galéria megtekintése

Zuckerberg majdnem elvitte a show-t a Samsung elől

A Samsung saját bevallása szerint a világ és minden idők legjobb mobilját akarta bemutatni a barcelonai Mobil világkongresszus előestéjén, de a bemutató olyan jól sikerült, hogy végül a majdnem Facebook alapítójáról, Mark Zuckerbergről szólt minden.

Immár szokásos, hogy a mobilkommunikációs ipar aktuális nagyágyúi, akik hatalmas pénzeket költenek arra, hogy gigászi standokon mutathassák be a világnak legújabb fejlesztéseiket a Mobile World Congress nevű óriásrendezvényen, még egy kicsit a zsebükbe nyúlnak, és már a rendezvény nyitónapja előtt bemutatják éppen aktuális slágertermékeiket. Nem, ez nem öncélú ökörség. Így ugyanis már a nyitónapon mindenki az új készülékekről beszél, s nem hangzik el az a mondat, hogy várjuk a Samsung, az LG vagy épp a Huawei bejelentéseit.

A Samsung újdonságai
A Samsung újdonságai
Albert Gea / Reuters

Vasárnap délután és este ez a három cég rukkolt elő a legújabb fejlesztéseivel. Az LG G5 a koreai cég új csúcsterméke, azért különleges, mert szembe megy az csúcsmobiloknál eddig megszokott összeszerelési eljárással - anno az Apple vezette be, hogy a készülékből még az akkut sem lehet kivenni - és nem csak, hogy kivehető az akksi, de a készülék bizonyos értelemben egy legó. Képkészítő vagy éppen hangszóró-szerű kiegészítőket úgy lehet csatlakoztatni a telefonhoz, hogy azok tulajdonképpen annak részeit képezik majd. Ezt hívják úgy, hogy moduláris telefon. Hogy ki gerjed rá, az közepesen világos, de biztos nagy szám, mert a Google is hasonló fejlesztést tökéletesít éppen. Ja, a telefon másik extrája, hogy a kijelző sosem kapcsol ki, legalábbis az időt és néhány más információt folyamatosan mutat.

 

Hatalmas akksi és belső "légkondi"

Na ez a Samsung Galaxy S7 és az S7 Edge egyik menő új funkciója is, s mint DJ Koh, a cég mobil üzletágának elnöke elmondta, ez azért nagy szó, mert a képernyő-fejlesztés most jutott el oda, hogy a kijelző tulajdonképpen alig fogyaszt valamit, ha csak fekete hátteret kell megjeleníteni. Vagyis, az idő és a nem fogadott hívások kijelzése nem kerül túl sok energiába. Kissé árnyalja a képet, hogy azért a készülékbe 3000 és 3600 milliamperórás, óriási kapacitású akkumulátort tettek, szóval, lehet, hogy a picinél mégis többet fogyaszt valamivel. Ez majd a tesztjeink során kiderül.

Az új Samsung Galaxy S7 és S7 Edge belseje amúgy brutális, erősebb, mint néhányunk asztalán a számítógép vagy a laptop: a processzor harminc, a grafikus chip pedig több, mint hatvan százalékkal tud többet, mint a korábbi csúcsmodell, az S6 esetében. A hatalmas akkumulátor és a vele együtt járó komoly teljesítményfelvétel persze kikerülhetetlen hőtermeléssel jár, aminek ellensúlyozására egy belső "légkondi" rendszert építettek be a telefonba. Ez valójában a levegő és jelképes mennyiségű folyadék áramoltatását jelenti. Erre azért is szükség van, mert a telefon másik erőssége a játékok futtatása, ami szintén komoly melegedéssel jár. A víztől természetesen nem kell félni, a mérnökök sem féltek, ráadásul a telefont úgy tervezték, hogy vízbeejtés, vagy leöntés esetén harminc másodpercig nem folyik be a telefon belsejébe, így a csúcsnotebook árú telefon nem megy tönkre az első baleset során.

Fénykép sötétben?

