Sárospatakon jártam

Sárospatak a Rákócziak idején élte virágkorát. A település valószínűleg folyójáról kapta a Patak nevet, míg Sárosnak a Bodrog és Ronyva közt elterülő vidéket nevezték.

Ahol a vendéglátó az ajándék

Akinek vidéken él a nagymamája vagy a rokona, tudja, akinek nem, az életében legalább egyszer szeretné kipróbálni, milyen érzés kakaskukorékolásra ébredni, frissen fejt tejet inni reggelire rocskából a kemencében sült, illatos, kőttes kalács mellé.

Sárvár: a természet adta kincsek városa

Jól dönt, aki kikapcsolódásra, pihenésre, gyógyfürdőzésre Sárvárt választja. A Nyugat-Dunántúl központjában, gyönyörű természeti környezetben, sokszínű, ezeréves múltú város fogadja a látogatót.

Szádvár, avagy egy tiltott zóna visszafoglalása

Az egykori Torna vármegye - ma Észak-Borsod - területén fekvő aprófalvas térség a trianoni határ meghúzásáig ezer szállal kötődött a Felvidék városaihoz, de leginkább Kassához. Szögligethez 1943-ban csatolták a XVIII. században lengyel telepesekkel újjáépített Derenket.

Bioboltok, piacok és parkok Budapest Zöld Térképén

Elkészült a főváros "zöld helyeit" összegyűjtő internetes térkép. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Habitat Világnaphoz kapcsolódva adta át a több ezer adatot tartalmazó interaktív térképet.

 

Költözik a Tenkes kapitánya

Az év végén kezdődik a siklósi vár felújítása: a másfél milliárdos beruházás költségét a város uniós forrásból és a norvég alap támogatásából fedezi. A munkálatok miatt - várhatóan - novemberben bezár a XIV. században emelt, gótikus műemlék épület.

A felújítás 2011 márciusáig tart, s a várat működtető önkormányzati kht. azt szeretné, ha az épület - évente 80-100 ezer fizető vendéget fogadó - kiállításai ez idő alatt is látogathatók lennének. Ennek érdekében el kell költöztetni a kiállításokat, vagyis a bormúzeumot, a helytörténeti tárlatot, a középkori kínzókamrát és a vár legnépszerűbb attrakcióját, a Tenkes kapitánya panoptikumot. Ez utóbbi az 1963-ban, Siklóson és környékén forgatott 13 részes tévésorozat egyik kocsmajelenetét idézi meg a film nyolc szereplőjének figurájával.

Balázs Csaba, a Siklósi Vármúzeum Kht. ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy a kiállításokat ideiglenesen a város egykori ferences kolostorában szeretnék elhelyezni. Ennek érdekében tárgyalnak a várhoz közeli épület gazdájával, a megyei önkormányzattal. A kht. ügyvezetője szerint az atmoszferikus épület alkalmas valamennyi várbéli kiállítás befogadására.

A kolostor egyébként nyáron alkotótábornak ad otthont, az év nagy részében viszont kihasználatlan. Balázs Csaba úgy véli, hogy a vármúzeum tárlatai nem zavarnák az alkotótábor résztvevőit sem, így 2010 nyarán is nyitva maradhatna a négy kiállítás a provizórikus helyszínen. Ezért Balázs bízik abban, hogy eredményesek lesznek a tárgyalások a megyével.

Aki viszont az eredeti helyszínen akarja megnézni a Tenkes-panoptikumot és a vármúzeum többi kiállítását, annak igyekezni kell, hisz két hónap múlva valahová mindenképp elköltözik a múzeum.

A népszerű sorozat szereplőit ábrázoló bábuk
Top cikkek