Szlovák–magyar „végvárút” lesz a határon

Várnyilvántartás készül Dél-Szlovákiában a Felső-Magyarországi Várak Egyesületének közreműködésével. A várak fenntartóit összefogó szervezetnek jelenleg 24 tagvára van Észak-Magyarországon, közöttük olyan ismert erősségek is, mint Eger, Sárospatak, Diósgyőr, Nógrád és Hollókő vára.

Dél-Erdélyben autózva

Dél-Erdélyben autózva Vajdahunyadtól érdemes egy kis kitérőt tenni délnek. Hátszegtől a piros 68-as úton Totesdnél kell jobbra kanyarodni Demsus faluhoz, ahol alighanem egész Románia legrégibb, 1311-ből származó ortodox temploma található.

Szászföld erődtemplomai

Erdély, pontosabban Szászföld különlegességei az erődtemplomok. Az Olt és a két Küküllő között több tucat ilyen, védelmi célú erődítményszerűség maradt fenn napjainkig. II. Géza uralkodása során, 1150-től érkeztek az első nagyobb német ajkú csoportok, hogy aztán a történelem folyamán továbbiak kövessék.

Romantikus zugok Igló történelmi főterén

A Szlovák Paradicsom néven 1988-ban védetté nyilvánított nemzeti parktól keletre, a Hernád partján fekszik a Közép-Szepesség központja, Igló (Spisska Nova Ves).

A Tátra a világ legkisebb óriáshegysége

Öt éve az erdeit gyufaszálakként ledöntő orkán nyomainak eltakarításáról szóltak a Magas-Tátrából érkező hírek. A világ legkisebb óriáshegységének tájsebei nehezen gyógyulnak, de a turistaközpontokat autópályával tették megközelíthetőbbé, új utakat vágtak, erdei sétányokat akadálymentesítettek, akvaparkokat építettek, korszerűsítették a sípályákat és a Csorba-tónál már ötcsillagos szállodában is lehet pihenni.

 

A felvidéki Sixtus

Ha versenyt indítanának a szlovákiai „Sixtus-kápolna” címért, a gömöri Csetneken található evangélikus templom biztos nyertes lenne. Csetnek (szlovákul Štítnik) község önmagában is a meglepetés erejével hat. A főtéren ámultan körbenézve a kicsit álmos község mögött felsejlik az egykori város lenyomata.

A nagy kiterjedésű, téglalap alaprajzú egykori piacteret katonásan körbefogó épületek, többek között a barokk Maritinyszky-palota, a rokokó Sebők-kúria, az elegáns városháza, a barokk katolikus templom (előterében a pestisszoborral), ha kicsit megkopottan is, de hirdeti a IV. Béla idején alapított bányász- és vasfeldolgozó település egykori gazdagságát. Csetnek a városi, illetve a vásártartási jogot 1328-ban Károly

Itáliai reneszánsz mesterek freskói díszítik a templom falait
itáliai reneszánsz mesterek freskói díszítik a templom falait A szerző felvétele

Róberttől kapta, melyet 1759-ben Mária Terézia megvont, 1781-ben pedig II. József újból megerősített. A XIX. század közepén 2274 lakosa volt, egyenlő arányban magyarok, szlovákok parányi német kisebbséggel. Napjainkban közel 1500-an lakják, közülük 25 fő magyar.

Minden idelátogató fő célpontja az evangélikus templom. A XIV. században épült háromhajós bazilika nem a gótikus íveiről, a páratlan hálóboltozatáról vagy az ősi Bebek család sírboltjáról vált híressé. Ami a világhírnevet meghozta számára, az a XIV–XV. századi reneszánsz itáliai festők által a falakra álmodott és a térségben egyedülálló gondos megmunkálás következtében fennmaradt freskók voltak. Az alkotók

nevei rejtve maradtak, és a freskók is csodával határos módon menekültek meg: a reformációt követő templomfoglalás, illetve képrombolást egy „jótékony” meszelés nyomán élték túl, és a XX. század eleji feltárást követően kerültek napvilágra. A több mint 200 négyzetméteren megmaradt alkotások szentek és királyok képeit, passiósorozatot, bibliai jeleneteket ábrázolnak. A falakon, az ablakok boltívein elhelyezett alkotások egy színes középkori krónika megannyi lapjaiként mesélnek Szent Lászlóról, Károly Róbertről, illetve feledésbe merült szentekről, mint pl.

Szent Bertalanról és Borbáláról. A központi templomhajó egy további unikummal szolgál: itt találjuk Szlovákia legöregebb, Amerika felfedezésének évéből származó (1492) hárommanuálos orgonáját.

Az evangélikus templom közelében találjuk a másik helybéli érdekességet, az általános iskola zárt udvarán álló egykori várromot. A XIII. században vízivárként megépített erődítményt a XVII. század elején várkastéllyá alakították, melyet 1685-ben a kurucok felégettek. Napjainkra a kőből épített két, oktogon és kör alaprajzú egykori bástya és a közöttük húzódó faltöredék maradt meg. Helyreállításuk megkezdődött, a falak között helytörténeti kiállítást terveznek berendezni.

A település a magyar kultúrtörténetben is fontos szerepet játszott. A főtéri Sebőkkúria melletti épületben látta meg 1830-ban a napvilágot Madarász Viktor festő. Ugyancsak a településen ringatták Szontágh Gusztáv (1793–1858) filozófus bölcsőjét. Érdemes ezenkívül kilátogatni a helybéli temetőbe. A magasra nőtt fenyőfák alatt alussza örök álmát a Murányi Vénusz megalkotója, a magyar Ovidusnak tartott

Gyöngyösi István (1626–1704)

költő, író, Gömör vármegye alispánja. A gyakran az erotikus részleteket is taglaló művei a XVII–XVIII. század legkeresettebb bestsellerei voltak.

Infó

A Budapestről 200 kilométerre északkeletre található Csetnek legkönynyebben autóval vagy a Rozsnyóról induló menetrend szerinti helyközi buszjárattal érhető el.

Belépődíj a templomba: 1 euró, a bebocsátást a szomszédos paplakba becsengetve lehet kérni. A településen szlovák, illetve bármely szláv, kevésbé német és angol nyelven lehet értekezni.

Szállás és étkezés a közeli Rozsnyón található. Az árak az itthoniakkal megegyeznek, fizetőeszköz az euró.

Top cikkek