Söröző lett Csokonai, Szabó Magda meg kávézó

Debrecenben egy hét is kevés lenne ahhoz, hogy alaposan megnézzünk minden egyes irodalmi emlékhelyet, hiszen az elmúlt kétszáz évben a cívisvárosban minden jelentősebb írónk-költőnk megfordult rövidebb-hosszabb időre.

Hódmezővásárhely nyugodt város lenne

A dél-alföldi város a magyar települések közül elsőként kíván csatlakozni a 16 ország több mint száz városát tömörítő Slow City kezdeményezéshez.

Sárospatakon jártam

Sárospatak a Rákócziak idején élte virágkorát. A település valószínűleg folyójáról kapta a Patak nevet, míg Sárosnak a Bodrog és Ronyva közt elterülő vidéket nevezték.

Útikönyv helyett zsebképernyő

Térkép a kézben, tekintet az esernyőt magasba tartó idegenvezetőre szegezve - lehet, hogy a modern turistát hamarosan inkább a nyakában lógó GPS-készülékről lehet megismerni.

Strucckultusz Hajdúnánáson

A hajdúnánási éttermek kínálatában a város-széli struccfarm termékei is szerepelnek, például áfonyás-citromos öntettel. UTAZÁS

 

Kultúrősz és GPS-túra

Habár a hatalmas tömegeket vonzó nyári nagyrendezvények szezonja véget ért, Debrecenben tartalmas kulturális programokkal és csábító turisztikai kedvezményekkel várják az idelátogatókat az őszi hónapok is. Akik a kirándulásokon a jó előre kitaposott, bejáratott ösvényeket szeretik, azok nem csalódnak az idén bevezetett PocketGuide szolgáltatásban. A GPS-alapú navigáció a cívisvárosban három útvonalat kínál: az okos szerkentyű segítségével bejárhatjuk a cívis hagyományok útját, a sárgás, bronzos színekben pompázó Nagyerdőt, valamint belvárosi sétát is tehetünk. S hogy mi is az a PocketGuide?

Az a nagydumás túravezető, aki egy zsebben is elfér, s ha megunjuk, sértődés nélkül elnémítható. Olyan eszköz, amelybe a város legfontosabb turisztikai információit táplálták be a történelmi és kulturális nevezetességektől kezdve a múzeumi tárlatvezetésekig, igény szerint programajánlóként is használható, sőt megmondja azt is, melyik éttermet érdemes fölkeresnünk.

A navigációs szerkezet helyi szállodákban, utazási irodákban, a Tourinformnál, valamint autó- és biciklikölcsönzőkben bérelhető. Debrecenben ezekben a hónapokban különösen olcsón kipróbálhatjuk: háromezer forint helyett ezer forintért vehetjük igénybe.

Persze vannak olyan turisták is, akik nem bízzák magukat útikalauzokra, hanem szeretik saját maguk összeállítani a programjukat. Az ő számukra következzék egy kis rendezvénylista arról, hogy milyen izgalmas események várhatók idén ősszel Debrecenben.

Október 6-ig tart a Nagyerdei Ősz Művészeti Napok 2009 elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek keretében koncertet ad Rinaldo Zhok zongoraművész, az I. Európai Zongoraverseny különdíjasa. A művész többek között Debussy-, Haydn-, Chopin- és Liszt-műveket játszik a Debreceni Egyetem zeneművészeti karának koncerttermében.

Október második felében rendezik meg a Debreceni Őszi Fesztivált, amelyen többek között föllép Zorán, bemutatkozik Érdi Tamás zongoraművész, valamint - országos koncertkörútja keretében - színpadra lép Révész Sándor és zenekara is. Mindhárom zenei esemény helyszíne a Kölcsey Kongresszusi Központ lesz.

De nemcsak könnyűzenei programokkal várják a közönséget, hiszen - immár negyedjére - megrendezik az animációs napokat a hazai és nemzetközi animációs filmek legjavából, a Főnix Csarnokba fergeteges show-val készül az ExperiDance Tánctársulat, a frankofón filméjszaka során pedig az elmúlt évek legjobb francia filmjeit tekinthetjük meg.

Az említett Kölcsey központ programajánlóját egyébként érdemes lesz novemberben és decemberben is átböngészni, hiszen év végén Debrecenbe készül többek között a Győri Balett társulata, és Koncz Zsuzsa is.

A fölsorolt programok árkalkulációja során tekintettel kell lenni arra is, hogy a cívisvárosban nagy sikerrel működik immár évek óta az úgynevezett Debreceni Turisztikai Kártya, amely az eddig megszokott kedvezményeken túl idén ősszel további akciókat kínál a turistáknak.

A kártya felmutatásával nem kell kifizetnünk különböző szolgáltatások (szállás, fürdőzés, gyógyászat stb.) teljes díját, sőt a bővített csomag igénybevétele esetén kedvezményt kaphatunk a múzeumi belépők árából és egyes tömegközlekedési eszközökön.

További részletekért kattintsanak az iranydebrecen.hu és a pocketguide.hu weboldalakra, vagy írjanak a debrecen@tourinform.hu címre, azután pedig: természetesen irány Debrecen!

A turisztikai kártya a tömegközlekedésre is kedvezményt ad Debrecenben
Top cikkek