Könnycsepp az idő arcán

A Tádzs Mahal az észak-indiai Agrában található mauzóleum.

Boldogtalan semmittevés Srinagarban

"Már Srinagarban vagyunk, a belváros csatornáiban, az eddig kristálytiszta vizű folyó szennyvízcsatornává változott. Tegnap még megmostam benne a kezemet, elöblítettem a poharamat; ez ma már lehetetlen."

Ramadán a világ körül

Egy hete tart a muzulmán vallás böjti időszaka, a testet és lelket erősítő harmincnapos Ramadán. Galériánkban Malagától Kasmírig mutatjuk be a böjtölő hívőket.

Mahábalipuram, a hindu képeskönyv

Az Indiába utazók közül viszonylag kevesebben látogatnak el a hatalmas ország délkeleti tájaira, a tamilok földjére.

Kalandtúra az aggteleki barlangban

A dorogi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület hétkilométeres barlangtúrát szervez szombaton - a közepes nehézségű kalandtúrára vízálló overall ajánlott.

 

Istenek és majmok között

India Kapuja (Gateway of India) minden irányból megközelíthető Bombayban, régi-új nevén Mumbaiban. A robusztus építmény egyik oldalán ott magasodik a patinás Taj Mahal Hotel (ezt támadták meg a közelmúltban terroristák), szemben vele a városközpont kikötője. A szállóvendégeknek csupán néhány lépést kell tenniük, ha be kívánnak szállni egy elegánsabb vízi járműbe, megközelítendő minden idelátogató kötelező úti célját, az Elephanta szigetén található barlangtemplomrendszert.

Ez a kis sziget India egyik legnevezetesebb idegenforgalmi látnivalója, népszerűsége a turisták körében az agrai Tádzs Mahallal és ódelhi soha nem rozsdásodó vasoszlopával vetekszik. A földdarabkának ugyan vajmi kevés köze van az ormányos négylábúakhoz (a helyiek Gharapurinak hívják), hódító portugálok adták neki az új elnevezést, miután partra szállva egy elefántszoborral találták magukat szemben.

A sziget voltaképpen egy tengerből kidudorodó kőhegy, amelynek a tetején az első évezred közepe táján ismeretlen művészek egész templomrendszert vájtak bele a sziklába. Partra lépve aztán a tehetősebbek igénybe vehetik a móló és a felfelé vezető lépcső között ingázó minivonatot, utána pedig szamárháton vagy emberek által cipelt gyaloghintó-szerűségekben is meg lehet közelíteni a nem túl magasan lévő csúcsot - a "fix" árakon némi alkuval módosíthatunk.

A belépőjegyet odafenn, a templomrendszert körülvevő kerítés bejáratánál kell megváltani, majd jöhetnek a látnivalók! Bár a "civilizált" Európát képviselő portugál katonák annak idején céllövést gyakoroltak a szobrokon, azok még így, megcsonkítva is felejthetetlen látványt nyújtanak, miután a szem hozzászokott a benti félhomályhoz.

Hasznos, ha a vendég előtanulmányokat folytat a hinduizmus témakörében, így az idegenvezető előadásából jobban megérti az összefüggéseket. (A terepen csak szakképzett felügyelettel mászkálhatnak a csoportok.) A komplexum legemlékezetesebb szobra a csarnok végében álló, nyolc méter magas Trimurti, azaz "három arc", amely egy törzsre építve ábrázolja a hindu háromságot: jobbról Brahmát, a "teremtőt", balról Sívát, a "pusztítót", középen pedig Visnut, a "megőrzőt".

Az ezer négyzetméteres, kőbe vájt csarnokban számos további térplasztika látható, nem hiányozhat a közkedvelt elefántfejű isten, Ganésa sem.

Aki felkeresi Elephantát, jól teszi, ha előzőleg feltankol némi innivalóval és elemózsiával, a helyi büfék árai ugyanis az egekben járnak. A beszerzéskor vegyünk banánt is, ez a majmokkal történő barátságkötés lényeges előfeltétele.

Info

Oda-vissza út (Gateway of India - Elephanta Caves) 250 rúpia, a külföldi látogatóknak a belépő is ugyanannyiba (INR 250, kb. USD 5) kerül.

Top cikkek