galéria megtekintése

Vörös törpe ragyog a kivételes bolygó felett

3 komment


Ötvös Zoltán

Föld méretű bolygót fedezett fel a NASA a Kepler űrtávcső segítségével, ami ráadásul csillagának lakható zónájában fekszik, azaz nem kizárt, hogy létezhet rajta élet.

Az élet lehetőségéhez olyan nem mellékes körülménynek kell teljesülnie, hogy legyen rajta víz, mert ha van, akkor a számítások szerint az folyékony halmazállapotú. És az sem árt, ha kőzetbolygóról van szó – jelenleg még ebben sem lehetünk biztosak.

„Ez az első ilyen bolygó” – állította Elisa Quintana csillagász, a SETI Intézet és a NASA Ames Kutatóközpont munkatársa, aki arra is figyelmeztetett, hogy a tőlünk roppant távolságra létező földméretű exobolygóról meglehetősen keveset tudunk.

Felfedezését annak köszönhetjük, hogy csillaga előtt elhaladva parányi fénycsökkenést okozott, amit a Kepler-űrtávcső felvételein a szakemberek észlelni tudtak. Jelenleg földi távcsövekkel próbálnak pontosabb adatokat nyerni a távoli bolygóról. Annyit már most tudni lehet, hogy biztosan csillagának lakható zónájában fekszik.

 

„Azt nem tudom, hogy a bolygó lakható-e” – fogalmazott Steve Howell, aki szerint azt sem lehet tudni, hogy van-e légköre. A lényeg, hogy egy másik csillag lakható zónájában földméretű exobolygót találtak és nem kell nagy jós tehetség annak kijelentéséhez, hogy hamarosan sokkal közelebb is találunk ilyen naprendszert.

A Földtől 500 fényévre talált az első élet lehetőségét rejtő bolygót
A Földtől 500 fényévre talált az első élet lehetőségét rejtő bolygót
NASA / Fotó

A feltételezések szerint a Kepler 186f kódjelű kőzetbolygó (ha valóban kőzetből áll) nem olyan forró, hogy elpárologjon róla a víz és nem olyan hideg, hogy mindent jég borítson. Eddig is találtak már bolygókat más csillagok lakható zónájában, de azok jóval nagyobbak voltak a Földnél, ami pedig földméretű volt, olyan közel volt napjához, hogy azon kizárt bármiféle élet előfordulása.

Ez a különleges bolygó, a Kepler 186f, egy törpecsillag körül kering tőlünk 500 fényévre. Nem egyedül, négy másik bolygó társaságában.

A Science folyóiratban megjelent közlemény szerint a bolygó 129,9 földi napnak megfelelő keringési idővel tesz meg egy fordulatot. Nem mellesleg sokkal közelebb van csillagához, mint a Föld a Naphoz, mégis annak lakható zónájában fekszik, mert az ő csillaga egy M típusú vöröstörpe, amelynek mérete és a tömege is a mi Napunk fele. (Nagyjából olyan távolságra van, mint a Merkúr a Naptól.)

A NASA ábráján a két bolygó egymáshoz viszonyított mérete látszik, valamint helyük a naprendszerszerükben
A NASA ábráján a két bolygó egymáshoz viszonyított mérete látszik, valamint helyük a naprendszerszerükben
NASA / Fotó

A Kepler-űrtávcsövet 2009. március 6-án indították, majd a műszerek kalibrálása után másfél hónappal elkezdte a megfigyeléseket. A távcső fő feladata a Naprendszeren kívüli bolygók, az úgynevezett exobolygók keresése. Ezek közül azok érdeklik a csillagászokat, amelyek pályája a lakható zónába esik. Ehhez a Kepler egyidejűleg több mint százötvenezer csillag fényességét mérte. Azt próbálták érzékeny műszereivel észrevenni, amikor egy bolygó keringése közben áthalad a csillag előtt, ami a csillag látható fényének csekély elhalványodását okozza – így vették észre a Kepler 186f exobolygót is.

Tavaly nyáron egyébként úgy tűnt, hogy az űrtávcső sorsa megpecsételődött, mert miután a második lendkereke is meghibásodott, nem gyűjtött több adatot. Bár a sorsa igen kétségesnek tűnt, tavaly év végére körvonalazódni látszott, hogy hogyan lehet mégis megmenteni a NASA második legnagyobb űreszközét a korai kikapcsolástól. A K2 fedőnevű, új küldetés során a Nap sugárnyomásával szemben egyensúlyozva tartja magát egy adott égterület felé fordulva a Kepler.

A tervek szerint 2018-ban indítják útnak a James Webb Űrteleszkópot (JWST), amelynek különleges infravörös kamerája ideális eszköze lehet a távoli bolygók légkörének, időjárásának tanulmányozására. Marcia Rieke csillagász szerint a James Webb űrteleszkóp nem kimondottan az exobolygók kutatására épült, de ez egy „rugalmas obszervatórium”, ami nagy valószínűséggel észleli az árulkodó életnyomokat – víz, széndioxid, metán és más anyagokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.