Új bevásárlócélpont: London

Soha nem gondoltuk volna: Londonban megéri a magyaroknak is vásárolni, kivált a műszaki cikkeket és a luxusárukat.

Bécs: családbarát múzeumok

Óriási piros megafon nőtt ki a falból a bécsi Technikai Múzeum bejárata fölött, hirdetve, hogy érdemes odamenni, mert valami különleges történik.

Boldog 150. születésnapot!

Óriási születésnapi üdvözletet vetítettek ki a brit parlament óratornyára abból az alkalomból, hogy százötven éve kondult meg először a Big Ben.

Catez, a szlovén vízi birodalom

Szlovénia legnagyobb termálfürdő komplexumát igazi meseország veszi körbe, ahol bárki kipróbálhatja például, milyen is a gyerekkora kedvenc kalandregényeinek színhelyén, egy igazi indiánfaluban éjszakázni.

Londonban kétmillió fát ültetnének

A felmelegedés ellen a brit fővárosban kétmillió fa telepítésével lehetne küzdeni Boris Johnson polgármester terve szerint.

 

London: metropolis utazó családoknak is

A brit főváros figyelemre méltó galériákkal és szórakoztató látványosságokkal gondoskodik a nyáron gyermekeikkel együtt érkező turistákról.

A délkelet-londoni Horniman Múzeum nevét alapítójáról, a viktoriánus korban élt teakereskedőről, Frederick John Hornimanről kapta. A sikeres üzletember az 1860-as években bejárta a világot és az imitt-amott összeszedett műtárgyait szerette volna megosztani a nagyközönséggel. Először saját Forest Hill-i házában állította ki kincseit, majd amikor ezt az anyag kinőtte, kifejezetten múzeumi célokat szolgáló épületet terveztetett. Itt a gyermekek érdeklődésének megfelelő természettudományi és kulturális értékeit, hangszereit tette közkinccsé.

Nyolcezer baba van a Museum of Childhood gyűjteményében

Az eredeti Horniman szinte teljesen kicserélődött, míg végül az ezredfordulóra a hozzáadott eklektikus házakból egységes egészet kovácsoltak. Manapság az óratornyos szecessziós épületben az afrikai, latin-amerikai művészet különlegességeit, és a nomád életformát bemutató darabokat csodálhatnak meg a kicsinyek. Talán még jobban értékelik a "rejtett látványosságnak" számító múzeum akváriumát, lélegzetelállító dél-amerikai esőerdőjét, robot állatait és a parkban található miniállatkertet. (100 London Road, London SE23 3PQ, nyitva naponta 10.30-17.30 között, a belépés ingyenes).

 

Múzeumok, amelyeket a gyerekek sem unnak

Ugyancsak a város keleti részén, de a Temze északi oldalán található a Museum of Childhood, a nevében is a gyermekek világának szentelt múzeum. A Viktória és Albert Múzeumhoz tartozó Bethnal Green-i létesítmény nyolcezer darabos babagyűjteménnyel büszkélkedik, kezdve egy XIII. századi fabábutól egészen a Bratz Boyz 2005-ös kollekciójának punk modelljéig. A hatalmas viktoriánus épületben kiállított érdekességek közé tartozik a gyermekgondozás történetét felvillantó tárlat, a vagy hatezer gyermekruhából készült válogatás, a különböző korokat felidéző babaházak és a tedimackók széles választéka. (Cambridge Heath Road, London E2 9PA, nyitva naponta 10 és 17.30 óra között, a belépés ingyenes)

Ha már a játékoknál tartunk, a városközpontban, Fitzrovia kerületben, a Tottenham Court Road tőszomszédságában található egy másik kissé fura attrakció, a Pollock's Toy Museum. A XIX. századi eredetű múzeum a négyezer éves egyiptomi játékegértől későbbi korok csodalámpáiig terjedő kollekcióval szolgál. A két ház összenyitásával kialakult térben optikai, építő- és mechanikus játékok, népművészeti babák, ólomkatonák egyaránt megtalálhatók. (41 Whitfield Street, W1P 1LT, nyitva hétfőtől szombatig 10 és 17 óra között, belépődíj felnőtteknek 3, 18 éven aluliaknak 1,50 font.)

A sok látnivalótól elfáradt kisgyermekeknek jó szívvel ajánlható London egyik legremekebb, stílusosan Diana walesi hercegnőről elnevezett játszótere a Hyde Parkban. A kilenc évvel ezelőtt elkészült gyermekparadicsom közel van a Kensington-palotához, ahol a gyermekszerető hercegnő lakott. Évente közel egymillióan zarándokolnak el ide - óriási kalózhajójával, méretes homokozójával, alakzataival, mászókáival, indián sátraival. (West Carriage Drive, Hyde Park.) Ez a kikapcsolódás jól összeköthető a felnőtt és gyerek számára egyaránt lebilincselő, nyáron naponta 11.30 órakor sorra kerülő őrségváltással a Buckingham-palota előtt. A katonai hagyományok legalább annyira elválaszthatatlanok a szigetországtól, mint a monarchia intézménye.

Top cikkek