Múzeum a vágóhídon

Lehet-e egy hentesből idegenvezető? Lehet bizony, sőt akad ilyen több is, mindenekelőtt a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének veterán tagjai körében. A jó hírű céh képviselői a gyulai régi vágóhíd egyik épületében létesített múzeumukban várják az érdeklődőket.

Titkok, csodák, örömök Kecskeméten

Kőbe karcolt malomtábla a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely egyik bejárata előtti asztalon – régészeti leletek bizonysága szerint ilyeneken játszottak Árpád-kori eleink.

Bambisüveg a tápiószelei kúriamúzeumban

Hogyan kerül a tápiószelei Blaskovich-kúriába, a remekmívű bútorok, tárgyak, festmények szomszédságába egy konyhakredenc, tetején bambisüvegekkel? Úgy, hogy retrokiállítás van a kúria oldalszárnyában Tápiószelei hétköznapok címmel.

Kályhák mellett nem csak melegedni lehet

Hogy mit keresnek kályhák egy öntödében, ahol amúgy is szinte kibírhatatlan a hőség? Nos, működő vasolvasztóban valóban fölöslegesek lennének. De egy négy évtizede múzeummá patinásodott öntödében nagyon is helyük van.

Földanya(g) ékességei

Általában egyetemek, múzeumok őrzik geológiai értékeinket, s nem egy környezet- és természetvédő szervezet. A váci Göncöl Alapítvány az utóbbira példa.

 

Vérfürdő a Báthori-várban

A bejárattal szemben vérszomjas képű hóhér támaszkodik egy kalodára, az egyik földszinti teremben egy haldokló török harcos fekszik a földön, az emeleten a kenyérmezei csata hősei, Kinizsi Pál és Báthori István láthatók, a szomszédos szobában pedig a gyönyörű Báthori Erzsébet fürdik szűz lányok vérével teli kádban.

Az ország legújabb, s egyben egyik legszínvonalasabb történelmi panoptikumából villantottunk föl néhány izgalmas képet. A kiállítás a nyírbátori várkastélyban, a Báthori-család egykori ebédlőpalotájában nyílt meg október közepén, és a tervezett látványosságok sorában ez még csak az első.

A beruházás ugyanis annak a hat elemből álló, kiemelt projektnek a keretében valósult meg, amely a "Hit és egészség: Máriapócs és Nyírbátor összefogása a vallási turizmus fejlesztéséért" címet viseli. A program elemeként felújítanak három templomot, kialakítanak egy "történelmi sétányt", s létrehoznak egy gyógy- és termálfürdőt a térségben.

Az új nyírbátori panoptikumot látni kell, mert ehhez hasonló minőségű viaszfigurák legfeljebb Madame Tussauds legendás londoni intézményében kápráztatják el a közönséget. A negyvenöt figura a budapesti Megyeri János szobrász munkája, aki aprólékos kidolgozásra törekedett: érdemes megnézni a viaszszobrok kezét, amely olyan élethű, mintha valódi emberekkel állnánk szemközt.

Megyeri János neve nem ismeretlen a nagyközönség számára: 1997-től kezdve összesen nyolc operabál ruhakölteményeit, valamint arculatát dolgozta ki a műhelyében, és őt dicséri az a tíz viaszfigurából álló tárlat, amely a budai Várban található bormúzeum díszletéül szolgál.

Nyírbátorban a törökök elleni győztes küzdelem, a kenyérmezei csata képei válnak megismerhetővé, bepillanthatunk a Habsburgokkal Nyírbátorban megkötött, úgynevezett "bátori egyezmény" történéseibe, nyomon követhetjük a szörnyű bűncselekményekkel igaztalanul megvádolt Báthori Erzsébet életét és elhíresült perét.

De Megyeri János nemcsak puszta nézelődésre ösztönzi a látogatókat, hanem játékokra is: föl lehet ülni egy trükkös boszorkányseprűre, egy csodaszekrénybe pillantva pedig egy fiatal lány a szemünk előtt változik öregaszszonnyá.

Sőt a játék nem ér véget a kastélyban: a Báthori-család viaszból megformált szolgálói között ugyanis ott rejtőzik egy szép hajadon, akinek valódi mása a helyi kulturális központ dolgozója. Aki a tárlat után ellátogat a Nyírbátor főterén álló kulturális központba, s fölismeri a viaszfigura modelljét, az ajándékot kap.

Infó

Elérhetőség:

E-mail: info@bathorivarkastely.hu

Honlap: www.bathorivarkastely.hu

Belépőjegyek: Felnőtt: 800 Ft/fő, diák- és nyugdíjas: 400 Ft/fő

 

A panoptikumban
A panoptikumban
Top cikkek