Nyugalmas nyugtalan Ciprus

Összegyűrt idegek kivasalására ideális hely Ciprus. Meg arra is, hogy meg lehessen ismerni: hogyan lehet viselkedni egy konfliktussal terhelt országban úgy, hogy megmaradjanak az emberi értékek.

Örök tavasz Tenerifén

Érdemes nemcsak a turistacélpontokat, hanem a szigetek belsejét is felfedezni, ha a Kanári-szigeteken járunk. Spanyolország legdélebbi tartománya ugyanis számtalan kincset rej

Süss fel, nap! - RastaNunu 8. rész

Megérkezés Írországba: RastaNunu az óceánparton próbálja előcsalogatni a napot. A videosorozat nyolcadik része.

Andalúzia télen, nyáron

A déli fekvés és a tenger garantálja, hogy Andalúziában hűvösebb évszakban sem fogunk fázni, s ha fürdőzni nem is esne jól, túrázni, jókat enni és mamencót nézni, netán táncolni mindenképp tudunk.

Belépési adót vet ki a turistákra Capri szigete

A látogatók tömegeit vonzó festői sziget a hajón érkező turistáktól fejenként egy eurót tervez beszedni. A pluszbevételt a sziget tisztán tartására, a környezet megóvására fordítják.

 

Télből a tavaszba: Ciprus családdal

Ha a ködös, szürke téli napok elől a család szikrázó napsütésre, kék égre, 20 fok feletti hőmérsékletre, zöldellő, virágos mezőkre vágyik, Ciprus az egyik legkényelmesebben megközelíthető úti célok egyike.

Ebben az évben az első esős napok már szeptemberben beköszöntöttek, s ennek köszönhetően a nyáron poros, kopár sziget flórája hamar újraéledt, és az idén még korábban üdére zöldült, így számos érdekes tevékenységet és látványt kínál a gyerekes családoknak is. Nem is beszélve arról, hogy ilyenkor szinte teljes egészében magunkénak érezhetjük a szigetet, nem kell turistákat kerülgetnünk, nincs autóforgalom, és a helyiek is még kedvesebbek.

A meleg klíma szinte tálcán kínálja a szabadban töltött aktív programokat, legyen az egy kis családi kerékpározás a tengerpart mentén, ahol a bátrabbak még a cipőjüket is lerúghatják egy rövid sétához, futáshoz a puha homokban. A parttól kissé távolabb, a sziget közepén a közel 2000 méter magas Trodosz-hegységben vagy az érintetlen Akamasz-félszigeten való hátizsákos kirándulás, majd piknikezés a fenyőfák, cédrusok alatt is kellemes programnak ígérkezik.

Ciprus a botanikusok paradicsoma, ahol 1907-féle különböző növényfaj található, köztük 114 őshonos, számos különleges orchideával, amelyek tél végén, tavasz elején virágoznak. A virágok a szivárvány minden színében ékeskednek a szigeten még télen is, és a színkavalkádhoz csatlakoznak az első citrusgyümölcsök is, amelyek ilyenkor érnek be. A novemberben még zölden a fákon megbúvó narancsok, citromok, mandarinok, grépfrútok alatt decemberben már roskadoznak a fák, szüretre várva.

A Cyprus Villages nevű egyesület is narancs- és mandarinszüretre várja a szigetre látogató családokat, bemutatva a vidéki életet. Az egyhetes nyaralás keretében érdekes programokban vehetnek részt a városi gyerekek: egyik nap gyümölcsszüreten, a másik nap olívaolaj-sajtoláson vagy a hagyományos ciprusi kecske–sajt, a halloumi elkészítésében, segítve a nagymamát, vagy ahogy errefelé mondják, a „jaját”, amint sürög-forog reggelente, miután lefeji az állatokat a farmján.

A nyaralás keretében a családok hagyományos vidéki stílusú, de modern háztartási gépekkel felszerelt, központi fűtéses házakban laknak Tocsni és Kalavasszosz falvakban, a tengerparthoz közel, de olyanynyira távol, hogy biztonságban érezzék magukat. Itt autóforgalom szinte alig van, nem kell félteni a gyerekeket a felbukkanó veszélytől. Sok nagy tengerparti szálloda egyébként bezár a téli időszakra, így érdemes tájékozódni az interneten elutazás előtt. Valószínűleg élvezetesebb is a falusi turizmus keretében szállást választani, hiszen így az emberek vendégszeretete nyilvánvalóbb, mint egy-egy nagy szállodában, ahol az ott dolgozók többsége külföldi, főleg kelet-európai.

Az állatkedvelő gyerekek sem unatkoznak Cipruson. Az októbertől márciusig tartó időszak egyik legszínesebb programja lehet a visszatérő vándormadarak szemlélése. Az esőzések után a nyáron kiszáradt larnacai és akrotiri sóstavak megtelnek ismét vízzel, s a vadkacsák mellett flamingók rózsaszín csoportban díszelegnek ismét a vízen, melyeket a fából készült madárlesről kitűnően be lehet látni.

Ne felejtsük el, hogy Európa szélén, szinte a Közel-Keleten vagyunk, s a teve elengedhetetlen a világ eme részén, bár a szigeten csupán csak látványosságszámba megy, nem közlekedési eszköz. Mazotosz faluban tevegelésre várják a családokat, ahol egy teljes napot – ebéddel megtűzve a helyi tavernában – könnyen el lehet tölteni.

Számos játszóház, vidámpark van a városokban, s az éttermek többsége gyerekszékekkel felszerelt. A szigeten szembetűnő, hogy a hagyományos családi élet a társadalom lelke, a fiatalok korán házasodnak, s a gyerekek vannak az élet középpontjában, akiket a ciprusiak áldásnak tekintenek. Nem ritka a 3-4 vagy még ennél is több gyerek egy-egy családban, s mindenhol szívesen látják őket. A gyerekes családok kényelmesen érezhetik magukat, hiszen általában egy mosoly kíséretében mindenhol előreengedik őket, s tapasztalataim szerint még a csintalan gyerekeknek is mindent elnéznek.

Infó

A Malév heti négy járatot indít, így két és fél óra alatt a mediterrán szigeten lehetünk.

Szálláshelyek, praktikus információk: www.visitcyprus.com.

Narancs- és mandarinszüret, falusi turizmus: www.cyprusvillages.com.cy. Itt 4 fő részére 6 éj szállás autóbérléssel és reptéri transzferrel télen 870 euró (kb. 240 ezer forint).

Tevegelés: www.camel-park.com, ára gyerekeknek 6 euró, felnőtteknek 9 euró (ebből levonják a belépő 2, illetve 3 eurós díját).

A ciprusi tengerpart télen is gyermekbarát
A ciprusi tengerpart télen is gyermekbarát A szerző felvétele
Top cikkek