Portugáliában is házasodhatnak majd az egyneműek

A portugál kormány elfogadta a homoszexuális párok házasságkötése előtt utat nyitó törvényjavaslatot.

Portugáliában is házasodhatnak a melegek

A portugál parlament pénteken első olvasásban megszavazta az azonos neműek házasságát lehetővé tevő, a szocialista kormány által benyújtott törvényjavaslatot, amelyet homoszexuális érdekvédelmi szervezetek is bíráltak.

Bárki lehet hajóskapitány Alentejóban

Lakóhajót bérelve lehet bejárni Európa legnagyobb mesterséges tavát Portugália napsütötte Alentejo régiójában.

Összefirkálták a fatimai szentélyt

Iszlámra utaló feliratokkal összefirkálták Portugáliában a fatimai szentélyt, ahová idén májusban ellátogat XVI.

Másfél tonna ETA-robbanóanyagot foglaltak le Portugáliában

Közel másfél tonna robbanóanyagot, valamint "használatra kész pokolgépeket" foglaltak le a portugál biztonsági erők az ország középső részén.

 

Hosszú a nyár Portugáliában

Portugália "Balatonjának", nemzetközileg is igen ismert és kedvelt üdülőhelyének számít az ország déli tengerpartja, Algarve, ahol a nyári szezon ősszel sem ér véget.

Finom homokkal borított széles partszakasz, eldugott, tenger vájta sziklák között megbújó kis öböl vagy egy egész lakatlan sziget, Algarve 200 kilométernyi partszakasza számtalan strandolási lehetőséget kínál. A főszezon szeptember közepén ér véget, de a nyári időjárás még október nagy részében is élvezhető.

A nap ilyenkor is erősen süt, a hőmérséklet huszonöt fok körüli és a tenger vize - amelynek tisztaságát a legtöbb helyen kitett európai kék zászló garantálja - még őrzi a nyári meleget. Aki nem szereti a zsúfolt nyaralóhelyeket, az kifejezetten ezt az időszakot választja, amikor szálláshelyet is könynyen és utószezonáron lehet találni.

A spanyol határtól az Ibériai-félsziget délnyugati csúcsáig húzódó, változatos tájú Algarvén szinte minden a turisták kényelmét és szórakoztatását szolgálja. Az építészetileg is igényes luxusszállodákhoz többnyire saját strand vagy partszakasz tartozik, néhol még tengervízzel töltött fűtött medence, vagy az egyenesen a strandra vivő lift is rendelkezésre áll. De tengerre néző teraszos szobát és a strand közelségét szinte mindegyik hotel biztosítja.

Igen hangulatosak a pálmafákkal, virágzó növényekkel és zöld pázsittal körbevett "turistafalvak", ahol egy-egy önálló nyaralót lehet bérbe venni. És találhatók még "igazi" halászfalvak is, mint Fuzeta, vakító fehérre festett kis házakkal, girbe-görbe utcákkal, hangulatos kiskocsmákkal, színes halászbárkákkal.

Több település őrzi még az öt évszázados mór uralom nyomait is, mint Tavira régi arab negyede a mórók építette vár romjaival.

E jellegzetes algarvei településsel szemben kis lakatlan sziget is található, egyedülálló strandolási lehetőséggel. Rendszeres hajójárat hozza-viszi turistákat, de homokos partja úszva is megközelíthető. Megmártózásra ugyan inkább a mediterrán éghajlatú déli part vizét ajánljuk, de aki akarja, belekóstolhat a hűvösebb, szelesebb, igazi atlanti-óceáni hangulatba is, választhatja a Sagres sziklacsúcsára épített hotelt is.

A portugál történelem e fontos helyszínét, ahol a hagyományok szerint Tengerész Henrik alapított hajósiskolát, mindenképpen érdemes felkeresni, márcsak a a nyílt óceán, a végtelen horizont lenyűgöző látványa miatt is. Az egykoron a világ végének tartott Szent Vince-fok hullámok verdeste sziklafaláról a távolba nézve magunk elé képzelhetjük az itt zajlott tengeri csatákat. Algarve partjaitól, Lagos kikötőjéből indultak a XV. században felfedezőútjaikra Tengerész Henrik hajói, és a városban megtekinthető a világ első rabszolgapiacaként szolgált épület is.

A hajózás örömeiről ma sem kell lemondanunk, a különböző sétahajóutak lehetőséget adnak arra, hogy más nézőpontból ismerkedjünk meg a változatos tájú tengerparttal vagy a szárazföldről megközelíthetetlen sziklák közötti labirintusokkal.

Algarvei strand
Top cikkek