Kályhák mellett nem csak melegedni lehet

Hogy mit keresnek kályhák egy öntödében, ahol amúgy is szinte kibírhatatlan a hőség? Nos, működő vasolvasztóban valóban fölöslegesek lennének. De egy négy évtizede múzeummá patinásodott öntödében nagyon is helyük van.

Földanya(g) ékességei

Általában egyetemek, múzeumok őrzik geológiai értékeinket, s nem egy környezet- és természetvédő szervezet. A váci Göncöl Alapítvány az utóbbira példa.

Vasfüggöny és lófohász

Volt idő, amikor nem aknákkal, géppisztolyokkal és vasfüggönnyel őrizték az államhatárt, hanem lándzsákkal, tőrökkel és kardokkal. Merthogy a honfoglalás vagy Mátyás idején is védték az országot.

Bohócot simogatni

A virágok városa. A festők városa. A szökőkutak városa. A szecesszió városa. Az utcaszobrok városa. Sokféleképpen nevezték már Kaposvárt, de talán – a sokszínű programkínálat miatt – egyszerűbb, ha azt mondjuk: a kirándulók városa.

Abádszalók nem csak nyáron jó

Noha a Tisza-tó egyik központi településének számító Abádszalók kétségtelenül nyáron mutatja legvonzóbb arcát –ilyenkor teli a strand, vitorlások szelik a vizet, pecások támasztják a botokat, biciklisek, lovasok róják a parti utakat és romantikus csónakázók bújnak el a csalitosban – azért tavasszal is találni itt bőven látnivalót és elfoglaltságot.

 

Tavaszi irodalmi kalandok

Az irodalmi helyszíneket kedvelők számára érdekes újdonságokat tartogat a tavasz: Kőszegen megnyílik a Pannon Irodalmi Örökség Háza, megújul a balatonfüredi Jókai-villa és a szalkszentmártoni Petől-ház is. Új kiállítások idézik meg az írók, költők emlékét.

Idén tavasszal három fontos irodalmi helyszín is megújul – ezeket már most érdemes beiktatni a tavaszi kirándulásunk programjába. Március 15-én megnyílik a szalkszentmártoni vendégfogadóban látható megújult Petőfi-kiállítás. Az épületet Petőfi édesapja bérelte 1844–45-ben, a költő öt hónapot töltött itt szüleivel: itt írta az utókor számára fontos Felhők ciklust és további 112 verset is.

Május nyolcadikán nyílik meg Balatonfüreden a teljesen felújított Jókai-villa, ahol az író az Aranyember című regényén dolgozott. A kiállítás kultúrtörténeti jelentősége, hogy eredeti tárgyakat is felvonultatva mutatja be, milyen lehetett az írófejedelem és a primadonna Laborfalvi Róza nyári rezidenciája az 1870-80-as években. A különböző életkorú látogatókat számos interak tív lehetőség, film, játék és rejtvény várja.

Május kilencedikétől látogatható Kőszegen a Pannon Irodalmi Örökség Háza a Sgraffitós-házban, amelyet Ottlik Géza Iskola a határon című regénye tett halhatatlanná. A kiállítás újdonsága, hogy egybegyűjti a pannon irodalmi örökség főbb alakjait, bemutatja Békássy Ferenc,Faludy Ferenc, Ottlik Géza, Berzsenyi Dániel, Nagy Gáspár, Weöres Sándor kötődését a tájhoz és kultúrához.

A Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete (MIRE) idén bővítené a Literatúra programot is. A Vas megyei és iszkázi túra után a tervek szerint a Magyar Turizmus Zrt.-vel együttműködve mind a hét régióban ajánlanának a költőkhöz, írókhoz kapcsolódó irodalmi helyszíneket összekötő túrákat az utazóknak. „Fontos, hogy az irodalom a természeti-kulturális látnivalókba beágyazottan jelenjen meg, tehát legyen például a fürdőben egy prospektus a közeli irodalmi emlékházról” – mondja a program egyik koordinátora, Gulyás Gabriella.

A program 2010-ben folytatódik. Teljes megújulás előtt áll a balatonszárszói József Attila Emlékház is: a Petőfi Irodalmi Múzeum a Somogy Megyei Múzeummal közösen európai uniós pályázati forrásokból újítja meg a kiállítást a villaépületben, ahol a költő utolsó heteit töltötte. Az új kiállítás december elején nyílik meg.

2008-ban az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól a Petőfi Irodalmi Múzeum országos feladatként kapta meg az irodalmi emlékhelyek megújítása programjának kidolgozását és koordinálását. A múzeum egy hétéves tervet dolgozott ki, melynek egyik elemeként létrejött a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete (MIRE) is. A 66 irodalmi emlékház és a 148 irodalmi emlékhely jogi státusza ugyan különböző, ám a megújulási folyamatot a PIM szakmailag felügyeli és számos esetben szervezi. A legújabb tervek szerint jövőre a határon túli területek irodalmi emlékhelyeit is bevonják a programba.

Top cikkek