Darvak, sulymosok, ártéri erdők az őszi Tisza-tónál

Madarászok és amatőr természetfotósok versenye, őszi kerékpárostúrák, a kubikosok életét is bemutató tanösvény, festménykiállítás, s természetesen süllőzés, csukázás a partról vagy csónakból - ezt kínálja az őszelőn aTisza-tó.

Túrázzunk a geoparkban!

Izgalmas lehet a húszmillió éve kihűlt vulkánok földjén kirándulni: a közös magyar-szlovák együttműködésben létrejött Novohrad- Nógrád Geopark kiváló úti cél.

A Fertő tavi nádas és Hany Istók legendája

Hany Istók legendája elég csáberő, hogy valaki a lápi vidékre, az országhatáron átnyúló Fertő-Hanság Nemzeti Park hansági részeire lépjen. A Fertő tó körül is érdemes bepillantani a védett természet mindennapi életébe.

Vadlúdsokadalom idén is: egyedülálló madárvonulás a tatai Öreg-tónál

November végén egyedülálló látványt nyújt a tatai Öreg-tó: Európában sehol máshol nem létezik ehhez fogható vízimadár-telelőhely, ahol a város közepén ezrével láthatók vadludak, récék, sirályok. Idén november 27. és 28. között rendezik meg a IX. Tatai Vadlúdsokadalmat, ahol szervezett madármegfigyelések várják a látogatókat.

Boszorkánykonyha Buda mélyén

Ha hozzáérünk egy cseppkőhöz, száz évig nem nő tovább – figyelmeztet a Pál-völgyi-barlang túravezetője, Bohár Attila. Ám erős a vágy, hogy megérintsük a több száz éves természet alkotta műremek valamelyikét. Megállíthatnánk az időt. Száz évre.

 

Az érintetlen természetet őrzik Csongrádban

Csongrád megyében a Tisza holtágain erdei iskolások és a nyaralást őszre hagyók csónakon ismerkedhetnek meg a sulyommal, a rucaörömmel, a békalencsével, a békatutajjal és a vízidarával, amely a víz színén zölden úszik, és hozzá tartozik a holtág képéhez. Ha nem lennének, akkor koszos lenne a víz - állapítja meg Kulcsár Szabolcs, aki a Kaposvári Egyetem természetvédelmi szakának végzős hallgatójaként gyakorlati idejét tölti a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet nemzetközi jelentőségű vízi vadvédelmi terület. Az üdülőterület a Tisza-holtág partján, Hódmezővásárhelytől 6 km távolságra található. A hatvanas években kezdett kiépülni, a 70-es években volt a virágkora, sok nagyvállalatnak volt itt üdülője. Most két és fél óra alatt sétálva teljesíthető ártéri tanösvény várja a diákokat, és a Hódmezővásárhelyt Mindszenttel összekötő kerékpárúton is használhatják a drótszamarat.

A kalandpark, a felnőttek számára is érdekes drótkötélpálya vonzza a családokat, meglátogathatják a lovas- és terepíjász-területet, tüzet rakhatnak, bográcsolhatnak, ez ideális családi piknikhely. A holtág partján a hétvégi napokon ártéri kincsvadászatot is rendeznek GPS-szel.

Aktív kikapcsolódásra 30 túrakerékpár és nyolc túrakenu, valamint 4 villanymotoros hajó bérelhető. Készül még egy tiszai tanösvény, erdei tornapálya, vízi tanösvény, két madár- és vadmegfigyelő magasles.

Aki nem akar még visszamenni a város zajába, azt az ifjúsági táborban napkollektoros rendszerű, 7 szobás, 19 férőhelyes, akadálymentesített szálláshely, az oktatóközpontban pedig 23 férőhelyes épület várja hat szobával és egy apartmannal

A Csongrád megyeiek a vadászat és a horgászat szerelmeseinek Derekegyházát ajánlják, amely Szentes és Hódmezővásárhely között, a Kórógy-ér mentén fekszik. A horgászok a Kórógy-ér és a Derekegyháztól délre található Kék-tavon számíthatnak gazdag zsákmányra.

A Kéktói Ökoturisztikai Parkban a madármegfigyelésen, természetbarát szabadidős programok szervezésén túl négy halastónál lehet horgászni, s a pihenőhelyeken a zsákmányt meg is lehet főzni. Ez Csongrád megye legnagyobb erdőfelülettel rendelkező települése is, ahol őzre, nyúlra, fácánra, valamint vadkacsára vadásznak. (Szabó András fővadász, 30/415-7092.) Megszállni Szentestől 15 km-re, az erdőben található romantikus Vadászházban is lehet, ha nincs vadászidény. (Ludányi István, 06 (70) 360-4132.)

Csongrádon a Körös-torok kivételes adottságú homokos strandja - amely a nemzetközi Tisza-túra megállóhelye is - sok fürdőzőt vonz. A helyi Tourinform-iroda a lovaglás vagy éppen a csongrádi borvidék borai iránt érdeklődőknek is ajánl programokat. Szegvár a vizek falvaként vonult be a köztudatba, "keresztülmegy" rajta a Kurca és a Kórógy, határában pedig a Tisza kanyarog. Így a település kedvelt horgászparadicsom. Olcsó szálláshelyet számos falusi vendéglátónál lehet találni és foglalni.

A kimagasló sportélete elismeréseként "A Nemzet Sportvárosa" címmel kitüntetett Szentes leghangulatosabb része a Széchenyi liget. Itt a Sport- és Élményközpont számos kikapcsolódási lehetőséggel várja vendégeit. A felfrissülni vágyók az élményelemekkel ellátott termálmedencéket, szaunát, pezsgőfürdőt, a sportolni szándékozók az úszómedencéket, sportpályákat, a kisgyermekes családok a csobogókat és a gyermekmedencéket vehetik igénybe. Szép kis házakban olcsón lehet megszállni, az árba értve a fürdő legtöbb létesítményének használatát is.

Csongrád megye a vizes helyeket, az érintetlen természetet kedvelők álma. A vendéglátás szíves, a szálláshelyek modernek és kényelmesek. Érdemes ellátogatni a Tiszán innen és túl Csongrádba.

Top cikkek