galéria megtekintése

Új alakváltó anyagból gyúrhatják a valódi Bigyó felügyelő karjait

0 komment

Ny. M.

Pillanatok alatt tengeralattjáróvá alakulhatnak a levegőben repülő drónok egy új alakváltó anyagnak köszönhetően, amit az amerikai légierő számára fejlesztenek, de hosszabb távon utat nyithat a hibrid robotok előtt.

Az amerikai légierő által támogatott kísérletek során a New York-i Cornell University mérnökeinek sikerült előállítani egy újfajta anyagot, ami részben szilikonból, részben fémből áll, és 62 fok az olvadáspontja. Ennek köszönhetően olyan miniatűr automata repülőgépeket tervezhetnek a jövőben, amelyek mindkét anyag tulajdonságát hasznosíthatják. Egy olyan drónt terveznek, amely a levegőben  is tud repülni, majd - a Transformerhez hasonlóan - tulajdonságait megváltoztatva, alámerül a vízben anélkül, hogy összetörne.

A Live Science cikke szerint az új kompozit anyag alacsony hőmérsékleten szilárd fémként viselkedik, felhevítve viszont megolvad, és egy habszerű anyaggá változik, ami a szilikonhoz hasonlóan puha és rugalmas. Ekkor tehát az új anyag hajlékonnyá, összecsavarhatóvá válik, és akkor is megőrzi az alakját, amikor újra lehűl. Amikor pedig újból felhevítik, a kompozit visszanyeri eredeti alakját, anélkül, hogy veszítene szilárdságából. A technológiát alakváltó szárnyak építéséhez használná fel a légierő kisebb repülőgépeihez.

A matéria struktúrájának köszönhetően nem csak alakot tud váltani, de újra összeállni - önmagát gyógyítani is képes. Ha két felhevített darabot egymás mellé raknak, az olvadt fém egyesíti a két részt.

 

Az új anyag meglehetősen tartósnak tűnik, egymás után ötször hevítették fel, majd hűtötték le újra anélkül, hogy vesztett volna szilárdságából, illetve rugalmasságából - magyarázta Ilse Van Meerbeek, kutatásvezető, a Cornell gépészmérnöke.

A kompozit anyagot a repülőgépgyártás mellett az úgynevezett szoft robotikában is felhasználhatják. Az egyik kísérletben egy csápszerű nyúlványt hoztak létre a hibrid anyagból, ami felmelegített állapotában szabadon mozgott, majd lehűtve szilárddá vált. Ennek segítségével olyan robotkarokat fejleszthetnek, melyekkel rendkívül törékeny, de nehéz tárgyakat tudnak megfogni, illetve megemelni.

A távlati cél olyan sokfunkciós sebészeti eszközök létrehozása, amelyek a Bigyó felügyelőhöz hasonlóan, szükség szerint változtathatják formájukat és szilárdságukat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.