Tanyasi kalandok

Húsz százalék engedmény nem akármi.

A fényt ünneplik Mátészalkán

A helyiek négynapos szórakoztató rendezvénnyel emlékeznek arra, hogy a településen 1888-ban, Magyarországon elsőként gyulladt ki az utcákon az elektromos közvilágítás.

Az erdei vasutat ünneplik Gemencen

Nem csak utazhatnak a kirándulók a gemenci nosztalgia vonaton, vezethetik is a Rezét nevű gőzmozdonyt. A Gemenc Zrt. változatos programokkal ünnepli a több mint fél évszázados erdei vasút napját.

Sárvár: a természet adta kincsek városa

Jól dönt, aki kikapcsolódásra, pihenésre, gyógyfürdőzésre Sárvárt választja. A Nyugat-Dunántúl központjában, gyönyörű természeti környezetben, sokszínű, ezeréves múltú város fogadja a látogatót.

Királyréti családi nap

Hamarosan megszépülnek a kismarosi és kemencei kisvasutak - jövő hétvégén családi nappal várják a Börzsönybe a látogatókat.

 

Ahol a vendéglátó az ajándék

Akinek vidéken él a nagymamája vagy a rokona, tudja, akinek nem, az életében legalább egyszer szeretné kipróbálni, milyen érzés kakaskukorékolásra ébredni, frissen fejt tejet inni reggelire rocskából a kemencében sült, illatos, kőttes kalács mellé. Fáról, mosatlanul enni a gyümölcsöt, egész nap sehová sem sietni, csak élvezni a csendet és a nyugalmat; estefelé üldögélni a kerítés előtti lócán, pletykálni a szomszédokkal, nézni a legelőről hazatérő csordát.

A falusi turizmus életforma. Annak is, aki kínálja, és annak is, aki igénybe veszi a szolgáltatást. A vendég együtt él a családdal - mintha tényleg vidéki rokonokhoz látogatna. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye aprófalvaiban nagyon sok ilyen szálláshelyet találunk, főként a beregi és a szatmári részen. A vonzerőt az irodalmi emlékhelyek (Kölcse, Tiszacsécse, Szatmárcseke), a népi építészet csodái (Tákos, Csaroda, Túristvándi) jelentik, illetve a Tiszabecsről, Tivadarról, Gergelyiugornyáról induló vízi túrák.

Van, aki húsz éve adja ki házát, Pirosné Bíró Anna Mária viszont még csak két éve, de máris neve van a szakmában. Panyolai Maricának hívják a vendégei, így mindenki tudja, hol keresse a mosolygós, népviseletbe öltözött aszszonyt, akinek a férje olyan szépen citerázik. Akinél a sült szalonnához hagymát is adnak reggelire, kötött levest ebédre, töltött káposztát vacsorára. Diéta kizárva.

Pirosék munka mellett vágtak bele a falusi vendéglátásba. Szerintük az a legfontosabb, hogy mindenkit ugyanolyan szeretettel fogadjanak, mintha közeli hozzátartozóik lennének. Így nem csoda, ha könynyes a búcsú:

- Mindig átgondolom, mit mondjak, mit adjak nekik útravalóul, hogy az emlék kitartson addig, amíg újra látjuk egymást - mondja Marica, aki bolti eladó 25 éve. Szakmai rutin, hogy megérzi, mikor van szüksége a vendégnek magányra, s mikor arra, hogy leüljön mellé beszélgetni. Maricáék szomszédjában lakik egy idős házaspár, ők a gyerekek kedvencei. Igazi "pótnagyszülők", ráadásul náluk van cica, kutya, és kisállatokat is lehet simogatni. Panyolán sok a program, itt szinte mindennapos a vendég: jönnek farsangolni - beöltöznek jelmezbe, segítenek disznót ölni, ősszel meg fáradhatatlanul kavargatják a szilvalekvárt.

Előfordult, hogy Maricáék voltak a karácsonyi ajándék: a nagyszülőknek a gyerekek befizettek egy falusi disznótorra. Ilyenkor egyébként az asszonyoknak otthonka és fejkendő a viselet, a férfiaknak surc és jambó (svájcisapka). Mindenkinek be kell állnia, nincs lazsálás. Egyszer még meg is köszönte egy cégvezető, hogy itt két napig "emberszámba vették".

Neki otthon senki nem mer beszólni, Panyolán bezzeg helyre tették, ha valamit rosszul csinált. Azóta is visszatérő vendég. A turizmusnak olyan speciális ága ez, amely a vendég és a vendéglátó személyes kapcsolatára épül. A legtöbben Szatmár és Bereg aprófalvaiban élnek ebből - állítja Hanusz Árpád, a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke, az országos szövetség alelnöke.

A megyében hatvankét házat minősített a szövetség, ezekért garanciát is vállal. A turista legalább azt a kényelmet várja el a szálláson, amit otthon. A szálláshelyek 70 százalékában nem kell a családdal közösködni a fürdőn, 25 százalékában minden szobához külön vizesblokk tartozik. A Tisza mentén kimondottan jó szálláshelyeket találunk, a szatmári részen pedig sok a látnivaló, a program. Nyár végén, fesztiválszezonban alig van üres szoba.

Sok magányos vendég azért választja a pihenésnek ezt a módját, hogy legalább egy időre úgy érezhesse, családban él.

Kötött tészta: 4 tojásból, 40 deka lisztből kis sóval tésztát gyúrunk, majd kinyújtjuk. Közben zsírban hagymát dinsztelünk, a végén kevés pirospaprikával, sóval, ételízesítővel ízesítjük. Ezt kenjük a kinyújtott tésztára, amit aztán derelyemetszővel csíkokra vágunk (hosszában és keresztben is). A kis téglalapok két szélét egymásra hajtjuk, majd végeiket (görcsre) megkötjük. (Gyorsan kell dolgoznunk, mert a tészta hamar szárad, és akkor törik.) Ezeket dobjuk a forrásban lévő csontlevesbe, amelybe előzőleg már tettünk dinsztelt hagymát és pirospaprikát. Akkor kész, ha a tészta feljött a leves tetejére.

Nyáron a vízi túrázók, az év többi részében a gyalogtúrázók számára rejteget természeti csodákat Tiszabecs. A falu mellett torkollik a Tiszába a Batár, a magyar-ukrán határfolyó. Innen már jól látni a Kárpátok vonulatait is
Top cikkek