galéria megtekintése

Túl napos oldal

18 komment


Palugyai István

A múlt hét végén egyes német nagyvállalatoknak azért ütötte pénz a markát az elektromos művektől, mert fogyasztottak, vagyis használták a megtermelt áramtartalékot. A helyzet a megújuló energiák felfutása következtében keletkezett többlet miatt állt elő, amely túlterhelte az országos hálózatot.

Elképesztő helyzet, amelyet néhány éve még elképzelni sem tudtunk. A múlt évben már a szél- és napenergia fedezte a német áramfogyasztás 22 százalékát. A zöldáram zuhanó ára sok helyen már versenyképesnek mutatkozik a fosszilis energiahordozókból, azaz a szénből, gázból, kőolajból termelt elektromossággal. Ez nem csak a németeknél van így. A makacsul a hagyományos forrásokat támogató Amerikában is szokatlan dolgok történnek. A kőolajban gazdag Texasban akkora volt a túltermelés szélenergiá­ból, hogy az áramszolgáltatók éjszakánként ingyen ­adták terméküket a háztartásoknak. A tiszta energia olcsóbbá válik, a fenntarthatóság hívei fellélegezhetnek: a fosszilis energiahordozók napjai meg vannak számlálva.

A hűvös Berlintől 150 kilométerre délkeletre már 2009-ben megnyílt egy 210 futballpályányi napelemfarm. Nálunk csak focipálya épült...
A hűvös Berlintől 150 kilométerre délkeletre már 2009-ben megnyílt egy 210 futballpályányi napelemfarm. Nálunk csak focipálya épült...
Fabrizio Bensch / Reuters

A helyzet azonban nem olyan egyszerű. Ha egy napenergiába befektető cég nyereségre tör, drágábban szeretné eladni a megtermelt elektromosságot annál, mint amennyibe az előállítása került. Ha időben lépett és első a piacon, ez sikerülhet is neki. Ám ha egyre többen szeretnének megélni a napenergiából, akkor verőfényben hamar túlkínálat lép fel, és az ilyen, tárolásra alkalmatlan energiát a termelők már nehezen tudják eladni. Le kell menni az árral, ha egyáltalán lesz rá kereslet, miközben a fosszilis energiaforrást használó konkurencia könnyen tudja csökkenteni a termelést, és versenyképes marad.

 

A piacon azonban a legtöbb országban nincs ilyen szabadság. A kormányok a legtöbb helyen támogatják a zöldáramot (nem úgy, mint nálunk, ahol egy e heti adat szerint tavaly a legkisebb, 3,2 százalékos zöld­energia-arányt értük el az áramtermelésen belül az unióban, s a helyzet az idén tovább romolhat), és így sok termelő cég garantált áron adhatja el a szolgáltatóknak. Erre akkor is lehetőségük van, ha túl sok termelődik belőle. Persze ilyenkor, ahogy Németországban is történt, furcsa megoldások születnek.

Csakhogy az ilyen támogatások nem folytathatók a végsőkig. A briteknél máris csökkentették a szubvenciót, pedig ott a megújuló energiák az ország áramfelhasználásának csupán három százalékát fedezik. A helyzet egész egyszerűen veszélyeztetheti a zöldforradalmat.

Ilyenkor kellene segítenie az innovációnak. A ­zöldáramtermelés költségeinek további ­csökkenése az egyik megoldás a nyereségesség megőrzésére. A jelenleg használt szilíciumalapú napelemekkel azonban a New Scientist szerint nem lehet az árakon jelentősen tovább faragni. Az elmúlt hetekben eközben ausztrál kutatóknak tükrös koncentráció nélkül sikerült feltornászniuk a korábbi 24 százalékos amerikai hatékonysági rekordot 34,5 százalékra, ami közelít a napenergia villamos energiává való alakításának ilyen technológiával mért 53 százalékos elméleti határához. (Tükrökkel tovább koncentrálva a fénysugarakat a napenergiából már 40 százalékos hatékonysággal is képesek voltak áramot előállítani.) Az általuk létrehozott 27,74 négyzetcentiméteres, négyérintkezéses minimodult egy prizmába helyezték, és ez négy sugárra osztotta és felerősítette a napfényt. A szilíciumos komponens mellett indium-gallium­ sókat és germániumot használtak. Ezek az anyagok azonban még nagyon drágák, így a várt 3. generációs­ napelemek tömeggyártása még a bevezetési fázistól is messze van, 2030-ig tehát némi hatékonyságturbózással marad a jó öreg szilíciumos napelem, ami képtelen enyhíteni a napsütésből fakadó napi és főleg szezonális ingadozásokat. Addig pedig folyik a kockázás az árral...

A múlt hétvégén egyes német nagyvállalatoknak azért ütötte pénz a markát az elektromos művektől, hogy fogyasszanak, vagyis használják csak a túlcsordult áramtartalékot. Mindezt pedig a megújuló energiák felfutása következtében előállt áramtöbblet okozta, amely túlterhelte az országos hálózatot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.