Szlovák–magyar „végvárút” lesz a határon

Várnyilvántartás készül Dél-Szlovákiában a Felső-Magyarországi Várak Egyesületének közreműködésével. A várak fenntartóit összefogó szervezetnek jelenleg 24 tagvára van Észak-Magyarországon, közöttük olyan ismert erősségek is, mint Eger, Sárospatak, Diósgyőr, Nógrád és Hollókő vára.

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

Kampányszív: tippek Valentin-napra

Ha kell egy kis romantika, számos érzelmes program és helyszín közül választhatunk Valelntin-napon, bár február 14. elsősorban a virágkötő lobbi és Bálint gazda nagy napja.

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor kétszáz ember gyűlt össze január 30-án, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

 

Szent Márton zarándokútvonalán

Történelmi léptékkel nézve viharos gyorsasággal épülnek a Szent Márton zarándokútvonal újabb és újabb szakaszai Európában. A két éve a Szombathelyről induló szlovéniai, majd Pécsig járható, és a Horvátország felé Varasdig tartó útvonal után a napokban a Pozsony felé vezető szakaszt is kijelölték, ezután Csehország következik. Az unió által anyagilag is támogatott 4–5 ezer kilométeres útvonaltervek 2005-től készülnek.

A végső cél, hogy Európa legtiszteltebb szentje, Márton születésének 1700. évfordulójára - 2016-17-re - minél több zarándok kelhessen útra különböző útvonalakon Szombathelyről, illetve a franciaországi Toursból. Ugyanis Saváriában született a köpenyét a koldussal megosztó római katona, akit az utóbbi helyen püspökké választották.

Kalauzunk Orbán Róbert, a magyarországi Szent Márton-út koordinátora többször is végigjárta a Rajkáig tartó mintegy 200 kilométeres gyalogutat. Legutóbb már azért, hogy kitegye azokat a fehér, nyílszerű fémtáblákat, melyeken a sárga jelzés mellett feliratok is tudatják: éppen hol jár a zarándok. Az útvonal kényelmesen csak 8-10 nap alatt járható be, de először nem gondolt arra, hogy a felbecsülhetetlen egyházi értékek mellett történelmi emlékek és természeti szépségek is lenyűgözik - mondja a hétpróbás útvonalszervező.

Gyalogosan indulni a vasi megyeszékhelyről szőlőhegyeken át Kőszeg felé kell, majd Und, Sopronhorpács, Pusztacsalád, Mihályi, Bágyogszovát, Lébény, Halászi és Rajka következik. Az államhatárt Dunacsúnnál érik el, mely egyúttal Pozsony külterületét is jelenti. Van egy hosszabb változata is a túrának, mely Pannonhalmát is érinti.

A divatossá váló erőpróbába a hitbéli megerősödés mellett a felfedezés örömét, az új érték iránti vágy kielégítését, valamint egy nagy projektből való személyes részesedés élményét is jelentheti. A túravezető megemlíti a Győr-Moson-Sopron megyei, az 1800 évek közepén épült bogyoszlói templom magyar szentek képciklusát, melyek nagyméretű freskóit a szombathelyi származású Döbrentei Gábor festőművész készítette.

Az alkotások közül kiemelkedik a köpenyét megosztó Szent Márton alakja. Más képen Szent Istvánt Márton köpe nyében ábrázolja. Aztán a Hanság-széli tájban merülhet el a vándor, majd Kónynál a Tündér-tóval, később a Fehér-tó madárvilágával ismerkedhet. Az út Lébénynél a jáki apátság méretű Szent Jakab tiszteletére emelt román katedrálisnál találkozik az Ausztria felé tartó másik nagy zarándokút, az El Camino magyar szakaszával.

Pusztacsalád érdekessége, hogy az ott lévő szobron a legnagyobb magyar - Széchenyi István - Szent István arcaként jelenik meg. Az alkotást a felirat szerint a Széchenyi család, Sopron vármegye és Pusztacsalád község 1860-ban állíttatta. A szabadságharc leverése után ugyanis üldözték az 1848-49-es események irányítóit, résztvevőit.

Szent Márton Látogatóközpont, 9700 Szombathely, Szent Márton u. 170. Orbán Róbert koordinátor. Tel.: +36 (70) 299-4851. e-mail: orban robert@ viasanctimartini.eu , www.viasanctimartini.eu

Szent István szobrának arca Széchenyi Istvánt idézi Pusztacsaládon
Szent István szobrának arca Széchenyi Istvánt idézi Pusztacsaládon
Top cikkek