Egy hajóban a Szajnán

A Tachowba való Katka és Iván igencsak megörült, amikor a Szajna-parton sétálva szinte véletlenül rápillantottak az Alma hídi hajóállomásnál elhelyezett elektromos hirdetőtáblára.

Hanzáktól a HafenCityig

Vízpart vagy kultúra? - egy nyári hosszú hétvégét tervezve ki ne morfondírozott volna ezen a dilemmán? A megoldás az 1200 éves Hamburg lehet.

Fadd-Dombori: kinek a nyugalom, kinek a buli

Tolna megyében, a Holt-Duna partján fekszik Fadd-Dombori, az igen kedvelt üdülőfalu.

Kleopátra elámulna

UTAZÁS TOP 50

Komp helyett - kétéltű látványosság

Igazi vízibusz, mert úgy néz ki, mint egy busz, de úszni is tud.

 

Martfű is gyógyhely lett

A nyolcezer lelkes Szolnok megyei település, Martfű, amely eddig főként iparáról volt híres, új lehetőségeket talált az idegenforgalomban: hatvanhét fokos, gyógyászati célokra is kiválóan alkalmas vizük főként a mozgásszervi és bőrbetegségeket enyhíti. A Martfűi Rekreációs Központ hét évvel ezelőtt lett egy magánvállalkozásé. Azóta megnyitották a négycsillagos Martfű gyógykempinget, majd felújították a Kastélyszálló panziót, két évvel ezelőtt pedig termálhoteljüket is.

Idén a rekreációs központ gyógyfürdővel és uszodával bővült. Utóbbi új 33 méteres sportmedencéje négyméteres vízmélységének és háromméteres trambulinjának köszönhetően a búvárokat, a műugrókat és a szinkronúszókat is kiszolgálja. A fedett fürdőben nemcsak a sportuszodai rész, hanem egyéb medencék is megújultak, korszerű vízforgató rendszert és tetszetős külsőt kaptak. Jelenleg két gyógymedence, egy-egy tan-, illetve pancsolómedence is van a fürdőben. Így már nemcsak Berekfürdő, Cserkeszőlő, Szolnok, Mezőtúr vagy Túrkeve lehet célpontja a gyógyüdüléseknek, hanem a korábban inkább cipőjéről és sörgyártásáról híres Martfű is. A fiatal város nem dicsekedhet történelmi emlékhelyekkel. Jól átgondolt fejlesztésekkel azonban létrehoztak egy új települési központot, amely esztétikai és pihenőparkkal, szobrokkal, mesterséges tavakkal együtt látványosan tere lett a városnak. Egy korábbi, hatalmas üres telken az utóbbi években városháza, két templom, pihenőpark és négy köztéri szobor épült. Az épületegyüttes Hild-díjat is kapott az építészeti értékeiért. A háromhektáros, díszfákkal és halastóval tarkított közpark már most is kedvelt pihenő- és találkozóhely, ahol nemcsak a martfűiek, hanem az idelátogatók is kikapcsolódhatnak.

A közeli települések is ígérnek látnivalót: Rákóczifalván macimúzeum, Öcsödön, az iskolában József Attila-emlékhely, Tiszaföldváron földrajztörténeti kiállítás, kicsit messzebb, Kunszentmártonban régi szélmalom, Szarvason az arborétum vagy a Holt-Körösön való hajókázás bizonyulhat hasznos időtöltésnek.

Top cikkek