Kleopátra elámulna

UTAZÁS TOP 50

Kitárta kapuit az egri Török fürdő

Immár nemcsak a beutalóval rendelkező betegek, hanem pihenni, gyógyulni vágyó vendégek is használhatják az egri Török fürdőt, amely egymilliárd forintos beruházásból nemrégiben kívül-belül megújult.

Sörben úszhatunk Ausztriában

A meleg sör állítólag jót tesz a bőrnek, kitágítja a pórusokat, serkenti a vérkeringést és a sebek begyógyulását is gyorsítja.

Raktárturizmus, őszi wellness Baranyában

A kikapcsolódásra vágyókat kedvezményes szállásokkal, wellness-szolgáltatásokkal várják Sikondára, Magyarhertelendre és Pécsre. A kikapcsolódásra vágyókat kedvezményes szállásokkal, wellness-szolgáltatásokkal várják Sikondára, Magyarhertelendre és Pécsre.

Hallgassa Kovács Katit és Parti Nagy Lajost a medencéből!

Ismét megrendezik a Fürdők Éjszakáját: egy jeggyel mártózhatunk meg a Széchenyi, a Gellért, a Rudas és a Király fürdő medencéiben, ráadásul különleges koncerteket is hallgathatunk.

 

Török kori fürdők Budán

A budai hévizek évezredek óta tisztítanak, gyógyítanak. A klasszikus időszakok: Aquincum és a török hódoltság ideje. Az utóbbinak nem csak az emlékei élnek.

A hajdani majdnem egytucatnyi török fürdő némelyike szerencsésen megmaradt, és - szakszerűen rekonstruált, az eredetihez nagyon hasonló állapotában - ma is várja a vendégeket. A Fő utca egyik ékköve az 1566 és 1578 között épült Horoz kapusza ilidzsaszi, azaz a Kakas kapu fürdője.

Annak idején így nevezték a mai - Kőnigről magyarosított nevű későbbi tulajdonosára emlékező - Király fürdőt. Nyolcszögű, háromlépcsős medencéjében félszáz köbméternél több, 36 fokos gyógyvíz várja a belemerülőket. A fölötte magasodó áttört kupola a falakból "kitüremkedő" nyolc pilléren nyugszik. A kisebb medencéken, meg a gyógyfürdők általánosan megszokott helyiségein kívül jó néhány muzeális tárgy is látnivalót kínál: egyebeken kívül Nagy Lajos királyunk hadvezérének márvány sírköve (hasonlókat a törökök beépítettek a medencék aljába), meg egy csőnek kifúrt vörösfenyő törzs (annak idején ilyeneken vezették ide a vizet a mai Lukács fürdő kertjéből).

Túlzás nélkül varázslatos a Gellért-hegy tövében a Rudas fürdő ugyanabból a korból való török kori szárnya. Az itt is nyolcszögletű, lépcsős központi medence fölötti, felül világítónyílásokkal áttört kupolát nyolc oszlopon nyugvó csúcsíves hevederek tartják. Az épületet jól ismerő Toman László szerint ilyen szerkezetű kupolás török fürdő nincs még egy a világon, mert a többi csúcsíves hevederei nem oszlopokon, hanem - mint a Király fürdőben is - falpilléreken ülnek.

A Rudasban pedig az oszlopok és a négy, sok száz éves falsík között körbejárhatunk. A híres török világutazó, az 1660-as években Budán is megforduló Evlija Cselebi ezt írta: "Nyolc boltíve fölött magas kerek kupola van... egy zöld oszlopa van, ezért nevezik zöldoszloposnak". A nevezetes oszlopot talán a gyógyvíz miatti algásodás öltöztette zöldbe. Hogy aztán a Jesil direkli ilidzsasziból hogyan lett Rudas, nem tudni pontosan.

Ami bizonyos: a központi medence körül, a sarkokban szintén beleülős, de sokkal kisebb medencék várják a vendéget. A főmedence 36 fokos vizével ellentétben ezek vizének hőfoka 33, 30, 28 és 42 fokos. Ez utóbbit külön forrás, a Juventus táplálja, vize nagyobb - de az egészségre nem ártalmas - radontartalmának köszönhetően is különbözik a többiétől. Azokkal együtt főképpen reumatikus bajok gyógyítására, enyhítésére szolgál.

Az épületet három esztendeje újították fel. Közben a régészek ásója sem pihent, így derült ki, hogy az építés idején laza talajt a főmedence alatt vörösfenyő cölöpök leverésével szilárdították meg. Ezeket egy kivételével a helyükön hagyták, azt az egyet pedig - mondja Toman -, hogy a szabad levegő ne porlassza el, az ásatók vízzel teli tartályban vitték el laboratóriumi vizsgálatra.

Buda harmadik nevezetes török fürdőjében, a Kücsük ilidzsasziban, vagyis Kis fürdőben most nem fürödhetünk. A később a főként rácok lakta Gellért-hegyi környék okán Rác fürdőnek nevezett épület a felújítás esztendeit éli, vendégeket csak 2010-ben fogadhat. De már jelenlegi állapotában is szép jövőbeni élményeket sejtet. Prekuta Bálint, a beruházó cég egyik tulajdonosa elsősorban az itt is félgömb alakú, felülről természetes világítást kapó kupolára hívja föl a figyelmet.

Meg arra, hogy mód nyílik majd régi török fürdési technikák átélésére. Például: a vendég forró vízzel locsolhatja magát, amitől a kőpadló is felmelegszik s gőzölögni kezd. Vagy: felhevülhetünk majd vízzel fűtött magasított kőpadlón, hogy aztán ráfeküdjünk a masszírozóasztalra, ahol is a masszőr - a tervek szerint egy nagy tapasztalatú török férfi - szappanhabbal borítja be, majd hosszú percekig durva anyagú kesztyűvel dörzsöli át a testünket. Egy ilyen kezelés meglepően frissít - utána pedig a kisebb-nagyobb medencék melletti kávézóban valódi "fekete leves" koronázhatja meg a fürdőzés élvezetét abban a budai török fürdőben, ahol ép a kupola és a teljes medencetér is.

Infó

Rudas fürdő

Nyitva tartás: 6-tól 20 óráig (férfiaknak: hétfőn, szerdán, csütörtökön, pénteken, nőknek kedden - mindkét nemnek kötényben; szombaton és vasárnap 6-tól 20 óráig, valamint pénteken és szombaton este 10-től hajnali 4-ig - mindkét nemnek és fürdőruhában).

Jegyár 2700 forint, délután 5-től 2020 forint, szombaton és vasárnap 2800 forint, éjszaka 3200 forint.

Király fürdő

Nyitva tartás: 8-tól 20 óráig (férfiaknak kedden, csütörtökön, pénteken, szombaton, nőknek hétfőn és szerdán - mindkét nemnek kötényben; vasárnaponként családi nap - fürdőruhában).

Jegyár: 2100 forint, délután 5-től 1560 forint.

A Rudas fürdő
A Rudas fürdő
Top cikkek