Coimbra: a szerelmes könnyek városa

A magaslatra épült Coimbra, a középkori királyság fővárosa, az ország első egyetemének városa, a portugál történelem legromantikusabb és legtragikusabb szerelmi históriájának a helyszíne.

Stockholmba kétszer kell elmenni

Ha igaz egy városra, hogy nyáron és télen más-más arcát mutatja, akkor az Stockholm.

Ötszáz éve sztár VIII. Henrik

Királyi múzeumok és a British Library is hosszan nyitva tartó tárlatokkal emlékeznek meg a közvéleményt lebilincselő uralkodó életéről és koráról.

Lassú, mesélős séták Egerben

Milyen mélyen fekszik Eger első vízművének kútja? Melyik szobában írta Gárdonyi Géza az Egri Csillagok történetét? Hány híd ível át az Eger-patakon? Miként lett a régi börtönből sportmúzeum?

Portótól Lisszabonig

Portugáliát a legtöbb magyar a történelemkönyvekből ismeri, pedig a hazánkhoz hasonló méretű ország rengeteg meglepetést tartogat. Bár a Portugáliához tartozó szigeteken csodás a nyaralás, valójában a Lisszabontól Portóig vezető útszakasz a legérdekesebb. UTAZÁS TOP 50

 

Palócok péterkei székesegyháza

A Tarna-völgy számos meglepetést tartogat látogatóinak, amelyek közül ki kell emelni az erodált homokkőlépcsőket, a vulkáni eredetű fehér követ és a vidék földvárait. Szajlán az Attila-domb tartogat legendát, Bükkszéken pedig a Salvus gyógyvíz gyógyhatását élvezhetjük, míg Pétervásárán hazánk első romantikus stílusban épült templomát csodálhatjuk meg.

A hevesi kisváros, Pétervására kereskedelmi utak metszéspontjában, négy patak öszszefolyásánál fekszik a Heves-Borsodi-dombságon. A Tarna ősi teraszai és a környező erdők növényei, állatai már időszámítás előtt letelepedésre csábították az embert, amit a régészek által feltárt leletek igazolnak. Pattintott lávaüvegek, pengék, magkövek, homokkőbalták és kővésők igazolják, hogy a Mátra északi nyúlványa már az őskőkorban lakott volt. Bronzkori sírból Istenmezején bronzdiadém került elő, Pósváron pedig bronzöntő kohó maradványára bukkantak. A későbbi korokban földvárak, majd templomok épültek, amelyek erődítményként szolgáltak. Pétervására első temploma a XI. században létesült, majd 1696-ban Szent Márton dombján elkészült az első kőtemploma. Eszterházy Károly egri püspök 1767-ben elrendelte, hogy a térség birtokosa, gróf Keglevich Károly ehelyett újat építsen, így készült el a palócok péterkei székesegyháza. (Péterke a város csúfoló-becéző neve, az 1979-es etnikai kutatások szerint a település palóccentrum.) A két nyolcszögletű torony oldalai piramisformákat alkotnak, a közöttük látható háromszögű homlokzat csúcsán pedig vaskereszt áll. A sarkokra állatfej formájú vízköpőket építettek. A tornyokban három harang lakik, ezek a római katolikus egyház öt szentjének tiszteletére készültek. A templombelső építtetője nem sajnálta a pénzt a legdrágább anyagokra, így építettek be vörös és piszkei márványt, verpeléti padlóköveket, az oltárképet pedig - ami Magyarország Nagyasszonyát ábrázolja a kis Jézussal - Hesz Mihály egri festő készítette. Aranyozásra hetven aranypénzt használtak fel, míg a feljegyzések szerint a monstrancia - szentségtartó - 341 lat ezüstből készült. A háromhajós templom építője Povolni Ferenc volt. A csúcsíves kapu formája arab stílusra emlékeztet, föléje az egyházi építészetben rendhagyó módon két csúcsíves nagy ablakot építettek be. A szószék lépcsőkarfáját állatfejek díszítik, a szőlőfürtös cseppdíszes üvegcsillárok pedig parádi alkotók munkái. A legértékesebb darab, a hét és fél kilós súlyú műremek az úrmutató, ami aranyozott ezüstből készült, és az építési költségek közel kilenc százalékát teszi ki. Nepomuki Szent János ereklyetartója szintén értékes műkincs.

A Felső-Tarna-vidék legértékesebb műemléke a pétervásárai Keglevich-kastély, amelyet 1750 körül kezdtek építeni. Az összes kovácsoltvas munka Fazola Henrik nevéhez fűződik, ezek egy része ma az Iparművészeti Múzeumban látható. A díszteremben a freskókról a Keglevich család története köszön vissza, alkotója az olasz Quadri Kristóf. A többi művészeti alkotás a gyöngyösi Beller Jakab nevéhez köthető.

A kistérség szinte minden településén műemlék templom áll, a vadász- és horgászturizmus pedig vonzza a hobbisportok kedvelőit. Bodony és Szajla mellett kiváló horgászvíz található. Bükkszéken a strand, Sirokon a történelmi vár vonzza a látogatót. Szajlán a Tarna mellett egy szabályos, hordott földből épült domb Attila hun király sírját rejti - a helyi legenda szerint.

Info

Megközelítés: a 21-es útról Ózd irányában vagy az Eger-Sirok útvonalon

Szállás: Arany Kakas fogadó Telefon: 06 (36) 568-070

Információ: www.petervasara.hu

Keglevich gróf építtette újra a székesegyházat
Keglevich gróf építtette újra a székesegyházat
Top cikkek