Kályhák mellett nem csak melegedni lehet

Hogy mit keresnek kályhák egy öntödében, ahol amúgy is szinte kibírhatatlan a hőség? Nos, működő vasolvasztóban valóban fölöslegesek lennének. De egy négy évtizede múzeummá patinásodott öntödében nagyon is helyük van.

Földanya(g) ékességei

Általában egyetemek, múzeumok őrzik geológiai értékeinket, s nem egy környezet- és természetvédő szervezet. A váci Göncöl Alapítvány az utóbbira példa.

Bohócot simogatni

A virágok városa. A festők városa. A szökőkutak városa. A szecesszió városa. Az utcaszobrok városa. Sokféleképpen nevezték már Kaposvárt, de talán – a sokszínű programkínálat miatt – egyszerűbb, ha azt mondjuk: a kirándulók városa.

Tavaszi irodalmi kalandok

Az irodalmi helyszíneket kedvelők számára érdekes újdonságokat tartogat a tavasz: Kőszegen megnyílik a Pannon Irodalmi Örökség Háza, megújul a balatonfüredi Jókai-villa és a szalkszentmártoni Petől-ház is.

Abádszalók nem csak nyáron jó

Noha a Tisza-tó egyik központi településének számító Abádszalók kétségtelenül nyáron mutatja legvonzóbb arcát –ilyenkor teli a strand, vitorlások szelik a vizet, pecások támasztják a botokat, biciklisek, lovasok róják a parti utakat és romantikus csónakázók bújnak el a csalitosban – azért tavasszal is találni itt bőven látnivalót és elfoglaltságot.

 

Vasfüggöny és lófohász

Volt idő, amikor nem aknákkal, géppisztolyokkal és vasfüggönnyel őrizték az államhatárt, hanem lándzsákkal, tőrökkel és kardokkal. Merthogy a honfoglalás vagy Mátyás idején is védték az országot.

Az utóbbi korokat is felidézi az immár mindenki számára látogatható rendvédelmi kiállítás, mely a körmendi Rendészeti Szakiskolában látható. Épületeiben a Határőrség egyik legnyugatibb bázisa működött a szervezet 2007. december végi megszűnéséig.

A gyűjtemény főként a fiataloknak lehet újdonság, hiszen a rendszerváltás óta eltelt időben születetteknek csak tankönyvekből vagy elbeszélésekből lehet fogalmuk a vasfüggönyről. Az aknákkal is védett szögesdrót kerítéseken csak az igen szerencsések tudtak élve átjutni, hogy aztán új életet kezdjenek Ausztriában, az NSZK-ban, Amerikában, Ausztráliában vagy Kanadában.

A tárlókban és a falakon persze nemcsak határőr, rendőrségi, tűzoltó-relikviákat, egyenruhákat, díszkardokat, kitüntetéseket, zászlókat, távcsöveket, rádió adó- és vevőállomásokat, aknatelepítő és felszedőeszközöket vagy hőkamerát lehet látni. Van ott olyan furfangos cipőtalp is, mely vaddisznó-, vagy szarvaslábnyomot hagy azért, hogy az életükkel játszók megtéveszszék a határőröket. Még egy lófohásszal is megismerkedhetünk, melyben a derék hátas kéri gazdáját: „ gondoskodj rólam, ne üss, ne vágd le a farkamat, hogy nyáron elkergethessem a legyeket, és én hűségesen szolgállak”. De nem csalódik az sem, aki a dob- és ívtáras géppisztolyok, forgópisztolyok garmadáját nézi szívesen, vagy rácsodálkozik egykori útlevelekre, pecsétekre, embercsempészek módszereire.

Infó

Levélcím: Körmendi Rendészeti Szakközépiskola, 9900. Körmend, Alkotmány u.5 Dr. Jónás Zsigmond T: 06 (30) 927-6267, Andor László 06 (30) 400-8879. E-mail: krszki@t-online.hu, andorl@bm.gov.hu www.rendeszkepzo-kormend.hu

A vasfüggöny egy darabja
A vasfüggöny egy darabja
Top cikkek