Bioboltok, piacok és parkok Budapest Zöld Térképén

Elkészült a főváros "zöld helyeit" összegyűjtő internetes térkép. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Habitat Világnaphoz kapcsolódva adta át a több ezer adatot tartalmazó interaktív térképet.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az október első hétfőjén tartott Habitat Világnap üzenetéhez kapcsolódva adta át a főváros „zöld helyeit" összegyűjtő internetes térképet, amely Budapest környezeti és társadalmi erőforrásait tárja fel a lakók és a turisták számára.

A térképre kerülő helyek között megtalálhatók a parkok, a termelői élelmiszert árusító piacok, különböző látogatóközpontok, tanösvények, kulturális központok, használtcikk kereskedések, ökologikus termékeket árusító boltok, megújuló energiával foglalkozó szakboltok, javítóműhelyek, a természeti és kulturális értékek, a méltányos kereskedelemből származó termékeket forgalmazó boltok, kávézók, valamint az egészséges fogásokat kínáló éttermek, étkezdék is.

Az interaktív térkép több ezer adatot tartalmaz, ám a TVE projektvezetője, Horváth Gergő mindenkit az együttműködésre buzdít.

A tékép kapcsolódik a nemzetközi zöld hálózat keretén belül megszülető térképekhez. Budapest Zöld Térképe jelenleg 29 témakört dolgoz fel, amit hamarosan kiegészít még a kerékpárutak hálózatának és a forgalomcsillapított övezeteknek a feltüntetése is. A budapesti térkép új témaköröket is bevezetett: a kisvasutakat, a teleházakat és az állatmenhelyeket.

Az adatok összegyűjtésében elsősorban az egyesület önkéntesei vettek részt, de várhatóan civil szervezetek és magánszemélyek is bekapcsolódnak a térkép továbbfejlesztésébe. A programot támogatja a Norvég Civil Támogatási Alap is.

Budapest megbízott főépítésze, Beleznay Éva szerint Budapest Zöld Térképe illeszkedik a főváros városfejlesztési koncepciójába. Fekete László, a BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. igazgatója pedig turisztikai szempontból is fontos és szimpatikus kezdeményezésként értékelte Budapest Zöld Térképét. Véleménye szerint a város arculatának építésében játszott szerepe mellett az eszköznek az ide látogató turisták számára is fontos üzenete van: az itt élők törekszenek arra, hogy minél inkább megfeleljenek a környezettudatos életmód elvárásainak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.