A Samsung legmenőbb funkciója a dual pixel alapú beépített kamera, ami lehetővé teszi, hogy sötétben még jobb képeket készítsen a telefon. Ezt egy új technológia teszi lehetővé, aminek lényege, hogy a profi fényképezőgépeknél is jobb a rekesz mérete (f1.7, vagyis még több fényt enged rá az optika mögötti érzékelőkre. A legprofibb hagyományos fényképezőgépeknél ez f1.8 szokott lenni.) Valamint, hogy a képet elkészítő szenzor pixelei is nagyobbak, valamint több van belőlük, A bemutatón prezentálták is a képek minőségét mondjuk egy iPhone 6S-sel összehasonlítva. Valahogy így néz ki, bár a kép a sötétben pont egy iPhone 6S-sel készült....

Fotó: Varga G. Gábor / Népszabadság

Ami a képeket illeti, a telefon immár panoráma-módban is tud mozgóképeket készíteni, a játékosok pedig bizonyára örülnek annak a lehetőségnek, hogy a folyamatban lévő játékról akár képernyőfotót, de ami még ennél is jobb: videót is tud gyártani a felhasználó, hogy azt a közösségi médiában közzé tegye.

Zuckerberg, a showgyilkos

A Samsung hisz a virtuális valóságban, s ennek bizonyítására meghívta Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját. Aki kis híján elvitte az egész show-t, mert a mintegy négyezer újságíróból és legalább ennyi partnerből álló közönség harmada azonnal a pódiumhoz futott, hogy fényképet készíthessen a Facebook alapítójáról. Talán egyetlen hollywoodi celeb sem váltott volna ki ekkora őrületet, a Twitter-hírfolyamban hirtelen elkezdett dominálni Zuckerberg megjelenésének híre. Hogy miről beszélt ezalatt, az szinte senkit nem is érdekelt. Végül a rendezőknek kellett helyükre küldeniük az átszellemült újságírókat.

Zuckerberg nagyszínpados fellépése
Zuckerberg nagyszínpados fellépése
Albert Gea / Reuters

Zuckerberg egyébként azért lophatta el a Samsung Show-ját, mert a Facebook egyik cége, az Oculus fejlesztette ki az a Gear VR nevű virtuális valóság sisakot, amely a legnépszerűbb az összes ilyen közül. Ezt felvéve az ember ki tudja zárni, amit lát, tehát egy másik valóságba lép, ennek segítségével mutatták be a fentebb említett telefonokat is. De a VR sisak kiválóan alkalmas játékra is. Az Oculus sisakjába egy Samsung Galaxy S6 vagy S7 telefont kell tenni, az biztosítja a képet. Zuckerberg arról beszélt, hogy csak a Samsung tud olyan kijelzőt gyártani, amely legalább olyan gyorsan, vagy még gyorsabban tudja megjeleníteni a képeket, mint ahogyan az emberi szem érzékel, így teljesen alkalmas lesz a virtuális valóság létrehozására.

A Facebook egyébként hisz a műfajban, erre is fejlesztenek alkalmazásokat, Zuckerberg szerint erről fog szólni a nem is olyan távoli jövő közösségi médiája. A Gear VR-t egyébként a Samsung ajándékba adja azoknak, akik előrendelik a Galaxy S7 valamelyik modelljét. Ez március 11-ig, a hivatalos forgalmazás indulásáig érvényes.

Újságírók egy másik valóságban
Újságírók egy másik valóságban
Albert Gea / Reuters

Drága tablet a Huaweitől

A Huawei ma már nem az olcsó mobilok gyártója. Legújabb fejlesztése, a Matebook nevű tablet abszolút a csúcskategóriás termékek árában van, hétszáz és 1600 dollár között, kiviteltől függően. Igaz, minden elképesztő minőségi benne, nagy a teljesítmény, apró a méret, mindössze hét milliméter vastag a nagy teljesítményű számítógépeket megszégyenítő táblagép, amelyhez további száz dollárért lehet vásárolni egy apró, de ergonomikus billentyűzetet és akár dokkolót is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.