Korzika: vadmalacok a szerpentinen

Napóleon állítólag azt mondta, hogy már az illatáról felismerné Korzikát.

Kikötői hangulat

Legalább tízszer elmondta turistahajónk kapitánya, hogy óriási szerencsénk van, mert éppen a hamburgi kikötőben állomásozik a világ legnagyobb konténerhajója. UTAZÁS TOP 50

A Török Saint-Tropez

UTAZÁS TOP 50

Dubrovnik-Durres turistahajó

.

A Titanic hajógyárában

Észak-Írországról elsőre a legtöbb embernek az IRA és az utcai harcok jutnak eszébe - pedig a helyiek már csak békés megemlékezést tartanak a legvéresebb összecsapás évfordulóján.

 

Kenuval közelebb jön a vízi világ

Motorcsónakkal, jachttal, sétahajóval közel sem lehet olyan szerteágazóan és mélyen felfedezni a vízi világot, madarakat, gyíkokat, siklókat, halakat, hódokat vagy épp cickányokat, mint kenuval, kajakkal, netán hagyományos facsónakkal.

A Tisza-tó környéki településeken évekkel ezelőtt rájöttek arra, hogy a "csendes, környezetbarát" túrák sok családot, baráti társaságot vonzanak a térségbe, ezért akár egy-, akár a többnapos barangolásokat is kínálnak, sőt, már a magánkikötők is szerveznek saját túrákat. A tiszafüredi Kormorán kikötőből indulva például eredeti halászladikokkal szakavatott vezetők navigálják az érdeklődőket a Tisza hullámain. Az úgynevezett galériaerdők hűsében, a kisebb-nagyobb csatornák árnyékos zöld alagútján még a nap sem süt olyan bántón, mint a nyílt vízen, ezért kánikulai időben is el lehet indulni a kisebb csatornaleágazókon. A kirándulások a Tiszafüred-Örvénynél lévő Hableány szálló közeléből indulnak, ahol őrzött parkoló is található. Ha valaki nem gondoskodott élelemről az egész napos túrára, annak sem kell elcsüggednie, hisz a szervezők igény esetén elemózsiával töltött piknikkosarakkal érkeznek a helyszínre.

A virágoktól pompázó, madaraktól hangos nyári csónaktúrákon át az őszi madárvonulásig változatos "témakörökben" szervez túrákat a tiszaörvényi Szabics kikötő. Az úgynevezett Tisza-tavat felfedező ötórás átkelőtúrától az egész napos kirándulásokig változatos a kínálat. A csónaktúrák négyfős csónakokkal indulnak, óránként 3600 forintért, amely már az idegenvezetés díját is tartalmazza. Ötvenfős vagy ennél kisebb csoportok komppal is mehetnek, akkor a kirándulás óradíja 24 ezer forint. Kalandvágyóbbaknak kenus ökotúrákat szerveznek, amelynek keretében a Tisza legszebb és a legeldugottabb részeire is eljuthat az utazó. Nyár végén sem áll meg az élet: augusztusban "sulyom", októberben "lombhullatás" túrára várják a jelentkezőket, de akár januárban és februárban is részt vehetnek a téli jégtúrákon.

"A motorcsónak zúgása helyett a madarak csiripelését szeretnéd hallgatni? Kíváncsi vagy rá, mi van a nádason túl? Szeretnél eljutni a Tisza-tó legeldugottabb részeibe is? Jó társaságra vágysz? Tarts velünk egy 1-5 napos kenutúrára, és szerezz velünk felejthetetlen élményeket!" - ezzel a fiatalos lendülettel hirdeti magát a főként ifjú túraszervezőkből verbuválódott Békatutaj Szabadidősport Egyesület, amely a Tisza-tó környékére is szervez kajakos, kenus túrákat. Célcsoportjuk főként az ifjabb korosztály, de akár cégeknek, családoknak is szerveznek egyedi túrákat. Biztosítják a kenut, evezőlapátot, igény szerint mentőmellényt és a közös főzésekhez szükséges eszközöket, de sátorról, hálózsákról, egyéni felszerelésről már a jelentkezőknek kell gondoskodniuk. A meghirdetett túrák eső vagy áradás esetén sem maradnak el, de csak minimum tizenkét fő jelentkezése esetén indulnak.

Info

Kormorán kikötő:

Telefon: (06-59) 350-350

E-mail: info@kormorankikoto.hu

www.kormorankikoto.hu

Szabics kikötő:

Telefon: (06-59) 353-250

E-mail: info@szabicskikoto.hu

www.szabicskikoto.hu

Békatutaj Szabadidősport Egyesület (www.bekatutaj.net)

Kenuval közelebb engednek a vízimadarak is
Top cikkek