Kultúrtúrán Japánban

Gésa, szumó, nindzsa, szusi és teaceremónia. Ezekre a sztereotipikus, de valóban sajátos szavakra gondol a külföldi Japán kapcsán.

Gyulai karnevál, reneszánsz hangulatban

Gyula önkormányzata 2004 óta rendezi meg a Reneszánsz Karnevált, amely immár szezonnyitó hagyománnyá vált a Körös-parti fürdővárosban.

Baden, a Bécsi-erdő szívében

Egyre több bécsi barátom invitál új otthonába - a fővárostól 25 kilométerre, Badenbe.

Sztárnyár lesz a berekfürdői gyógystrandon

A mélyből feltörő 55 fokos barna gyógyvizet a Nagykunság aranyaként tartják számon.

Hűsítő habokból gyógyító vizekbe

A Balatonnál vakációzóknak nem csak az esős, hűvös napokon érdemes ellátogatniuk a közeli gyógyfürdőkbe: Zalakaroson és Hévízen is több újdonsággal várják, egyebek mellett éjszakai mártózásra, koncertekkel kísért fürdőzésre invitálják a turistákat.

 

Birkafőző fesztivál lesz Karcagon, a kunok évében

Igazi alföldi település, ahol a végeláthatatlan síkságot csak a kunhalmok törik meg. A Hortobágyi Nemzeti Park déli határán számos védett terület található, építészeti ipartörténeti emlékei pedig egyedülállóak.

Karcag hamisítatlan mezőváros, határában ősidők óta művelik a zsíros, fekete, acélos búzát termő szántóföldet, míg a szikes területeket legeltetésre használják. Az igénytelen birka jól megél arrafelé, szerepel is minden étterem étlapján. Egykor híres volt Karcag fazekas kézműveseiről, akiknek emlékét a Kossuth-díjas híres mesterről, Kántor Sándorról elnevezett fazekasház őrzi. A város másik híres szülötte Győrffy István néprajzkutató, aki a Nagykun Múzeum névadója. A városháza impozáns épülete szintén említést érdemel. A Kossuth téren van a romantikus stílusú, 1789-ben épült református templom.

A 4-es számú főút felől a Kis-Hegyesbori-dombon emelkedő a kun emlékhely emlékeztet a térségben élők származására. Őseik a XIII. században kerültek Magyarországra. Északról érkezve a 2001-ben állított nagykun millenniumi emlékmű késztet nézelődésre, ahol IV. Béla király és Kötöny kun vezér találkozását keltette életre az alkotó. Ennek szomszédságában találjuk a termál- vizű strandot és a kempinget. A gyógyvíz Karcagon is - akárcsak a Kunság többi településén - gáz- és olajlelőhelyek kutatása közben tört a felszínre, és azóta gyógyítja a mozgásszervi betegeket.

Karcag egyik jelképe az 1858-ban épült és jó állapotban fennmaradt szélmalom. A Vágóhíd utcában található műemlék egykeként maradt viszsza, pedig a technikai forradalom fénykorában 11 ilyen szerkezet őrölte a nagykunság búzáját. Aztán jöttek a termelékenyebb gőzmalmok. Továbbhaladva Tilalmas irányába mindig az egyenes utat válasszuk, mert így érjük el - részben földúton - az építészeti műremeket, a Zádor hidat. Az egykor kilenclyukú kőhíd 1805- 1809 között épült, 21 évvel korábban, mint híres "testvére", a hortobágyi. Funkciója a Hortobány és a Berettyó folyókon kialakult árvizek áteresztése volt, ám egy nagy ár két pillérét elsodorta. Ma már csak ötlyukú a szerkezet, a folyók szabályozásával pedig megszűnt az eredeti feladata.

Építését legenda övezi: tartósságát annak tudták be, hogy a környéken szedett madártojásokkal oltották a rakásához szükséges meszet. Ma a Hortobágyi Nemzeti Park örökségvédelme alatt áll.

A helyi konyha fő étele mi is lehetne más, mint a birkapaprikás. Egykor ezt ették az alföldi betyárok és a az őket üldöző perzekutorok is a helyi Morgó csárdában. Máig kínálják Karcag mindegyik éttermében. A SárgaHáz vendéglőben állandó fogás a tejfölös bableves és a bojtáravató nevű kiadós étel is, ami sertéskaraj velős-májas töltelékkel. A nehéz koszt után igazán jól jön a könnyű kunsági homoki bor, majd megállapíthatjuk: Karcag jóízű város. Június 19.-július 3. között éppen ezeknek a nedűknek lesz kóstolással egybekötött kiállítása a városban, június 20-tól pedig honfoglalás kori lovas nomád tábort rendeznek Kecskeripusztán. A kunok évének nyilvánított 2009-ben azonban az igazi esemény az országos hírű, idén 11. alkalommal, június 26-28. között rendezendő karcagi birkafőző fesztivál, ahol pusztai juhászok és képzett vendéglátósok között dől el, hogy kié a legjobb recept. Ilyenkor a bárányok a kondérokban garantáltan hallgatnak.

Ma már műemlék a karcagi szélmalom
Ma már műemlék a karcagi szélmalom
Top cikkek