Kultúrtúrán Japánban

Gésa, szumó, nindzsa, szusi és teaceremónia. Ezekre a sztereotipikus, de valóban sajátos szavakra gondol a külföldi Japán kapcsán. A Japánba látogató turista a rövid tartózkodása során szereti személyesen megtapasztalni a helyi különlegességeket. Erre módja van akár turistáknak szervezett rendezvények, bemutatók formájában, de a tradicionális kultúra egyéni úton-módon is felfedezhető.

Ez utóbbi kétségtelenül nehezebb, de bizonyos, hogy a "gyümölcs" - például a teaceremónia egy régi templomban, vagy "havas" gyógyfürdő egy japán fogadóban - életre szóló emlék. A kiotói Gion Corner elnevezésű színházban a külföldieknek szánt, angol nyelvű magyarázattal ellátott, egyórás előadás jó áttekintés a japán művészetek alapelemeiről, a kjógen komédiáról, a császári udvari táncról, az ikebanáról és a zenéről, de valahogy mégsem az igazi. Aki ennél többre vágyik, az jobban teszi, ha kíváncsi és kalandra vágyó énjét viszi Japánba, a valódi japán kultúra megismerése ugyanis néha kihívások elé állíthatja a magyar utazót. Itt van mindjárt a teaceremónia zöld teája, a maccsa. A habart, mélyzöld nedű elsőre kesernyésnek, cukrozatlannak és ízetlennek is tűnhet, ráadásul még furcsa, édes babból készült desszert is jár hozzá. A cukros, citromos teához szokott európai egyszerűen elfogadja, hogy ez ilyen, és ezt is meg lehet szeretni. Főleg ha az utazó megismeri a ceremóniát, annak hátterét, és elkezdi értékelni a teáscsésze szépségét. További élmény, ha ezt egy buddhista templomban tesszük meg. Erre Kiotó nevezetességeiben számos lehetőség van, de az is igaz, hogy ott gyakran hiányzik a rituálé alapjainak idegen nyelvű ismertetése. A leghíresebb teaceremónia-iskola, az Uraszenke kiotói központjában azonban nemcsak finom teát, hanem részletes magyarázatot is kapunk a ceremónia több száz éves múltjáról, ha pedig szerencsénk van, akkor még magával a nagymesterrel is találkozhatunk.

Az igazi szusit valószínűleg minden Japánba látogató turista szeretné megkóstolni. A világ legnagyobb halpiacának tartott tokiói Cukidzsi piac környékénél alkalmasabb helyet a szusizásra nehéz találni. Ha jó korán - reggel fél hat előtt - megyünk, akkor elcsíphetjük a legforgalmasabb és legérdekesebb időszakot a piac életében. Tavaly a sok turista miatt korlátozták a tonhalaukciók látogathatóságát, de a hely hangulatáért még így is bőven megéri korán felkelni. Az élmény után pedig a környéken egy jót reggelizni (ne felejtsünk el zárt cipőt vinni, vagy zacskót húzni a cipőre, ugyanis sok a víz a piacon). Kiotóban a japán konyha egy másik remekével, a tofuval ismerkedhetünk meg. A legjobb tofuéttermek a Nanzen-dzsi-templomkomplexum környékén találhatóak, de e sorok írója a volt főváros egy másik templomában, a Tenrjú-dzsiben ette élete legfinomabb tofuebédjét.

Étkezés után jóleshet egy kis fürdőzés. A japán onszenekben, a gyógyfürdőkben erre az ország számos részén van lehetőség. Furcsamód sem Tokióban, sem Kiotóban nincs igazán olyan hely, ahol a látogató felejthetetlen onszenélményt tud szerezni. A fővárostól nem messze található Hakonéban vagy Atamiban azonban a japán stílusú fogadókban, a rjókanokban eltöltött este a borsos ár ellenére is melegen ajánlott. Érdemes olyan fogadót választani, ahol az épületen belül számos, külső és belső medencés fürdő található, ez utóbbi remélhetőleg gyönyörű kilátással. Az onszenek legtöbbjében a férfiak és a nők külön-külön, ruha nélkül fürdőznek. A gyakran negyvenfokosnál is melegebb gyógyvízbe "csobbanás" előtt, a szabályoknak megfelelően feltétlen zuhanyozzunk le.

Gésákat legkönnyebben naplementekor, a kiotói Gion negyed utcáin kaphatunk lencsevégre, de egy, a tradicionális szórakoztató- és társalkodó hölggyel eltöltött este sem elérhetetlen immár a pénzes külföldieknek. Többek között a Lonely Planet útikönyvkiadó Japánról szóló kiadásának szerzője is vállalja, hogy segít öszszehozni egy vacsorát, ahol gésák - Kiotóban geikóknak hívják őket - szórakoztatják a vendégeket. Ezért azonban mélyen a zsebbe kell nyúlni: a zenével, tánccal és játékokkal tarkított estért kétszázezer forint körüli összeget kell fizetni egy fő, háromszázezret négy személy esetén.

Ha valaki az ősi harcosok, a nindzsák vagy a szamurájok nyomába kíván eredni, megteheti a kiotói Eiga Murában, ahol mozidíszletek között élheti át a látogató - elsősorban a gyerekek - a japán szamurájfilmek világát. Ennél hitelesebb, bár még mindig kicsit plasztikus a Nara mellett található Iga-Uenó városka, amely valaha a nindzsák központjaként is szolgált. Ott jelenleg nindzsamúzeum üzemel, de Tokióban is található hasonló (turista)csapda: egy rejtekajtókkal teli nindzsaétterem.

Nemcsak az ősi, a modern japán kultúra is szolgál különlegességekkel. A tokiói Haradzsuku negyedben sétálva a boltok és a furcsa szerelésekbe öltözött fiatalok elénk tárják a progresszív ázsiai divatkultúra egyik bölcsőjét. A korábban elektronikus boltjairól híressé vált Akihabarába pedig egyre inkább a manga képregények és a cselédruhába öltözött pincérlányokkal teli kávézók miatt mennek az emberek.

Japánba utazás előtt érdemes megnézni, hogy az adott időszakban milyen tradicionális fesztiválok lesznek a szigetországban, mivel egy templomi tűzparádé, a gésák hagyományos felvonulása vagy egy utcai taikó dobkoncert is sok élménnyel gazdagíthat. Az interneten tovább böngészve pedig azt is megtalálhatjuk, hogy éppen hol tartanak a külföldiek számára is nyitott zen meditációt, hol tudnak beavatni minket a szakékészítés rejtelmeibe, de azt is, hogy Tokióban, Oszakában, Nagojában vagy Fukuokában lesz-e épp a következő szumónagydíj.

Angol nyelvű honlapok Japánról

Ismertető a japán kultúráról, szokásokról

http://www.japanguide.com/e/e623b.html.

Kiotó és környékének kulturális programjai

http://www.pref.kyoto.jp/visit-kyoto/en/theme/activities/cultural/.

Bevezetés a gésa kultúrába

http://www.kyotosightsandnights.com/.

Fesztiválnaptár

http://www.japanguide.com/event/.

Tradicionális japán fogadó foglalása

http://www.japanhotel.net/ (kedvezményes).

Kedvezményes szállodafoglalás

http://travel.rakuten.co.jp/en/index.html.

A hegyi fürdőzés is része a japán kultúrának
A hegyi fürdőzés is része a japán kultúrának
Top cikkek