Speciális horgászhelyek

A Velencei-tó északi és déli oldalán - a sukorói evezőspályán, illetve a Dinnyés-Agárdi horgásztanya melletti csónakkikötőben - két-két akadálymentesített, kerekes székkel is megközelíthető és használható horgászállást alakított ki a Magyar Országos Horgász Szövetség.

A fényt ünneplik Mátészalkán

A helyiek négynapos szórakoztató rendezvénnyel emlékeznek arra, hogy a településen 1888-ban, Magyarországon elsőként gyulladt ki az utcákon az elektromos közvilágítás.

Az erdei vasutat ünneplik Gemencen

Nem csak utazhatnak a kirándulók a gemenci nosztalgia vonaton, vezethetik is a Rezét nevű gőzmozdonyt. A Gemenc Zrt. változatos programokkal ünnepli a több mint fél évszázados erdei vasút napját.

Sárvár: a természet adta kincsek városa

Jól dönt, aki kikapcsolódásra, pihenésre, gyógyfürdőzésre Sárvárt választja. A Nyugat-Dunántúl központjában, gyönyörű természeti környezetben, sokszínű, ezeréves múltú város fogadja a látogatót.

Királyréti családi nap

Hamarosan megszépülnek a kismarosi és kemencei kisvasutak - jövő hétvégén családi nappal várják a Börzsönybe a látogatókat.

 

Óriás gerenda tette múzeummá

Rétimajor a múlt század elején a Zichy grófok tulajdona volt. Magtárral, kovács- és bognárműhellyel, hatalmas lóistállóval. A legutóbbi századfordulótól az Aranyponty Zrt.-é a terület. Meg körülötte - a Sárbogárd-Pusztaegres-Sáregres háromszög közepén - egy bő 800 hektáros, jobbára halastavak vizével borított terület is. A hajdani major épületei - egy, a tavak gyűrűjében csupán egyetlen, gépkocsival is járható úton megközelíthető szárazulaton - ma a halgazdálkodáson kívül, sőt elsősorban, a turizmust szolgálják. A magtárból ökoturisztikai fogadóközpont és panzió, a műhelyekből halászcsárda, az istállóból az ország első halászati múzeuma lett.

Az utóbbi nem ok nélkül szívügye alapítójának, a zrt. vezérigazgatójának. Mert Lévai Ferenc Ercsiben, a Duna partján cseperedett fel, s ha tehette, idejét halászokkal töltötte, igyekezett minél többet ellesni az öregek tudásából, tapasztalatából. Egyik diplomáját is a halak körüli tudományokban szerezte. Amikor a régi majort megvásárolta, az idő pusztította építmények egy részét fel kellett újíttatnia.

- A rogyadozó falú istállót azonban gondolatban már dózeroltattam. Ám akkor az ott dolgozó székely ácsok lebeszéltek róla, mondván, hogy mivel a tetőszerkezet gerendái - köztük egy huszonnyolc méteres óriás - épek, csapolásuk titkát utoljára nagyapáik tudták, meg kellene és meg is lehet tartani. Úgy, hogy frissen aláfalazzák. Így is történt. És lett egy üresen álló, hatalmas épületem, amivel nemigen tudtam mit kezdeni. Aztán hazamentem Ercsibe, és azt tapasztaltam, hogy a régi halászismerőseim és a hagyományos halászat eszközei, módszerei szinte már nincsenek is. Elhatároztam, hogy a rendbe hozott istállóból múzeum lesz. Az ország első halászati múzeuma.

A hatalmas tér közepén soktucatnyi régi halászeszköz. Hat-hét méteres halászcsónak és lyuggatott deszkaoldalú haltartó bárka (egyszerűbb változata a hordó alakú, kis ajtóval zárható fűzfavessző "haltartály"). Evezők és szigonyok serege (a szigonynak egy, de akár nyolc ága is lehet, a Dunán a négyágú volt a leggyakoribb). Háló és vesszővarsák (a leggyakoribb varsa "szerkezete": szárnykaró, szárny, karika, első és második vörsök - azaz a karikához erősített tölcsérszerű hálófonat -, varsavég, hagyás, farkaró). Sok-sok sűrűbb-ritkább szövésű háló (emelő és húzóháló meg az orvhalászok kedvelt eszköze, a kocsikerék ráfjára erősített kenderháló vagy drótfonatú kerítésdarab).

A falon körben a néprajzi fotográfia immár klasszikussá nemesült mesterének, Kunkovács Lászlónak a fotográfiái halásztanyákról, hálókról, csónakokról meg persze a régi-régi mesterséget a legközelebbi múltig mesterfokon gyakorló férfiakról. És Szabó Ottó míves fafaragványai: mintájuk Herman Ottó magyar halászatot bemutató örökbecsű művének megannyi illusztrációja.

A múzeumon kívül is a halászok világa tárul elénk. Az épületek közti tavacskákban vízililiom, a parton suhogó nád meg sás, pompás füzek, egy helyütt félig földbe vájt, náddal fedett sok száz esztendős halászkunyhó mása. S egy mai faépület, a Nádi iskola: keresve sem lehet jobb környezetett találni környezetismeret- meg biológiaóráknak - Rétimajor és környéke elsősorban a több száz fajt számláló madárvilágának köszönhetően szerepel a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékében. Aki pedig mégis inkább a halak szerelmese, de nem enni, hanem fogni szeretné őket, azt szakosított afrikai harcsás, pontyos és "nagyhalas" horgásztavak várják. Némelyik - a melegített víznek köszönhetően - télen is.

Egy nagyobb tó stégjén motorcsónak várja a kirándulócsoportokat. Odébb jól felszerelt wellnessközpont, előtte épített gyerekmedencék és felnőtteknek való fürdőtó. Mellette rózsakert és egyiptomi lótuszok: ha esik, a hosszú nyelű, hatalmas levelek közepe kávéscsészényi vizet is képes megtartani. Az Aranyponty halászcsárda étlapján halgombócleves, rapsicharcsanyárs, bivalyerőleves és pacalpörkölt szürke marhából - e két utóbbi fogás "áldozatainak" társait élve is látni a majortól nem messze dagonyázó-legelésző csordákban.

Minderre - túlzás nélkül - érdemes rászánni egy vagy több napot.

Info

A múzeum nyitva: mindennap reggel 8-tól délután 4-ig.

Belépődíj: felnőtteknek 250 forint, gyerekeknek, nyugdíjasoknak 200 forint.

Turisztikai információk:

06 (25) 509-190 és turizmus@retimajor.hu

Halastavak övezik a majort
Top cikkek