galéria megtekintése

Védi a fiúkat is a rákot okozó vírustól

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 18. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

A humán papillomavírus elleni védőoltás felfedezőjeként Ian Frazer az Európai Feltaláló Díj múlt heti átadásán – úgy 50 ezer, interneten leadott szavazattal – közönségdíjat nyert. Sokan úgy érezték, hogy korunk egyik legsikeresebb oltáskutatójának a szakmai zsűri díját is el kellett volna nyernie.

– Nem szomorú, ha arra gondol, hogy a humán papillomavírus és a méhnyakrák közti ok-okozati összefüggés 1984-es felfedezője, Harald Zur Hausen 2008-ban Nobel-díjat kapott, a valódi védelmet jelentő vakcina több mint húsz évvel későbbi előállítójának pedig csak az Európai Találmányi Díj jutott?

– Az első, rákot okozó vírus felfedezése természetszerűleg Nobel-díjat ért, de tudományos eredmények gyakorlati célú továbbgondolásáért ritkán osztanak érmet Stockholmban. Lehet ennek vitatni a jogosságát, de ettől még ez a helyzet. Mi nem tudtuk volna kifejleszteni a vakcinát Zur Hausen felismerése nélkül, ám hami nem tettük volna meg, mások biztosan eljutottak volna idáig.

– A sikerig vezető út nem volt egyszerű, ráadásul most szintén elismert társa, Jian Zhou nem érhette meg a mai napot, hiszen 1999-ben, 42 évesen, elhunyt.

 

– Mindketten érdeklődtünk a HPV iránt, bár más-más okokból. A HPV nagyon labilis vírus, ezért nem lehetett laboratóriumi körülmények között tenyészteni, hogy legyengített élő vírusból állítsuk elő a vakcinát. Sokat szenvedtem a kudarctól. Szóba kerültek ugyan a vírusszerű részecskék, amelyek tartalmazzák a kórokozó felszíni fehérjéit, de nem tudtuk, hogyan állítsuk elő ezeket. Már majdnem feladtuk, mert semmi sem működött. Ekkor jött a Cambridge-ben dolgozott Zhu, akinek nagy gyakorlata volt a klónozásban. Egy év múlva, 1991-ben sikerült a vírus felszíni fehérjéit egy sörélesztőből alkotott vírusszerű részecskére illeszteni, ami végül 30-80-szor több antitesttermelést váltott ki az emberi szervezetből, mint a természetes kórokozó.

– A Queenslandi Egyetem kutatójaként egyértelmű volt, hogy szabadalmaztatják a vakcinát?

– Már akkor, amikor először lefotóztuk a részecskéket, azonnal mondtam, hogy szabadalmat csinálunk belőle. Korábban ugyanis az iparban megtanultam, egy szabadalom megvéd attól, hogy az eredményt ellopják és más fejlesszen terméket belőle. Ezért publikálásra is csak később nyújtottuk be.

Frazer új korszakot nyitott a megelőzésben
Frazer új korszakot nyitott a megelőzésben
Dario Pignatelli / Reuters

– Bár a siker magáért beszél, a védőoltás ellenes téveszmék harcos hívei mégis időről időre támadásokat intéznek a vakcina és ön ellen.

– A két gyártó által forgalmazott vakcina az összes méhnyakrák 70 százalékát okozó 16-os és 18-as HPV-törzs ellen védelmet nyújt, de az egyik termék a genitális szemölcsök 90 százalékáért felelős 6-os és 11-es törzs ellen is. Az emberek azonban az olyan láthatatlan betegség esetében, mint a fertőzéstől számítva gyakran csak 20-25 év múlva jelentkező méhnyakrák, nem érzik a vírus veszélyességét, pedig az évente negyedmillió embert halálát okozza.

Ha olyan kórról lenne szó, amely a fertőzés után egy héten belül gyilkolna, mindenki azonnal oltásért kiáltana, bár manapság általában is nagy egyes helyeken az oltásellenesség. A HPV meg különösen érzékeny ügy, mert szexuális együttlét közben fertőz. Sokan azt hiszik, hogy ha beoltatják gyerekeiket, ezzel előbbre hozzák, megkönnyítik azok nemi életét. Pedig a gyerekek szexuális élete a vakcinától teljesen függetlenül elindul. Viszont látni kell, hogy a tiltakozó akciók túlnyomó részét igen kisszámú csoport indítja.

– Mivel a HPV felelős a férfi nemi szervek daganatainak feléért és végbélrákot is okozhat, az oltást több országban férfiaknak is javasolják.

– Ausztráliában a fiúk is megkapják az oltást, méghozzá az egészségbiztosítás támogatásával. Nálunk az immunizáció a lányoknál annyira sikeres, hogy a vírus már gyakorlatilag eltűnt a lakosságból. Egyébként az ausztrál egészségügyi kiadásokra nem a méhnyakrák, hanem a genitális szemölcsök kezelése jelentette a nagyobb terhet.

– Tavaly arról szóltak a hírek, hogy egy terápiás védőoltást is kifejlesztett, mely a már megfertőzöttek kezelését szolgálja.

– Valóban kifejlesztettünk egy olyan oltást, amely a már meglévő HPV-fertőzés, valamint a genitális szemölcsöket okozó herpesz ellen hat, csak nehéz a tesztelése, mivel egyszerűen nincsenek már ilyen betegek. Emiatt, bár elvégeztük a klinikai teszteket és biztos a vakcina hatékonysága, lógó orral mentünk a gyártó céghez, hogy elkéstünk a piacra hozatallal. December óta van viszont olyan továbbfejlesztett védőoltás, amely kilenc újabb HPV-törzs ellen is véd.

– Négy éve bőrrák ellen tervezett oltást készíteni. Azzal mi a helyzet?

– Ez még mindig fejlesztési fázisban van, de nem védőoltás lenne, hanem terápiás módszer. Húszféle vírusról tudjuk, hogy kapcsolatba hozható rosszindulatú bőrdaganatokkal. Mi a nem melanoma típusú, leggyakrabban előforduló laphámrák elleni vakcina klinikai vizsgálatát végezzük, s 2020 előtt szeretnénk forgalomba hozni.

Névjegy

Ian Frazer (62) skót születésű ausztrál immunológus, aki a kínai Jian Zhouval együtt a Queenslandi Egyetemen kifejlesztette a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást. Később az Év embere lett Ausztráliában, majd az Élő Nemzeti Kincs címet is megkapta. A vakcinából 2006-os piacra kerülése óta 125 millió adagot használtak fel és a WHO ajánlásával 120 országban használják 9-25 év közötti lányok számára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.