Időutazás Berlin környékén

Brandenburgban is a berlini fal leomlásának 20 éves jubileuma jegyében telik a 2009-es év.

Közpark lesz a Tempelhof repülőtér helyén Berlinben

A közelmúltban végleg bezárt Tempelhof repülőtér helyén nyíló park nagyobb lesz, mint a 210 hektáros állatkert, amely eddig a legnagyobb berlini park volt.

A Deutsche Bahn vonataival is eljuthatunk Németországba

Az Europa-Spezial Magyarország csomaggal 39 euróért utazhatunk Budapestről Berlinbe, Hamburgba és Kölnbe, ha az utazás előtt maximum 3 nappal foglaljuk le a jegyet.

Világkörüli útra indulnak a Berlini fal dominókockái

A fal leomlásának 20. évfordulóján felállított, majd ledöntött dominók közül néhány hamarosan világ körüli útra indul. Izrael, Dél-Korea, Mexikó, Jemen, Ciprus és Kína is jelezte, hogy hogy kiállítaná a dominóköveket.

Focival jobban fogy a koncertjegy

Néhány utazási iroda kínálatában szerepelnek ugyan komolyzenei koncerteket is tartalmazó csomagok, de a legtöbb esetben nem fő attrakcióként: sokszor csak a Milánóban vagy Londonban meccset néző férjjel utazó feleségek vigaszdíja egy nagyszabású előadás, főként opera.

 

Nofertiti fél szemmel is csábító

A bal szeme hiányzik, de a jobb gyönyörű. Telt ajkaival, arisztokratikus arcvonásaival Nofertiti (más átírásban Nofretete) a szépség csábító erejű megtestesítője. S egyben az október közepén megnyílt új berlini látványosság, az antik műkincseket bemutató Neues Museum sztárja. Ehnaton fáraó első számú feleségének időszámításunk előtt 1340-ből származó mellszobrához naponta több ezer látogató zarándokol el.

A több mint 200 millió eurós beruházással felújított Neues Museum hetvenéves kényszerszünet után nyitotta meg újra kapuit. A restaurálásért a híres brit építész, Sir David Chipperfield volt a felelős. - Ha már definiálni kell önmagamat, inkább geológusnak, mintsem történésznek tartom magamat. Minél többet akarok feltárni és megmutatni az eredetiből - nyilatkozta a valóban lélegzetelállítót produkáló Chipperfield. A Neues Museumot IV. Frigyes Vilmos porosz király utasítására 1841-ben kezdték el építeni, de a viharos történelmi események miatt is csak 1855-ben nyitották meg a publikum előtt.

A klaszszicista stílusú épület a kor leghíresebb berlini építésze, Friedrich August Stüler mesterműve. Egyben az 1830-ban épült Altes Museummal együtt az úgynevezett Múzeum-sziget megalapozója. Az UNESCO világörökség-listáján nyilván tartott "Museumsinselen" jelenleg nem kevesebb, mint öt múzeum található: az Altes és a Neues mellett a Bode múzeum, az Alte Nationalgalerie és a Pergamon múzeum.

A Spree folyó menti "múzeumi koncentráció" még nagyobb lesz, ha a tervek szerint öt éven belül elkészül a James Simon Galéria, s ezzel teljes lesz a Berlin keleti központjában elterülő, turisták hadait vonzó látványosság.

A Ludwig Borchard német régész által az 1912-ben, Amarnában felfedezett Nofertiti ugyan az elrabolt műkincsek közé tartozik, de a lenyűgöző fényjátékkal megvilágított szépséges fáraóné berlini elhelyezésébe az egyiptomi kormány már beletörődött. A négyszintes épületben egyébként négyezer-ötszáz antik műkincset állítottak ki.

A gyerekek számára izgalmas kalandnak ígérkezik, hogy legfelső emeleten egyes tárgyakat meg is érinthetnek - a kecses üvegvitrinekbe zárt, a fáraócsaládok tagjait ábrázoló fejszobrokkal ezt nem tehetik meg.

A Museumsinsel környéke is több érdekes látnivalót kínál. A Pergamon múzeumból kilépve, a Spree-ág feletti hídon áthaladva, a Kupfergrabenen például megtekinthető az a rendőrök által őrzött ház, ahol Angela Merkel kancellár lakik második férjével. Balra fordulva rövid sétával elérhető a Dorotheenstrasse, és az ott található magyar kulturális intézet, a megjelenése miatt "bűvös kockának" is hívott Collegium Hungaricum Berlin.

A Kupfergrabenen az Unter den Linden felé haladva egy másik Chipperfield-alkotás bukkan elő. Berlin a modern építészet számos remekművét kínálja e stílus kedvelőinek, a Contemporary Fine Arts Galéria a sztárok között is vezető helyet foglal el. Itt november közepéig Georg Baselitz művei láthatók, mondani se kell, az egyik leghíresebb kortárs német képzőművész egészen másfajta stílussal "csábít", mint Nofertiti.

A Neues Museum vasárnaptól szerdáig 10-18, csütörtöktől-szombatig 10-20 óra között van nyitva. A teljes áru belépő 10 euróba kerül. A biztos bejutás érdekében érdemes online jegyet venni a honlapról elérhető virtuális pénztárban. A Museumsinselen lévő múzeumok állandó kiállításaira szóló Bereichskarte 14 euróba kerül, de a Neues Museumhoz is kell online jegyet és belépési idősávot - ingyen - foglalni. További információk a berlini állami múzeumok, a Staatliche Museen zu Berlin honlapján.

A Neues Museum sztárja
Neues Museum
Top cikkek