Szent Márton zarándokútvonalán

Történelmi léptékkel nézve viharos gyorsasággal épülnek a Szent Márton zarándokútvonal újabb és újabb szakaszai Európában. A két éve a Szombathelyről induló szlovéniai, majd Pécsig járható, és a Horvátország felé Varasdig tartó útvonal után a napokban a Pozsony felé vezető szakaszt is kijelölték, ezután Csehország következik.

Szlovákia megszerezte Tokajt

Ünnepel az SNS: Slotáék szerint saját érdemük, hogy Magyarország után Szlovákia is újra megszerezte a Tokaj védjegyet.

Abádszalók nem csak nyáron jó

Noha a Tisza-tó egyik központi településének számító Abádszalók kétségtelenül nyáron mutatja legvonzóbb arcát –ilyenkor teli a strand, vitorlások szelik a vizet, pecások támasztják a botokat, biciklisek, lovasok róják a parti utakat és romantikus csónakázók bújnak el a csalitosban – azért tavasszal is találni itt bőven látnivalót és elfoglaltságot.

Pajtaszínház, forrásvíz, aromaterápia

Csend, varázslatos túrautak, kileshető természet, ősi mesterségek, kényelmes szállások, házias ételek, tisztességes borok, móka, mulatás, tánc – e szavakkal összegezhető a falusi vendéglátóhelyek mecseki kínálata.

Szarvasfarm Bőszénfán

Pötyike, a szarvaslány nem kerülhet a fazékba, pedig nem fél a puskától, az embertől, a kutyától, sőt bárkinek rögtön barátkozó puszit nyal az arcára.

 

Szlovák–magyar „végvárút” lesz a határon

Várnyilvántartás készül Dél-Szlovákiában a Felső-Magyarországi Várak Egyesületének közreműködésével. A várak fenntartóit összefogó szervezetnek jelenleg 24 tagvára van Észak-Magyarországon, közöttük olyan ismert erősségek is, mint Eger, Sárospatak, Diósgyőr, Nógrád és Hollókő vára – mondta Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója, a program szlovákiai koordinátora.

A cél az, hogy az idegenforgalmi kínálat alapján összekapcsolják a határ két oldalán álló várakat. A program célja egy, az Európai Tanács által elismert közös európai kulturális útvonal, egy „végvárút” bejegyeztetése. Ez a határ két oldalán vezetne, állomásai a történelem jelentős helyszíneit képezik Kékkőtől Királyhelmecig. (MTI)

Top cikkek