Regatta storica Velencében

Hogyan írhatnám le a hangulatot? Az izgatott tömeget, amely azt figyeli, hogy feszítik meg a botanikus kertek előtt a legendás spaghetót, a rajtot jelentő kötelet vagy a cölöpverő gépek zaját, miközben a Sant'Andrea della Zirada-templom előtt a Canal Grande medrébe leverik a paleto nevű oszlopot, amit a hajóknak majd meg kell kerülniük.

Öltöny facipővel

Tulipánok, szélmalmok, sajtok, polderek: már közhelynek számítanak Hollandiával kapcsolatban. Érdemes a kevésbé ismert és látogatott északi országrészbe is utazást tenni.

Európa ínyenc fővárosa

Félúton Bécs és London, Nizza és Koppenhága között - az elzászi főváros Nyugat-Európa igazi középpontja, és erre büszke is.

Ahol Homérosz az Odüsszeiát írta

A törökök által csak az Égei-tenger gyöngyszemeként emlegetett Ízmir egy hajókkal és jachtokkal teli nagy tengeröbölben található.

Korzika: vadmalacok a szerpentinen

Napóleon állítólag azt mondta, hogy már az illatáról felismerné Korzikát.

 

Kelta téboly

Ez maga az őrület - mondja révült arccal mellettem egy fiatalember, a lorienti kelta fesztivál záróeseményén. Aki látott már valaha ír táncegyüttest, az talán el tudja képzelni, milyen hangulata lehet egy olyan rendezvénynek, ahol 11, kelta gyökerekkel rendelkező népcsoport mutatja be autentikus táncait, zenéit, népviseletét. Bretagne Lorient nevű városában a 70-es évek óta rendeznek nemzetközi kelta fesztivált: akkoriban lazult az addigi szigor - a bretonok ugyanis sokáig nem használhatták anyanyelvüket.

Ha a gyerekek az iskolában bretonul beszéltek, azzal szégyenítették meg őket, hogy facipőt akasztottak a nyakukba - így a 70-es évek elejére egy egész generáció maradt ki a nyelvhasználatból. Akkortól kezdve azonban számtalan kísérlet született, hogy újjáéleszszék ezt a kultúrát: úgynevezett Diwan iskolák jöttek létre, ahol óvodás kortól kizárólag breton nyelven folyik az oktatás, számítógép segítségével új szavakat alkottak, népzenei együttesek alakultak, ünnepi alkalmakkor ismét divatba jött a népviselet.

A hagyományok felelevenítésének része a kelta fesztivál, amelyre évek óta száz- és százezrek érkeznek az Atlanti-óceán partján fekvő városba, hogy megnézzék a breton zenészek felvonulását, az ír táncosokat, a skót dudásokat, a népviseletbe öltözött walesiket, cornwalliakat, vagy asturiaikat. Ha röviden jellemezni kellene a fesztivál hangulatát, akkor az önfeledt öröm kifejezés illene rá a legjobban.

Az utcákon végigvonuló, tradicionális kosztümökbe öltözött zenészekhez nők és férfiak, öregek, gyerekek és fiatalok csatlakoznak, boldog mosollyal ropva a hol méltóságteljesen lassú, hol pergő ritmusú, szenvedélyes táncot. A teraszokon egymást követik a spontán élőzenei koncertek, másutt különféle fúvós hangszerek, dudák és a sajátos kelta bagadou versenyeznek egymással. A tömegg nem annyira az elengedhetetlen almabortól, hanem az élményektől megittasulva, mámorosan mulat.

A fergeteges hangulatú fesztivál néhány év alatt olyan hírnévre tett szert, hogy mára a kelta kultúra legjelentősebb eseményévé vált. A résztvevőket a közös gyökereken kívül erős identitástudatuk, a nemzeti tradíciók megőrzésének és továbbadásának vágya hozza a városba. Bretagne egyébként a legjobb példa arra, hogy a kultúra milyen hatalmas gazdasági vonzerő lehet.

z, hogy a bretonok milyen elszántan küzdenek múltjuk megőrzéséért, azt eredményezte, hogy a sajátos arculatú régió jelentős turisztikai központtá vált, és a fesztivál látogatói megnézik Bretagne más nevezetességeit is. Lorientben található egyebek közt a XX. század legnagyobb tengeri erődítménye: a második világháború alatt a városban volt a tengeralattjárók bázisa. Mindenképpen megér egy kirándulást a bresti hadikikötő és arzenál is, csakúgy, mint Saint-Malo. A kalózok egykori menedékhelyén ma Európa egyik legérdekesebb tengeri akváriuma vonzza a látogatókat, akik egy tartályban le is merülhetnek a tengeri élőlények közé. Nantes-ban, Verne Gyula szülővárosában pedig megtudhatják, mit is tartottak olyan vonzónak a "Time" magazin újságírói, hogy Európa legélhetőbb városának nyilvánították.

Mesés látvány Mont Saint-Michel ezeréves apátsága a kerengővel, kolostorral, lovagteremmel. Bretagne a mítoszok földje is. Akit érdekel a kelta fesztivál, azok közül sokan elzarándokolnak a Grál-legendát idéző Brocéliande erdőbe, és biztosan megnézik a több ezer éves carnaci misztikus megalittömböket, melyhez hasonló Európában csak Stonehenge-ben látható.

Kelta zászlók alatt vonulnak a fesztiválozók
Kelta zászlók alatt vonulnak a fesztiválozók
Top cikkek