A Fertő tó két partján

A Fertő tó magyar oldalán gyakran találkozni gólyákkal. Fertőrákos körül takaros falvakon át visz az út a part felé.

Erlauer Erlauban

Úgy alakult, hogy pár napot a gyermekkorom színhelyén töltöttem. Dolgom volt - de ennek végeztével sétáltam egyet a városban.

A fényt ünneplik Mátészalkán

A helyiek négynapos szórakoztató rendezvénnyel emlékeznek arra, hogy a településen 1888-ban, Magyarországon elsőként gyulladt ki az utcákon az elektromos közvilágítás.

Az erdei vasutat ünneplik Gemencen

Nem csak utazhatnak a kirándulók a gemenci nosztalgia vonaton, vezethetik is a Rezét nevű gőzmozdonyt. A Gemenc Zrt. változatos programokkal ünnepli a több mint fél évszázados erdei vasút napját.

Sárvár: a természet adta kincsek városa

Jól dönt, aki kikapcsolódásra, pihenésre, gyógyfürdőzésre Sárvárt választja. A Nyugat-Dunántúl központjában, gyönyörű természeti környezetben, sokszínű, ezeréves múltú város fogadja a látogatót.

 

Mörbisch: bicikliút a hajón

Még mindig van valami misztikuma a Fertő tó körüljárásának, pedig már húsz éve szabad az út a magyar turistáknak is ahhoz, hogy a burgenlandi oldalon is megismerjék Európa legnyugatabbra fekvő sztyepptavát és szikterületét. A kistérség egyébként Ausztria legmélyebben fekvő területe a tengerszint feletti 114 méteres "magasságával".

A 320 négyzetkilométernyi, átlagban 1,6-1,8 méteres vízmélység és kétszáz négyzetkilométernyi nádas négyötöde osztrák, a többi magyar területen van. A világörökség partvidéke a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz, illetve az osztrák Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Parkhoz tartozik. Az értékmentés és -gondozás közös. A sétahajóból meg is mutatták) az egykori államhatárt. Harmincöt évvel ezelőtt, háromszáz tonna betonból építettek egy 22 méter átmérőjű szigetet. A határt sárga bóják jelzik A korábbi 14 őrtoronyból hál' istennek már csak egy van mutatóban.

De hagyjuk a közelmúltat: már a pedáns szőlősorokkal díszített ruszti fennsíkról kívánatos panoráma nyílik a tóra, melyen a távoli vitorlák hívogatják a vendégeket, akik nehezen döntik el: előbb betérjenek-e egy pohárkára a szépen kiglancolt település valamelyik vinotékájába, vagy meggyorsítsák lépteiket a tóparti, Fertőrákos felé utolsó osztrák település, Mörbisch am See hajóállomásához.

Utóbbiak jártak jobban, hisz a hetvenperces esti hajókázást a forróságban nemcsak a hűvös szellő tette kellemessé, hanem visszafelé a '72-től működő mörbischi, Európa-hírű vízi színház épületeinek látványa is, melynek deszkáin idén a My Fair Lady története bűvöli majd el azt a 6500 (!) vendéget, akik jegyet váltanak a mindössze 2800 lelkes város nézőterére. Persze már Soprontól látszik: Eisenstadtban (Kismarton) és a térségben a Haydn-évben számtalan rendezvényt tartanak a szupersztárrá vált zeneszerző tiszteletére. A gazdag repertoár szerint mind a 107 szimfóniáját bemutatják. A Szentgotthárd- közeli Jennersdorfban viszont a Holdbéli világ című operáját adják elő világhírű sztárok felléptével.

Rust (Ruszt) előtt vidámpark, a mörbischi hajóállomás mellett - a kerékpárutak találkozásánál - korszerű játszótér áll a gyerekek rendelkezésére. Aztán míg nálunk vonatra, a tó osztrák oldalán hajóra is tehetik a két kerék szerelmesei járművüket. Így hosszabbítják meg Illmitz felé virtuálisan az egyébként sűrű kerékpárút-hálózatot egyik kikötőtől a másikig.

Közben mindenki rácsodálkozik a madárparadicsomi állapotokra, ugyanis a tó 250 madárfaj otthona: a kócsagtól a nyári lúdig, a kőforgatótól a vékonycsőrű víztaposóig, az üstökösrécétől a gulipánig.

A vitorlás mögött a mörbischi vízi színház épületei
Top cikkek