Működnek a sífelvonók Bánkúton

A héten esett hónak köszönhetően ismét lehet síelni Bánkúton, vasárnap kilenc órától három felvonót működtetnek - olvasható a Bánkút Síklub információs honlapján.

Hó alatt a fél ország

Vasárnap is folytatódott, bár kisebb mennyiségben a szombaton kezdődött intenzív havazás; a közúti és a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott az időjárás; több borsodi települést elzárt a hó; Szabolcs lehet a következő 'áldozat'.

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

Hétfői hóhelyzet: Borsod részben már 'felszabadult'

Felszabadították a hókotrók Borsod megye elzárt településeit; néhány út még járhatatlan, ezért tizennyolc Volán-járat nem tudott elindulni hétfőn.

Hókotrón mint Schumacher - VIDEÓ

Felültünk egy hókotróra és megnéztük, hogy működik.

 

Hóra éheseknek

Minden átmenet nélkül lepte be a fehérség október közepén az addig szinte nyárisan zöldellő hegyeket. Először Norvégiából, Galdhopiggenből jött az első hó híre, de ez a magunkfajtát még nem hozta lázba, hiszen a messzi északi ország nem igazán közismert terepére hullott 20 centiméteres fehér takaró. Ám alig egy nappal később már elérhető közelségben támadott a tél, az előbb szelídnek tűnő szállingózó csapadék néhány óra elteltével megmutatta legzordabb téli arcát, a viharos szél kedvére forgatta a fehér port, és például Obetauern lejtőit rövid idő alatt félméteres új hó fedte be. Saalbach-Hinterglemmben 40 centiméter hullott a hegytetőn, hasonló mennyiségű volt az áldás Kaprunban, de fehér takarót kaptak Kitzbühel, Salzburg utcái is.

Ha a városokban zavarokat is okozott a korai áldás, állítólag amióta a hőmérsékleti adatokat nyilvántartják Ausztriában, most először fordult elő, hogy valamelyik tartomány székhelyén október 20. előtt lássanak havat, az Ötztal-gleccseren, Söldenben megkönnyebbülést hozott a csapadék. Október 24-én ugyanis hagyományosan itt nyit az idei versenyszezon, a sívilág kiéhezve várja az első Világkupa-futamot.

A nyári melegtől megtépázott gleccsereken a "hóinfúziónak" köszönhetően a liftek feldübörögtek ugyan, az átlagsízőknek azonban az azonnali roham helyett inkább egy kis hazai felkészülést tanácsolnánk. Mielőtt útnak indulnának, nem árt egy kis bemelegítés, futóedzés, nordic walking, ami feltétlenül jót tesz a nyári vizeken ellazult izmoknak.

Érdemes átvizsgálni a felszerelést, a némi súlyfelesleget felszedetteknek ajánlatos állítani a kötésen, és csak azután irány a pálya. Hogy merre is vegyük az irányt, abban a hójelentések mellett talán segít az ADAC minden évben hagyományosan publikált értékelése az európai síterepekről. A zsűri 1500 síterep közül választotta ki a 2010-es győzteseket.

Az Alpok legjobb síterepe címet a svájci Zermatt és környéke nyerte, a csodálatos panorámát, a kifogástalan pályakarbantartást, a modern infrastruktúrát elismerve. A családbarát kategóriában a síiskolákat, a gyermekek részére alkalmas pályákat és a liftek számát, illetve minőségét értékelték, itt az osztrák Stubai-völgy lett az első. 

Top cikkek