Guruló Vacak helyett Lala loki Cegléden

Cegléden megint kisvasút jár. Igaz, nem a régi madzagvasút, hanem egy színes, kerekeken guruló "vonat", amely a turistákat viszi körbe húszperces városnéző sétára, de a helyiek többségének is tetszik: utazott már rajta násznép, óvodáscsoport és az idősek otthonának lakói is.

Túraútvonal-hálózat épül a Dél-Alföldön

164 millió forintos uniós támogatással több mint 100 kilométer túraútvonal-hálózat épül a Dél-alföldi régióban, a Maroshát térségében.

Mezítláb a parkban

Homokban lépdelni, sárban, kavicsokon átgázolni, vagy éppen tőzegbe süppedni – mindezt saját egészségünk és persze jókedvünk érdekében egyre több „mezítlábas parkban” tehetjük meg. A Németországból kiindult mozgalom egyre népszerűbb Európában, Magyarországon például Tabajdon hódolhatunk a mezítlábas séta örömeinek.

Ismét töltik a kolbászt Békéscsabán

A csabai kolbász rajongói már most jegyezzék fel naptáraikba a jövő hét végét: október 22. és 25. között rendezik meg a híres fesztivált.

Kitárta kapuit az egri Török fürdő

Immár nemcsak a beutalóval rendelkező betegek, hanem pihenni, gyógyulni vágyó vendégek is használhatják az egri Török fürdőt, amely egymilliárd forintos beruházásból nemrégiben kívül-belül megújult.

 

Oázis a kiskunsági sivatagban

A kiskunmajsai Jonathermál gyógy- és élményfürdő 20 hektáros füves-fás területen fekszik, ezért a legforróbb nyári hétvégéken sem zavarják egymást a vendégek. Az árak barátságosak, a fürdő mellett kemping, motel és egyedülálló, mintegy 500 házból álló üdülőfalu kínál szállást.

Szeptember 26-án lesz a Szüreti Fesztivál, a nyár utolsó nagy rendezvénye a kiskunmajsai Jonathermál gyógy- és élményfürdőben. Ilyenkor fölelevenítik a település régi szokásait: a vendégek szüretelhetnek, szőlőt préselhetnek, paprikát fűzhetnek, lehet szilvalekvárt főzni, tököt faragni - meg persze enni-inni, fürödni, és akinek kedve van, hajnalig táncolni. A kiskunmajsai fürdő évelő rendezvényei közül a legfontosabb a Húsvéti Kempingtalálkozó, a Fürdőmajális, július-augusztus fordulóján a Sör-Fürdő Fesztivál és a már említett Szüreti Fesztivál. Szilveszterkor bálozni lehet, pünkösdkor pünkösdi királyt választani.

Idén ünnepelték meg a fürdő átadásának 25. évfordulóját. Szikora Gyula, a fürdőt üzemeltető Jonathermál Zrt. elnök-vezérigazgatója az évfordulós ünnepségen is megemlékezett róla: a kiskunmajsai gyógyfürdőt az egykori Jonatán Termelőszövetkezet létesítette, miután a korábbi kutatófúrások olaj és földgáz helyett "csak" termálvizet találtak. A jövőbe látó elnököt, dr. Vedres Ferencet sokan kinevették eleinte: hogyan képzeli, hogy majd vendégek jönnek fürdeni a kiskunsági forró homoksivatagba? Azóta körülbelül 500 házból álló üdülőfalu épült a fürdő szomszédságában. A tulajdonosok egy része külföldi - többek között svájciak, németek, osztrákok telepedtek le tartósan, de kiadó ház vagy szoba is szinte mindig található a faluban. Az 1995-ben elhunyt alapítónak ma mellszobra áll az élményfürdő közelében - a mai vezetők minden lehetséges alkalommal megkoszorúzzák.

A fürdő melletti motel épületében 120 személyes konferenciaterem üzemel. Szállodájuk még nincs, de már nagyon tervezik. A kempingben egyszerűbb és összkomfortos faházakban lehet megszállni - a szállóvendégek kedvezményes fürdőbelépőt kapnak. Közvetlenül a ház mellett biztonságosan lehet parkolni.

Kezdetben csak néhány szabadtéri medencét, valamint a ma is impozáns, faszerkezetű, fedett csarnokban található gyógymedencéket és a feszített víztükrű uszodát használhatták a vendégek. A gyógyvíz főként idült gyulladásos mozgásszervi megbetegedésekre és nőgyógyászati problémákra gyakorol jó hatást. Reumatológiai szakrendelést lehet igénybe venni, és bizonyos betegségeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is támogat. Számos egészségügyi magánbiztosító finanszírozza a Jonathermál fürdő gyógykezeléseit. A fürdőkomplexumot három generáció számára tervezték. Ez az ezredforduló környékén teljesedett ki: 2001-ben készült el a 400 négyzetméteres, tízféle attrakciót tudó élménymedence, 2004-ben a sokfunkciós gyermekmedence és a csúszdapark, 2005 óta működik a hullámfürdő. A szabadtéri tóban főként kamasz gyerekek próbálgatják ügyességüket a jéghegy formájú mászókán. Mellette horgásztó - a vidám lárma nem riasztja el sem a halakat, sem a pecásokat. A fürdő hatalmas, 20 hektáros területen fekszik: a legnagyobb tömegben is találhat napos helyet, aki barnulni szeretne és árnyékot a hűsölni vágyó. Bőséges, ízletes és nem drága a büféutca választéka. Helybeli vállalkozók, családtagjaik, alkalmazottaik dolgoznak ott, akik tudják, hogy mennyire értékes megélhetési lehetőség nekik a fürdő, és ez meghatározza a vendégekkel való bánásmódjukat is. A térségben a növekvő verseny miatt is mindent megtesznek a vendégek kényelme érdekében, fejlesztési terveik bejutottak az uniós gyógy-idegenforgalmi pályázat második körébe - noha a Jonathermál fürdő teljes egészében magánvállalkozás, tartják a lépést az önkormányzati támogatást élvező versenytársakkal.

Az árakat a magyar átlagemberek pénztárcája szerint alakították ki. Egy felnőttbelépő 1700, egy gyermekjegy 1400 forint - de érdemes megnézni a részletes árlistát, mert nyugdíjasoknak, családoknak, elővételben vásárlóknak, szállóvendégeknek sokféle kedvezményt kínálnak, és üdülési csekket is elfogadnak.

Info

Megközelíthetőség: az M5-ös autópálya kiskunfélegyházi lejárójától mintegy 20 km.

Részletes információ: www.jonathermal.hu.

Népszerű a csúszdapark és a gyermekmedence
Top cikkek