Szomszédolás havon

Az igazi üzemkezdet még várat magára. Ausztriában. A mindig korán ébredő Alrberg is csak november 27-i kezdést ígér, míg a többség inkább december első felében reménykedik.

Síkirándulás egy nap alatt

Korai indulással már nyitáskor a pályán lehetünk, akár külföldön is. A dilemma csak az, hogy itthon vagy az országhatárt átlépve keressünk alkalmas pályát.

Nem síelnek az osztrák iskolások

1995-ben Ausztriában az iskolai sporthéten évente még 240 000 diák tanult síelni, ma már csak 150 000. Az osztrákokat annyira aggasztja a tendencia, hogy a gazdasági kamara (WKÖ) kötelezővé tenné az iskolásoknak a síelést.

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

A Tátra a világ legkisebb óriáshegysége

Öt éve az erdeit gyufaszálakként ledöntő orkán nyomainak eltakarításáról szóltak a Magas-Tátrából érkező hírek. A világ legkisebb óriáshegységének tájsebei nehezen gyógyulnak, de a turistaközpontokat autópályával tették megközelíthetőbbé, új utakat vágtak, erdei sétányokat akadálymentesítettek, akvaparkokat építettek, korszerűsítették a sípályákat és a Csorba-tónál már ötcsillagos szállodában is lehet pihenni.

 

Alsó-Ausztria: műemlékek, síterepek

Ideális helyszín lehet a téli üdülésre a magyar családok számára Alsó-Ausztria. A gyerekekkel utazóknak fontos szempont, hogy közel van, és senkinek sem kell lemondania kedvenc időtöltéséről: az izgalmas sípályák, wellness-szállodák és a karácsonyi vásárok is mind találhatók itt.

Alsó-Ausztriában 235 kilométernyi sípálya, 110 felvonó és több mint 20 síiskola várja a téli sportok szerelmeseit. A pályák felét ráadásul hóágyúval is felszerelték, így az időjárástól függetlenül folyamato-

san jó a hó minősége. A számtalan pálya között pedig mindenki megtalálhatja a megfelelőt. Sok lankás hegyoldal várja a gyerekeket és a kezdőket, ám Alsó-Ausztria igazi „kemény” pályákkal is rendelkezik: itt edzenek az ország síbajnokai is. Persze nemcsak síelni lehet itt, hanem a téli sportok teljes választékát kipróbálhatjuk: a hótalpas túrázástól egészen a jégfalmászásig szinte bármire van lehetőség.

Ausztria legnagyobb tartománya azok számára is jó választás, akik szeretnek elmerülni a régi korok történelmében. Az Európa közepén fekvő Alsó-Ausztrián az elmúlt évezredek majdnem minden eseménye rajta hagyta a nyomát. A táj legrégebbi kincse a 25 ezer évvel ezelőtt készült Willendorfi Vénusz. Később a kelták, rómaiak és germánok vívtak meg egymással a területén, majd hercegek, császárok és szultánok csatáztak itt egymással. Az ókori Pannónia fővárosának, Carnuntumnak a maradványai a római kort idézik, a középkori várak és kolostorok pedig a keleti frank Babenberg-ház uralkodásának idejére, a X–XI. századba repítenek minket vissza. A barokk paloták és székesegyházak pedig már a Habsburgok évszázadainak emlékei.

A tartománynak azonban a jelene legalább olyan érdekes, mint a múltja, így akkor is számtalan látni- és tapasztalnivalót kínál, amikor elolvad a hó. Fjordok, kanyonok, festői folyóvölgyek és ártéri erdők csábítanak túrázásra. A gyógyfürdőkben pedig a hétköznapok rohanása után mindenki feltöltődhet.

A helyi éttermek ételkülönlegességeit is érdemes kipróbálni, amelyek után jólesik a térség borait megkóstolni. Különös figyelmet érdemelnek a Weinviertel, azaz a „Borfertály” termelte borok. Azonban nemcsak a környékről származó borokat érdemes megkóstolni, ellátogatni is érdemes a Weinviertelbe. A pincesorok és a domboldalakat beborító szőlőültetvények között könnyedén meg lehet feledkezni a külvilág zajáról, és gondtalanul élvezhetjük az alpesi táj békéjét.

Infó

Szállás: minőségtől függően 6–16 ezer forint/éj.

Könnyedén találhatunk olyan szállást és pályát, ahol magyarul is értenek.

6 napos síbérletek: 60–120 euró, pályától függően.

www.also-ausztria.info.

www.austria.info.

Tél Ausztriában
tél ausztriában
Top cikkek