A brigadéros, az ő tarpai népe és a szatmári szilvapálinka

Még egy olyan irodát, mint a tarpai polgármesteré, nem láttam. Az egyik sarokban korhű kuruc viselet, a másikban díszes, kék köpeny - ezt hordják a szatmár-beregi pálinkalovagok.

Egymilliárd forintos népmeseparkot terveznek Hollókőre

Egymilliárd forintos turisztikai fejlesztést terveznek a Nógrád megyei, világörökségi Hollókőn, hogy növeljék a látogatók számát, és legalább évi 300 napra hosszabbítsák meg az idegenforgalmi szezont.

Rózsák a Tündérek Éjszakáján

Az egyik legfiatalabb füvészkert az országban a Nyíregyházi Főiskola Tuzson János Botanikus Kertje, amely közel öt hektáron fekszik a sóstói erdőben. Télen pálma-, kaktusz- és mediterránház várja a látogatókat.

Kicsinyített pálinkafőzdét tervez a Zsindelyes

Gyógyital a zarándokoknak, huszonegy szobás wellness-szálloda a turistáknak, mini bioecetüzem és kicsinyített pálinkafőzde mindenkinek - ezekre a kulturális-gasztronómiai attrakcióra készül jövőre a Nyírség szívében fekvő Zsindelyes Pálinkafőzde.

Bakonyalja: nem csak az erdők szerelmeseinek

A Bakonyalját eddig leginkább csak az erdők szerelmesei látogatták, vissza-visszatérve a szépséges tájra. A kisbéri kistérség már évekkel ezelőtt az idegenforgalom fejlesztésében határozta meg boldogulásának célját.

 

Tákos Notre-Dame-ja

A 400 lelkes szabolcsi falu paticsfalú temploma egész Európában egyedülálló - ha Nyíregyházán járunk, ne hagyjuk ki! Tákos faluban sétálva először az tűnik fel, milyen egyformák a falu takaros házai. Mindennek azonban szomorú oka van: a 2001-es árvíz hatalmas pusztítása után a falut szinte teljesen újjá kellett építeni.

A Nyíregyházától 63 kilométerre fekvő, 400 lelkes Tákos faluban sétálva először az tűnik fel, milyen egyformák a falu takaros házai. Az egységes faluképnek azonban szomorú oka van: a 2001-es árvíz hatalmas pusztítása után a falut szinte teljesen újjá kellett építeni. Az árvíz nem kímélte az 1700-as években épült népi barokk stílusú református templomot sem.

A tákosi református templom
A tákosi református templom

Az 1948-as árvíz után például a falubeliek 30 évig tapasztották a falakat, majd a nyolcvanas évek elején a templom betonalapzatot kapott. Talán éppen emiatt a legutóbbi nagy árvíz mégsem mosta el teljesen - meséli Baráth Menyhértné, Erzsi néni. Ő a templom gondnoka, aki elmeséli a templom történetét, és azt is elmagyarázza, miért nevezik a tákosi templomot "paraszt- vagy "mezítlábas Notre-Dame-nak".

A paticsfalú templom egész Európában egyedülálló - mondja Erzsi néni. A vesszőből font sövény köré két oldalról agyagos földből vetett vályogtéglát tapasztottak: ez lett a paticsfal, de a templom padlója is "mezítlábasan" döngölt agyag. A faragott belső díszítőelemek és a kazettás mennyezet az Erdélyből érkezett asztalosmester, Lándor Ferenc munkáját dicséri.

A mennyezetet 58 kazetta borítja - mindegyik más és más mintázatú. A festett díszítések közül egyszerűségében is különlegesen szép az a padra festett életfa, amely belépéskor és távozáskor is magával ragadja a látogató figyelmét. 

Top cikkek