Sárospatakon jártam

Sárospatak a Rákócziak idején élte virágkorát. A település valószínűleg folyójáról kapta a Patak nevet, míg Sárosnak a Bodrog és Ronyva közt elterülő vidéket nevezték.

Költözik a Tenkes kapitánya

Az év végén kezdődik a siklósi vár felújítása: a másfél milliárdos beruházás költségét a város uniós forrásból és a norvég alap támogatásából fedezi. A munkálatok miatt - várhatóan - novemberben bezár a XIV. században emelt, gótikus műemlék épület.

Reformkori séta Balatonfüreden

Szeptember 25. és 27. között reformkori hangulat várja a látogatókat Balatonfüreden: zenei és irodalmi műsorok, bemutatók idézik a történelmi időket.

Vár a múlt Észak-Magyarországon

Az október 17-i és 25-i hétvégén kedvezményesen látogathatók az akcióhoz csatlakozott észak-magyarországi várak és múzeumaik.

Szádvár, avagy egy tiltott zóna visszafoglalása

Az egykori Torna vármegye - ma Észak-Borsod - területén fekvő aprófalvas térség a trianoni határ meghúzásáig ezer szállal kötődött a Felvidék városaihoz, de leginkább Kassához. Szögligethez 1943-ban csatolták a XVIII. században lengyel telepesekkel újjáépített Derenket.

 

Sárvár: a természet adta kincsek városa

Jól dönt, aki kikapcsolódásra, pihenésre, gyógyfürdőzésre Sárvárt választja. A Nyugat-Dunántúl központjában, gyönyörű természeti környezetben, sokszínű, ezeréves múltú város fogadja a látogatót.

A hatvanas években a kőolajkutatók aranynál is értékesebb kincset találtak: gyógyvizet. Ritkaság, hogy a föld mélyéről kétféle gyógyvíz tör fel Sárváron. Az egyik az alkáli hidrogén-karbonát-tartalmú gyógyvíz, a másik forrás pedig a 83 fokos, magas sótartalmú gyógyvízzel szolgál.

A város szimbóluma a reneszánsz várkastély - a Nádasdy- várban. Jellegzetes kaputornyával és a várárkon átívelő boltíves hídjával a nemzeti örökség része. Magyarország azon ritka műemlékei közé tartozik, amelyek az évszázadok viharait épségben vészelték át. A Nádasdyaknak másfél évszázados sárvári birtoklása idejére esett az átmenet a reneszánszból a barokk művészeti stílusba. Amíg az udvarban a reneszánsz árkádsor tekinthető meg, addig a díszterem és a szomszédos szalonok barokk stílusúak.

A vár és a múzeum legszebb része a díszterem. A csodálatos freskók II. Nádady Ferenc csatáit ábrázolják. A szalonok berendezése évszázadok bútorművészetét gyűjtötte össze. A vár különlegessége Európa egyetlen önálló huszártörténeti kiállítása.

A vár belső udvara nyáron színházi rendezvényeknek, koncerteknek, kulturális fesztiváloknak, szüreti mulatságnak és vásároknak ad otthont. A parkon keresztül sétálva jutunk el a szomszédos arborétum bejáratához. Megcsodálhatjuk a több száz éves platán- és tölgyfákat, a gyönyörű mamutfenyőket. A száznál is több különleges növényfajta megismerése kikapcsolódás az ide- látogatóknak - kicsiknek és felnőtteknek egyaránt. Az arborétum alatt két patak folyik egymásba, valamint egy csodálatos kis tó partján megpihenve elmélázhatunk a természet adta szépségeken.

A fürdő mögött több tóból álló csónakázó- és horgásztó található, ahol kiépített utakon, hidakon átkelve ismerkedhet meg a látogató az élővilággal, illetve adhatja át magát a csendnek és a nyugalomnak, esetleg a pecázásnak. A tó körül vezetett nordic walking túrán is részt lehet venni. (V. V.)

A vár a nemzeti örökség része
Top cikkek