Száz halott egy mozambiki fegyverraktár-robbanásban

Legkevesebb 96-en meghaltak - közöttük sok gyerek - és több mint 400-an megsérültek Mozambik legnagyobb fegyverraktárában, a maputói nemzetközi repülőtér közelében történt robbanásban - közölte pénteken Ivo Paulo Garido, a dél-afrikai ország egészségügy-minisztere ismertetve a tragédia mérlegét.

Kivételes Tunézia

A nőknek nem kell jegy - közölte a radesi stadionnál a forgalmat irányító egyik rendőr. Magda tréfának tartotta a pozitív diszkriminációt, ám ugyanezt ismételte meg a jegyszedő is. Tehát ez komoly: a tunéziai sporteseményekre a hölgyek ingyen mehetnek be. Az Afrika Kupa csoportmérkőzéseként tartott Tunézia-Seychelle-szigetek focimeccsen voltak is lányok és anyák kisgyerekekkel szép számban.

Kígyót vagy foghúzást?

Marokkó ódon városában, Marrákesben a Lefejezettek tere a legzsúfoltabb. Korábban itt zajlottak a kivégzések, a nyilvános halál elrettentő büntetés és látványos attrakció is volt egyben. Manapság a Lefejezettek terén a kígyódobálók és fogorvosok mellett bábosok, utcai zenészek, színészek szórakoztatják az erre járókat. UTAZÁS TOP 50

Kismarton nevezetességei egy hétvégén bejárhatók

A Bécsben, Kismartonban, Bécsújhelyen, s a többi, a magyar határhoz közel fekvő ausztriai településeken tett rövid kirándulásokat azért szeretem, mert maradéktalanul tartalmassá tesznek egy-egy hétvégét, de az ember mégsem érzi úgy, hogy véglegesen lemaradt valamiről, amit meg kellett volna néznie.

Kevesebben utaznak Egyiptomba a válság miatt

A vártnál kisebb mértekben ugyan, de a gazdasági válság miatt a tavalyi évben csökkent Egyiptom idegenforgalmi bevétele. Az észak-afrikai országba látogatók száma 2,3 százalékkal, 12,5 millióra csökkent.

 

Rák roston, art deco módra

Régi térképeken hiába keressük ezen a néven Portugál Kelet-Afrika egykori székhelyét. Lourenço Marquest csak 1975 óta hívják Maputónak. Mozambik fővárosa a dél-afrikai és a portugál légitársaság járatain egyszerűen elérhető. Az érkezőt pedig nem valamiféle bádogváros panorámája fogadja: a hárommilliós metropolis toronyházai, modern várostervezésről tanúskodó, négyzethálós épületrengetege fehéren rajzolódik ki az Indiai-óceán sötét hátterén.

Vízumot néhány dollárért a reptéren vehetünk, ahol - ha van merszünk a baloldali közlekedéshez - több autókölcsönző cég kínálatából is választhatunk.

Maputo óvárosa
Maputo óvárosa

A központba vezető sugárút mellett sorakozó villák, a gyarmati időket idéző Polana szálló impozáns tömbje, az Avenida Julius Nyerere környékének jól felszerelt üzletei nyilvánvalóvá teszik: Afrika egyik legigényesebb nagyvárosába érkeztünk.

Miután felfrissültünk a színvonalas középkategóriájú hotelek egyikében (a kifogástalan tisztaságú, központi elhelyezkedésű, hangulatos Hotel Terminus száz euró alatti szobaárai az ingyenes internet-hozzáférést és a bőséges reggelit is tartalmazzák), kezdődhet a város felfedezése.

Az afrikai utak szokásos kellemetlenségeit itt elfelejthetjük: Maputo klímája ideális, az év legnagyobb részében mérsékelt meleg uralkodik, maláriától az ország e déli szegletében nem kell tartani, a polgárháborús idők bűnözési hulláma pedig már a múlté: ma a turista elemi óvatosság mellett baj nélkül sétálhat városszerte, legfeljebb a járdák bokatörő gödreire kell figyelnie.

Ha végeztünk a felsőváros üzleteivel, galériáival, tengerre néző sétányával, szuvenírárusaival, és megnéztük a világon egyedülálló elefántembrió-preparátumokat a Természetrajzi Múzeumban, következhet a fűszeres "piri-piri" csirke valahol egy teraszon, avagy egy igazi helyi különlegesség, a roston sült garnélarák a maputóiak kedvenc helyén, a Miramar étterem előtti föveny padjain.

A hamisítatlan portugál karamellpuding után legyen erőnk egy hosszabb sétához: vágjunk át a szocialista múltról árulkodóan Marxról, Leninről, Ho Si Minhről elnevezett sugárutakon, hogy eljussunk a városi piachoz, amely egyszerre nyűgöz le rendezettségével és az egzotikus áruk bőségével.

Ide már közelebb esik az alsóváros és ott Maputo további nevezetességei: a katedrális, a rádiószékház, a Scala és a Gil Vicente filmszínházak tipikus art deco épületei, a hangulatosan elvadult botanikus kert, no meg az Eiffel tervezte gyarmati hivatal, a Casa de Ferro, amelynek láttán az ember eltűnődik, hogyan tudtak a tisztviselők megmaradni ebben a teljes egészében vaslemezekkel borított építményben.

Odébb a portugál erőd és a kikötő: a catembei rév ütött-kopott hajóiról a főváros remek fotótéma, Inhaca szigetének trópusi paradicsoma pedig kétórás hajóúttal érhető el.

Azután irány a gyarmati idők óvárosa: a Nyugatihoz hasonló szépségű, szintén Gustave Eiffel keze nyomát viselő vasútállomást Bécs vagy Prága is megirigyelhetné. A Bagamoyo és a Consiglieri Pedroso utcák vigalmi negyedében lassan halad a patinás épületek felújítása, de a hangulat - késő este, amikor megtelnek a bárok, jazzcafék, diszkók - bőven kárpótolja a látogatót a romos állapotokért.

Újabb felfedezésekhez béreljük ki a jellegzetes sárga motoros riksák egyikét, és hajtsunk a város északi pereme felé: a halpiacon minden megvehető, amit aznap hajnalban fogtak a helyiek, a környező árnyas kisvendéglők pedig rögtön el is készítik a megvett halat, rákot.

Ha pedig nem kenyerünk az alkudozás, akkor - útban Macaneta dűnéi és az óceáni fürdőzés felé - ebédeljünk meg egy tősgyökeres maputói intézményben, a Costa do Sol szálló elegáns teraszán, ahol szűnni nem akaró tengeri szél csapkodja az abroszt, miközben felszolgálják az elmaradhatatlan garnélarákot, a fokhagymás pirított kenyeret és a korsó jéghideg Laurentinát.

Top cikkek