem a legolcsóbb szuvenírbolt-gyorsétterem komplexumnál.

A tengeri népesség azonban így is csökken: az úszó falvakban nincs se komfort, se iskola, a boltot is csak a naponta a közeli Ha Long Cityből érkező kis hajó helyettesíti. A helybeliek ezzel együtt nem tűntek se szomorúnak, se elkeseredettnek: természetesen megpróbáltak hideg ásványvizet, kólát, szuvenírt vagy parányi élő ékszerteknősöket, netán a csónakjukban, helyben sütött-főzött homárt, királyrákot eladni, de nem voltak tolakodóak vagy túlzottan harsányak.

A világörökség része

A szigetek zöme parányi, amelyiknek van neve, azt többnyire különleges, valamilyen állatra emlékeztető formájáról kapta. A nagyobb szigeteken kis tavak és meglepően tágas cseppkőbarlangok is akadnak. Tuan Chau és Cát Ba elég nagy ahhoz, hogy hoteljeik, strandjaik és állandó lakosaik is legyenek.

Egy éjszaka vagy kettő

Az öbölben félezer, tradicionális okokból dzsunkának nevezett, valójában modern kirándulóhajó jár fel-alá. A nem túl nagy, általában 10-30 kajütös hajók kényelmesek és romantikusak. A hosszabbik, három nap, két éjszakás program kétágyas kabin esetében a komfortfokozattól függően 80–300 ezer, a rövidebb, két nap, egyéjszakás változat 52–230 ezer forint. A főbb látnivalókat a rövidebb program során is meg lehet nézni, ám aki lazábban, esetleg egy kis fürdéssel akarja tölteni az időt, annak érdemes a másikra befizetni.

Vietnam 1962-től védi az öböl természeti adottságait, az UNESCO 1994-ben nyilvánította a világörökség részének. A turisták megszaporodása némi aggodalmat is kelt: mi lesz a tizennégy őshonos növény- és hatvan állatfajjal, az egészen mostanáig szinte érintetlen természettel, a víz tisztaságával.

k ét sziget a kétezerből A szerző felvétele
Két sziget a kétezerből
A szerző felvétele

Ez utóbbi kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a hajók, ha az időjárás megengedi, mindenképpen megállnak egy-egy csendes és tiszta öbölben, ahol csodálatosat lehet fürdeni. Éjszakára azonban összecsoportosulnak, és ilyenkor lelkiismeret-furdalás nélkül a tengerbe öntik szennyvíztartályaik tartalmát. Ha lehet, álljunk ellent a csábításnak, és ne itt próbáljunk meg úszni a holdfényben, válasszuk inkább a koktélozást. Nekünk a kezünkbe nyomtak egy-egy horgászbotot, hogy azzal fogjunk magunknak tintahalat, de ez szerencsére már csak a vacsora után következett, különben éhen halunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.