Kultúrősz és GPS-túra

Habár a hatalmas tömegeket vonzó nyári nagyrendezvények szezonja véget ért, Debrecenben tartalmas kulturális programokkal és csábító turisztikai kedvezményekkel várják az idelátogatókat az őszi hónapok is.

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

FIFA-ranglista: Magyarország előrelépett

Noha a holt idényben legfeljebb barátságos mérkőzést rendeznek, honfitársaink még csak azt se játszottak; az helyzet így is jobb.

Kampányszív: tippek Valentin-napra

Ha kell egy kis romantika, számos érzelmes program és helyszín közül választhatunk Valelntin-napon, bár február 14. elsősorban a virágkötő lobbi és Bálint gazda nagy napja.

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor kétszáz ember gyűlt össze január 30-án, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

 

Alternatív túra a belváros szívében

"A cigánycsászár palotája" - súgott össze a nép 1896-ban, mikor meglátták a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett Iparművészeti Múzeumot. Magának a császárnak, Ferenc Józsefnek sem tetszett a szecessziós épület, amely a világon harmadikként büszkélkedhetett iparművészeti gyűjteménnyel - tudjuk meg az alternatív városnéző séta vezetőjétől, Káldi Emesétől.

Ha az Iparművészeti Múzeumnál tekintetünket az ég felé emeljük, rögtön észreveszszük: a kupola körül négy allegorikus figura áll, mely az iparművészet négy ágát jelképezi. Az egyik alak női torzót tart a kezében (díszítő szobrászat) a mellette lévő kancsót (kerámia), a harmadik szoborserleget (ötvösség), az utolsó pedig egy orsót, mely a textilművészetet szimbolizálja.

Nem csoda, hogy az akkori emberek nehezen fogadták el a szokatlan formájú ablakokat, a keleti ornamentika hatását, a szamárhátívet és a díszítőmotívumok egyvelegét (tulipán, gránátalma, szív, gerle). Nem kell sokat járatnunk a szemünket, hogy újabb érdekességre leljünk: elég, ha átnézünk a múzeummal szemközti házra. Rögtön szemet szúr a felirat: Heinrich-udvar. Heinrich Alajos dúsgazdag vaskereskedő volt.

Nem véletlenül építtetett a neobarokk lakóházra olyan szobrokat, melyek a bőséget, gazdagságot jelképezik: ott van köztük Hermész is, aki hírnök, a tolvajok és kereskedők, a súly- és hosszmérték istene is. Ott lakott Fischer Rezső vasárusegéd is, aki e falak között lőtte főbe magát. Az udvaron még mindig ott ékeskedik Zellerin Mátyás bádogműves falikútja.

Továbbsétálunk a Mária utcán, és értetlenül állunk egy piszkos bérház előtt. Nem látjuk az üzenetet. Pedig ott van, csak rejtve: Vénusz és Cupido alakja díszeleg megkopott fényében az épület falán. Aztán egy sárga, felújított lakóházon akad meg a szemünk. Beavatottként már keressük a jeleket: címert találunk, és próbáljuk kifürkészni, vajon mit jelenthet. Érkezik a válasz: "Csupán annyit, hogy az építtetőnek kapcsolata volt a művészetekkel. Ilyen címerekkel tele van a város" - szólal meg alkalmi idegenvezetőnk.

Az oroszlánoknak és a faunoknak viszont funkciójuk van: az előbbi őrzi a házat, a rémisztő faun pedig távol tartja a rosszat és a rontást - teszi hozzá.

A Csepreghy utcán lépdelve Walla József, egykori mozaik- és cementlapgyáros bérpalotáját szemléljük. Bár tábla nem hirdeti, de egy időben itt lakott Mikszáth Kálmán.

A József körútra kiérve megpillantjuk a bérpalotát, melynek aljában most sztriptízbár üzemel. De ha szemünkkel a harmadik emelet fölötti frízt pásztázzuk, ismét észrevesszük Hermészt, akinek a közelében ott pihen Apolló, Cupido, Herkules és Fortuna, na meg egy pajzánkodó pár. A városi forgatagból csendesebb helyre vezet utunk: a Rökk Szilárd utcába, ahol egymás után sorakoznak a neoreneszánsz épületek, a régmúlt lenyomatával. Mégis a 17. szám alatt találjuk meg a számunkra legérdekesebbet: '56-os lövésnyomok tarkítják a falakat.

Akkoriban egy belövés találta el a házat, és a második emeleti lakás rázuhant az alatta lévőre. Az ott élők - amelyre rázuhant az egy emelettel feljebbi lakás - megúszták kisebb sérülésekkel. Föld alatti titkos alagúton át juthattak el a Bábaképző Intézetig, ahol ellátták sebeiket.

A Gutenberg térre érve már elfáradunk egy kicsit. Mégis lenyűgöz minket a Gutenberg-otthon, mely könyvnyomdászoknak és betűöntőknek készült. A gyorstalpaló művészettörténeti séta végére már magabiztosan soroljuk az épület jellegzetességeit: szecessziós stílus, Róth Miksa-üvegablakok, szívecskék, faunfejek és griffmadár.

Ha járunk-kelünk a városban, ne csak szemmagasságban nézzük a házakat. Tekintsük felfelé: hiszen a falak mesélnek.

Info

Az Imagine Budapest a következő témákban szervez tematikus városnéző sétákat: Üzenő falak - avagy
a budapesti épületdíszek titkos nyelve. Titkos kertek és terek a belvárosban. Toronyiránt - a belváros rejtőzködő templomai.

Részvételi díj: egységesen 3500 Ft, kedvezményes jegy nyugdíjasoknak, pedagógusoknak, diákoknak 2800 Ft.

Jelentkezni a honlapjukon lehet: http://www.imaginebp.hu/

Az Iparművészeti Múzeum felülnézetből
Top cikkek