galéria megtekintése

Egész óceánra bukkantak a Szaturnusz egyik holdján

1 komment


Ötvös Zoltán

A tudósok régóta gyanítják, hogy a Szaturnusz hatodik legnagyobb holdján, az Enceladuson a szilárd mag és a felszínt borító jégkéreg között folyékony víz lehet.

Az amerikai űrügynökség, a NASA tudósai arról számoltak be, hogy a sejtés beigazolódott, valóban van víz az Enceladuson, sőt az egész holdat vastagon beborítja.

A külső jégköpeny (ice crust) fedi el az Encladus kőzetmagját (rocky core) burkoló óceánt (global ocean). A déli pólus köryékén található gejzírek (active jets) is a víz jelenlétéről árulkodtak. A képen a kérgek vastagsága nem méretarányos.
A külső jégköpeny (ice crust) fedi el az Enceladus kőzetmagját (rocky core) burkoló óceánt (global ocean). A déli pólus környékén található gejzírek (active jets) is a víz jelenlétéről árulkodtak. A képen a kérgek vastagsága nem méretarányos.
NASA/JPL-Caltech/GSSR.

Az Icarus folyóiratban most megjelent felfedezés a Cassini űrszonda felvételeinek elemzésén alapul. (Az űrszonda 2004 közepe óta kering a Szaturnusz körül.) A kutatók hét éven keresztül figyelték meg nagy felbontású képeken a kéreg mozgását. Ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a jégkéreg nem kötődhet a szilárd kéreghez, hanem szabadon mozog. Erre egyetlen magyarázat létezik: meglehetősen vastag víz hullámzik a szilárd mag és a jégkéreg között.

 

A Cassini űrszonda 2005-ben többször is az Enceladus közelében repült el. Egy évtizede felszálló vízpárát azonosított a hold déli-sarki régiójában. Ez a felfedezés, valamint az, hogy felszálló hőt is sikerült kimutatni, és hogy a déli-sarki régióban nagyon kevés a becsapódási kráter, mind arra utalt, hogy az Enceladus geológiai szempontból ma is aktív.

„Nagyon nehéz feladattal álltunk szemben. Éveken keresztül elemeztük a felvételeket, a tapasztalt jelenségre bonyolult számításokkal próbáltunk magyarázatot találni. Az eredmény több tudományág összefogásának eredménye"

– nyilatkozta Peter Thomas, a Cornell Egyetemen dolgozó Cassini képfeldolgozó csapat tagja, a cikk vezető szerzője.

Fotó: NASA/JPL-Caltech

 Más holdakról is feltételezik a Naprendszerben, hogy a felszínt borító jég alatt a víz folyékony állapotban lehet.

Ezek közül az egyikről – a Jupiter negyedik legnagyobb holdjáról, a híres Europáról (hamarosan egy NASA űrszonda látogatja meg ezt az égitestet) – már tudjuk, hogy a jég alatt a teljes felszínt óceán borítja.

De az Enceladus sokkal izgalmasabb az Európánál, mert a feltételezések szerint a holdat alakító geológiai folyamatok olyan körülményeket teremtettek, amelyek kedvezhetnek az élet kialakulásának. Ha pedig kedvezőek a feltételek, akkor akár élet is kialakulhat(ott) a holdi óceánban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.