Földanya(g) ékességei

Általában egyetemek, múzeumok őrzik geológiai értékeinket, s nem egy környezet- és természetvédő szervezet. A váci Göncöl Alapítvány az utóbbira példa.

Vasfüggöny és lófohász

Volt idő, amikor nem aknákkal, géppisztolyokkal és vasfüggönnyel őrizték az államhatárt, hanem lándzsákkal, tőrökkel és kardokkal. Merthogy a honfoglalás vagy Mátyás idején is védték az országot.

Bohócot simogatni

A virágok városa. A festők városa. A szökőkutak városa. A szecesszió városa. Az utcaszobrok városa. Sokféleképpen nevezték már Kaposvárt, de talán – a sokszínű programkínálat miatt – egyszerűbb, ha azt mondjuk: a kirándulók városa.

Tavaszi irodalmi kalandok

Az irodalmi helyszíneket kedvelők számára érdekes újdonságokat tartogat a tavasz: Kőszegen megnyílik a Pannon Irodalmi Örökség Háza, megújul a balatonfüredi Jókai-villa és a szalkszentmártoni Petől-ház is.

Abádszalók nem csak nyáron jó

Noha a Tisza-tó egyik központi településének számító Abádszalók kétségtelenül nyáron mutatja legvonzóbb arcát –ilyenkor teli a strand, vitorlások szelik a vizet, pecások támasztják a botokat, biciklisek, lovasok róják a parti utakat és romantikus csónakázók bújnak el a csalitosban – azért tavasszal is találni itt bőven látnivalót és elfoglaltságot.

 

Kályhák mellett nem csak melegedni lehet

Hogy mit keresnek kályhák egy öntödében, ahol amúgy is szinte kibírhatatlan a hőség? Nos, működő vasolvasztóban valóban fölöslegesek lennének. De egy négy évtizede múzeummá patinásodott öntödében nagyon is helyük van. Még akkor is, ha elvesztették eredeti szerepüket, és soha nem gyújtanak már bennük tüzet. Jól felöltözve azonban érdemes megnézni őket.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Öntödei Múzeuma nem az egyetlen hazai kályhagyűjtemény birtokosa – ám ez a budai intézmény a kályhákon kívül nagyon sok más látnivalót is kínál.

A hatalmas csarnok valaha öntöde volt, Ganz Ábrahám 1845 áprilisában a Pesti Hírlap hasábjain apróhirdetésben beharangozott „vas- és ércz-öntő intézetének” szíve. Némelyik szerkezeti eleme és jó néhány eszköze – daruja, billenthető gyűjtőüstje, a hűtőgödör vaskosara, amiben koksz égett – a hajdani üzemből való. Csakúgy, mint az üvegpadló alól elénk bukkanó vágányfordító – azzal tették könnyebbé az olvadt vasat a csapolóüsttől az öntés helyéig szállító kocsi útját. A különlegesen kemény kérgű, okkal nemzetközi hírű vasúti kerekek gyártásának menetét fázisonként ismerhetjük meg. Ez a termék volt a Ganz „vezérhajója” – 1867-ig százezer készült el belőlük. Meghökkentő látvány a díszes öntöttvas csigalépcső, nemkülönben egy agyondíszített amerikai mintájú takaréktűzhely.

A múzeum másik nagy témája a Kárpát-medence öntészettörténete. Meghajthatjuk fejünket az 5800 éve a mai Tiszalúc területén élők tudása előtt: egy réz-oxidtól zöldes öntőtégely-töredék tanúsága szerint e régi kor emberei már ismerték a rézöntés technikáját. A későbbi időket s napjainkat bronz-, vas-, acél- és alumí nium öntvények idézik. Ezerféle eszközzé dermedtek a megolvasztott fémek. Csak pár példa: nyílhegy és fürdőkádcsap, nyeles vaslábas és alumínium keréktárcsa, méteres hajócsavar és karcsú rézkilincs, vasúti ütköző és áttört lapú csizmahúzó, vasalók garmadája és egy ércet törő bányász apró szobra, megkondítható harangok és sok-sok utcai kandeláber.

A talán leggazdagabb részgyűjtemény a kályháké. Többségüket a XIX. század második felében és nem a jelenlegi országterületen, hanem a mai Szlovákia, Románia és Ukrajna vasérc- és szénközeli településein öntötték.

Közös sajátosságuk csak annyi, hogy mindegyiket öntötték. A felhasználás céljában és kiváltképpen a formákban azonban meglepően nagy a változatosság. Van, amelyiknek egyetlen célja volt a befűtendő helyiség felmelegítése. A másik tetejére vízpárologtatót terveztek. A harmadiknak egy, a negyediknek az „emeletein” több főző-melegítő fülkéje volt. Az ötödiknek huzata változtatásával módosíthatták a hőleadását. A háromlábú hatodikat fél kézzel is könnyen ide-oda lehetett helyezni.

Némelyik oldalát a kályhaoszloppal egybeöntött domborműves minták díszítették: címer, virágminta, „Magyar honból” felirat, solymászó hölgy, arcképek, muzsikusok. Van köztük olyan, amelyiknek áttört az ajtaja és a felépítménye. A „Tüzes menyecske” nevű kályha felső része nőalakot mintáz, a hátából nyúlik ki a füstcső csonkja. Főképpen a négyszögű oszlopkályhák tetején az aprólékosan kidolgozott párkányok is mutatják, hogy eleink nemcsak használhatóságra törekedtek, hanem a minél szebb, érdekesebb megjelenésre is gondot fordítottak – nyilvánvalóan a jobb eladhatóság reményében. Ezek alkotóik előtt is megemelhetjük a kalapunkat.

Ezek a kályhák az idősebbekben a múltnak az idővel megszépülő emlékeit, a lángok behízelgő villódzását, a fahasábok titokzatos pattogását idézhetik föl, a fiatalok közül sokan pedig elámulhatnak: ilyen furcsa szerkezeteknél melegedtek az előttük élt nemzedékek, amikor még nem volt se távfűtés, se villanykandalló, se olajradiátor.

Infó

Nyitva: keddtől vasárnapig 9–17 óráig.

Jegyárak: Felnőtteknek 400, diákoknak és nyugdíjasoknak 300, családoknak (két felnőtt és két gyerek) 1100 forint; hatévesnél fiatalabbaknak és 70 évesnél idősebbeknek ingyenes.

A múzeumot mozgássérültek is látogathatják, s oda babakocsival is be lehet menni.

Díszes harangok is vannak az öntödei múzeumban
Díszes harangok is vannak az öntödei múzeumban
Top cikkek