Turisták internetes panaszkönyve

Budapest nagyon szép, a magyarok kedvesek, barátságosak - ebben szinte kivétel nélkül egyetértenek a magyar fővárosba látogató külföldiek. De temérdek az olyan, "helyi specialitás", amelyet egész egyszerűen érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartanak. A virtuális turista (virtualtorist.com) weboldalon a világ összes nagyobb városáról készült úti- és panaszkönyv, amely bőven foglalkozik Magyarországgal és Budapesttel is.

A kulturális turista ötvenes, jól szituált hölgy

Szinte közhelynek számít a biztatás, hogy a turizmust Magyarország kultúrájának kiaknázásával lehetne fellendíteni. Nehéz azonban megállapítani, hogy tulajdonképpen hányan választják hazánkat pihenésre épp a kulturális szempontok miatt.

Palócok péterkei székesegyháza

A Tarna-völgy számos meglepetést tartogat látogatóinak, amelyek közül ki kell emelni az erodált homokkőlépcsőket, a vulkáni eredetű fehér követ és a vidék földvárait.

Vadászbárd, nyúlbefogás, és egy motorfűrész

Miért mennénk be egy zárt épületbe - egy múzeumba -, amikor kint gyönyörű a táj, közelükben csobog a patak, beszívhatjuk a fenyők illatát és hallgathatjuk a rigók dalát?

Kultúrősz és GPS-túra

Habár a hatalmas tömegeket vonzó nyári nagyrendezvények szezonja véget ért, Debrecenben tartalmas kulturális programokkal és csábító turisztikai kedvezményekkel várják az idelátogatókat az őszi hónapok is.

 

Marci valóban jól élt Hevesen

Nem tartozik a legismertebb turistacélpontok közé a dél-hevesi Heves városa, pedig különleges látványosságokkal várja a hazai értékekre kíváncsiakat.

Heves központját, a Hősök terét egy XIX. századi klasszicista épület, a régi tanácsháza uralja. Felújítása óta a Hevesi Helytörténeti Gyűjtemény otthona. Itt tekinthető meg a hevesi születésű Kő Pál Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész állandó kiállítása.

A helytörténeti kiállítás kiemelkedő tárgya az 1465-ben öntött gótikus bronzharang. Heves lakói a török elől a földbe ásva rejtették el. Csak 1966-ban került újra a felszínre. A kiállítás az alapító Hegedűs Béláról is megemlékezik. A szenvedélyes helytörténész 8400 tárgyat hagyott a városra.

Kő Pál kiállítása 2005-ben nyílt meg az épületben. Három teremben 140 alkotása látható: szoborkompozíciók, kisplasztikák és rajzok. Nem idegen tőle a pop-art, illetve a szürrealizmus sem. Önmagát egyik irányzathoz sem sorolja.

A Hősök teréről nyíló Kossuth Lajos utcában van a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet. Az 1951-ben alapított szövetkezet az udvarban lévő Radics-kúria épületeit használta. Ma már gazdag népművészeti kiállítás várja itt az érdeklődőket.

A tornácos épületben a népi mondás - "él, mint Marci Hevesen" - Marcija fogadja a látogatót. A Hegedűs Béla gyűjtötte történet szerint Marci az 1800-as évek második felében érkezett a városba. Egy földbirtokosnál talált munkát, akinek utasítása szerint felügyelte a tennivalót. Ez olyan jól ment, hogy mások is felkérték, amikor ideje engedi, náluk is ispánkodjék.

Így aztán zsebe, s vele együtt a hasa is dagadni kezdett. A pénze a Zöld Hordó-beli kártyacsatákban elfogyott. Érdemeire való tekintettel a földbirtokosok jóvoltából ingyen ehetett, ihatott a Zöld Hordóban. Egy szép napon, egy gazdag vacsora után még egy hevesi dinnyét is befalt, ami miatt gutaütést kapott.

A hevesi szőttes motívumait az alapítók gyűjtötték a szomszédos Átányon, majd Bodonyon, Mátraballán, Mátraderecskén. Így alakult ki a szedettes minta és a palóc díszek alkalmazásával a hevesi szőttes. A kiállítóhely termeit tematikusan rendezték be, helyet adva a környékre jellemző fazekas és bőrműves népművészeti tárgyaknak is.

Az ugyancsak a Hősök teréről nyíló Hunyadi János utcában van a sakkmúzeum. Hevesen kívül csak Moszkvában, Frankfurtban és Rio de Janeiróban létezik ilyen gyűjtemény.

A kollekciót 1958-ban kezdte gyűjteni Dobroviczki Ferenc, s 1987-ben adományozta a városnak.

A sakk-készletek közül a legrégebbi egy 1750-ből való sevillai műremek. Mindenből faragtak sakkfigurákat. Látható készlet amerikai ónixból, tanzániai ébenfából és kerámiából.

A kiállított tárgyak között megtalálhatók a nagymesterek tárgyai mellett olimpiai, világ- és európai bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmek.

Info

Helytörténeti gyűjtemény nyitva tartása: hétfő kivételével mindennap 8-16 óráig. A belépődíj 300, diákoknak, nyugdíjasoknak 150 forint.

Sakkmúzeum nyitva tartása: hétfő kivételével 9-16 óráig. A belépődíj 300, diákoknak, nyugdíjasoknak 150 forint.

Megközelítés: a város a 31-es főút mellett fekszik, az M3-as autópályától 18 kilométerre. Helyközi járatok kötik össze Egerrel, Gyöngyössel, Jászberénnyel és Kiskörével. Vasúton is megközelíthető a Kál-Kápolna-Kisújszállás útvonalon.

A Radics-udvar épületét a népművészeti szövetkezet használta
Top cikkek