Tákos Notre-Dame-ja

A 400 lelkes szabolcsi falu paticsfalú temploma egész Európában egyedülálló - ha Nyíregyházán járunk, ne hagyjuk ki! Tákos faluban sétálva először az tűnik fel, milyen egyformák a falu takaros házai. Mindennek azonban szomorú oka van: a 2001-es árvíz hatalmas pusztítása után a falut szinte teljesen újjá kellett építeni.

Rózsák a Tündérek Éjszakáján

Az egyik legfiatalabb füvészkert az országban a Nyíregyházi Főiskola Tuzson János Botanikus Kertje, amely közel öt hektáron fekszik a sóstói erdőben. Télen pálma-, kaktusz- és mediterránház várja a látogatókat.

Kicsinyített pálinkafőzdét tervez a Zsindelyes

Gyógyital a zarándokoknak, huszonegy szobás wellness-szálloda a turistáknak, mini bioecetüzem és kicsinyített pálinkafőzde mindenkinek - ezekre a kulturális-gasztronómiai attrakcióra készül jövőre a Nyírség szívében fekvő Zsindelyes Pálinkafőzde.

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor kétszáz ember gyűlt össze január 30-án, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

 

A brigadéros, az ő tarpai népe és a szatmári szilvapálinka

Még egy olyan irodát, mint a tarpai polgármesteré, nem láttam. Persze van benne íróasztal, szekrény, rendezett irathegyek, de Esze Tamás puskájának hiteles másolata is ott függ a falon. Az egyik sarokban korhű kuruc viselet, a másikban díszes, kék köpeny - ezt hordják a szatmár-beregi pálinkalovagok. Az ajtó mögött favilla - szénahordáskor szükséges. Most hoztak két vödör aszalt szilvát, egyik magvas, másikban dióbél. Abból kínál dr. Kelemen Béla.

A kuruc ruhákat idén varratták. Micsoda menet volt az májusban, amikor beöltözve, hatlőcsös szekéren áthajtattak Kárpátaljára! Még a hivatal kemény szíve is meglágyult, megnyílt a szigorúan őrzött határ. A tarpaiak azóta állandó határátkelőhelyről ábrándoznak, polgármesterük pedig animátorokról. Olyan helybéliekről, akik viseletben fogadják a vendégeket a főtéren, házuk kapujában, programokat kínálnak, lőcsös szekéren kocsikáztatják őket a tarpai tanösvényen. Lehet, pár év múlva már tisztára úgy fogjuk érezni magunkat Tarpán, mintha a kuruc időkbe csöppentünk volna.

Esze Tamásnak, II. Rákóczi Ferenc kuruc brigadérosának, a talpasok legendás vezérének köszönhető, hogy a fejedelemtől hajdúvárosi kiváltságot kapott a szatmári település. És ott a szilva. - Ha kell, lovagi ruhát öltök, és pálinkalovagként a térség fantasztikus értékét, a szilvapálinkát hirdetem, a fogyasztását népszerűsítem. Pálinkázni annyi, mint kalandozni az ízvilágban. Nem azt jelenti, hogy megiszunk három decit, és berúgunk - mondja dr. Kelemen Béla, aki szerint akkor hiteles a gazda, ha azonosulni tud a termékével.

Mesél, s már látom magam előtt, ahogy a vendégei hazatérve mondják a szomszédoknak: "van ott egy lovag, aki a kedvünkért felvette a lovagi ruháját, köszöntőt mondott a saját szilvapálinkájával, amit a kertjében termett szilvából főztek, és abban az eperfa hordóban érlelték, amelynek minden dongája tarpai - mert annak az eperfának a rönkjéből készítette egy erdőbényei kádár, amelyik nemrég még a lovag kertjében állt.

Tarpa főanimátora vallja: az országban nincs még egy olyan szilvapálinka, mint amilyet Szatmár-Beregben főznek. Ha ezt kóstoltatja a gazda, és még speciális vendéglátással is tetézi, portáján különleges atmoszférát teremt, annak híre megy. Nincs jobb, mint mikor az ember a saját elidegenedő életritmusából egy időre kiszáll, megállítja az időt, és csak arra koncentrál, hogy a tűzön fő a finom étel, közben pedig jól érzi magát abban a társaságban, amelyikkel poharazgat. Tarpán áll 19 műemlék ház, egy-kettő rendben van, de micsoda élet lenne azokban, ha animátor gazdák élnének ott!

A tarpai Nagy-hegyre megyünk, hamarosan ez a hely lesz az, ami miatt érdemes ide ellátogatni. Pedig egy részét már rég elhordták - sok ház alapja épült az itt bányászott kőből. A "harapás" helye viszont beindítja a fantáziát, szabadtéri rendezvények helyszíne lehet. A tetőre 15 méteres kilátót terveznek, de a látvány így is pazar: alig 30 kilométerre húzódik a Kárpátok vonulata, tiszta időben látni a munkácsi várat.

- Tessék ide leülni egy pohár borral, és nézni a várat, a Kárpátok csúcsait - mondja a tarpai polgármester, majd pászkával és idei cseresznyelekvárral kínál.

Mi szájnak ingere

Az igazi gyümölcsjoghurt receptje: 1 liter házi tejből készült aludttejhez 10 deka aszalt szilvát keverünk, 20 deka szezonális gyümölcsöt, továbbá mézet és fahéjat. Az egészet összeturmixoljuk. Igazi energiabomba.

A málékenyérhez a tengeri a tarpai kertben nő, kemencében sül, adunk hozzá mangalicaszalonnát, kertben termett zöldséget, aludttejet, gyümölcsöt, pálinkát és bort.

Amit látni érdemes

Észak-Tiszántúl egyetlen fennmaradt szárazmalma, mely a XIX. században épült.

Vele egyidős a magtár (ma tájház, itt található a helytörténeti gyűjtemény).

A gótikus stílusú református templom.

A szőlőhegyet övező tanösvény, amely a környék élővilágát és a térség természetközeli gazdálkodásának főbb jellemzőit mutatja be. 

Tarpa polgármestere a zászlóval
Top cikkek